Pankek Kelapa

1:58 PTG

Salam tengahari Isnin. Orang lain sudah cuci tangan selepas makan tengahari, Amie baru nak masukkan menu sarapan pagi. Amie ada urusan di Pejabat Pos Lahad Datu dan agak terlewat sedikit sampai ke rumah disebabkan berlakunya kesesakan lalu lintas di bandar. Oleh kerana tidak mahu menangguhkan menu sarapan pagi ke waktu yang lain, jadi Amie masukkanlah pada waktu tengahari. Memang tak kena masanya, tapi Amie biasanya tidak akan masukkan dalam blog hasil masakan yang terlewat sebab sudah terlupa apa ceritanya. Menu sarapan pagi kami ringkas saja dan memang beginilah hasil air tangan orang malas sebab sebenarnya suami beli saja sarapan untuk keluarga. Amie buat lempeng, atau dengan kata lainnya...pankek ..he he hehhh..... Oleh kerana anak-anak pun suka makan pankek, jadi Amie buatlah lebih sedikit supaya mereka tidak berebut-rebut, maklumlah anak-anak sedang  membesar dan meningkat remaja.


Resepi: Pankek Kelapa
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu cair
1 biji telur gred A
1 sudu teh serbuk penaik
3 sudu makan gula
sedikit air
sedikit kelapa parut  - gaul dengan secubit garam
secubit garam
mentega

Cara:
1. Untuk hasil yang terbaik (kalau rajin), ayak tepung bersama serbuk penaik.
2. Masukkan gula, telur, susu cair,  dan garam. Bancuh hingga adunan menjadi pekat. Sekiranya terlalu pekat, bolehlah masukkan sedikit air.
3. Panaskan kuali non-stick dan bubuh sedikit mentega sehingga cair.
4. Tuangkan adunan ke dalam kuali.
5. Terbalikkan hasil adunan supaya masak pada kedua-dua belah pankek tersebut.
6. Pankek boleh diangkat setelah berwarna kuning keemasan pada kedua-dua bahagian.
7. Hidangkan pankek bersama kelapa parut.
8. Jika suka boleh juga dimakan bersama madu - Amie gunakan Honey Red Dates Tea.



Hasil adunan ikut sukatan di atas, dapatlah Amie hasilkan 12 keping pankek bersaiz sederhana kecil. Oleh kerana hanya ada Honey Red Dates Tea.... jadi Amie bubuhlah sedikit sebagai pencicah lempeng kami.


Nampaknya sampai ke tengahari, anak-anak masih kenyang makan Pankek Kelapa, jadi hidangan tengahari akan menyusul beberapa ketika nanti.

16 comments

  1. Amie, pankek ni memang makanan evergreen, makan lah dengan apa saja memang sedap. Kecur airliur tengok honey yang meleleh tu..

    BalasPadam
  2. Assalam kak,nmpak sedap penkek tuh,tambah2 lak ngan honey yg leleh2 lagilah menggoda..

    BalasPadam
  3. tengok gambar saja pun dah tau sedappp

    BalasPadam
  4. Amie.....sedapnya pankek kelapa tu, cicah2 madu sambil cicah kelapa ..sedap nya

    BalasPadam
  5. bilalah agaknya dapat rasa masakan akak ni..

    BalasPadam
  6. Kalau tak ada pencecah pun dah sedap Amie... pandai Amie nak menggoda yg membaca. Gambar yg amie snap tu menarik :)

    BalasPadam
  7. Ummi,
    dulu kita panggil lempeng, sekarang ni dah panggil pankek pulak... memang evergreen.

    Dana,
    memang sedap Dana, Kak Amie dapat seketul aje...yang 11 keping lagi tu 3 hero2 kakak yang berebut.

    Kasih,
    sedap...memang sedap Kasih.

    Rosa,
    belum siap masak, anak-anak dah bersusun tepi dapur Rosa.

    BalasPadam
  8. Khairin,
    bila-bila masa boleh buat... pagi atau petang.

    Gula Merah,
    lapar ye...nanti kita buat lagi ye.

    Pen Biru,
    bila-bila pun boleh...ha hahahh

    Kakzakie,
    betul kak... baru siap satu anak dah ambil dari piring.. he heheh

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. ermmm..hingga tak terkata sedapnya..anak2 mmg suka pancake

    BalasPadam
  11. As'salam Amie

    lama nya tak buat pancake ni. kena cuba juga pancake kelapa ni nampak sedap dah tu..yummy!

    BalasPadam
  12. WC,
    senang je buatnya ye WC...

    CT Delima,
    tak jemu dimakan walaupun selalu buat.

    BalasPadam
  13. Wak kak sedap nyer papa mifz tgk..pankek nih Mifz pun suko nih..

    BalasPadam
  14. Papa Mifz,
    oooww...Miz suko yo...boleh bawa dia datang sini...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe