Irish Lamb Stew
4:45 PTG
Salam petang Jumaat buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen. Nampaknya menjelang petang begini, cuaca berubah mendung dan walaupun belum hujan tetapi angin yang bertiup sudah terasa dinginnya. Elok benarlah Amie hidangkan Irish Lamb Stew buat pemanas tubuh. Semalam Amie terbang ke Finland, singgah di rumah Nieza@Our Journey Begins sebab terbau aroma yang sungguh enak dari dapurnya. Rupanya Nieza masak Irish Lamb Stew. Waduh! Hidangannya sungguh memikat selera Amie. Jadi, tanpa membuang masa Amie pun menumpul segala bahan yang diperlukan untuk menyediakan menu yang sungguh lazat ini di dapur Amie pula.
Untuk keterangan lanjut bagi sesiapa yang berminat untuk mencuba resepi ini bolehlah berkunjung terus ke rumah Nieza di SINI. Kata Nieza, resepi asalnya dari Maz@IlhamDapur. Bolehlah sama-sama kita melawat pula ke dapur Maz di SINI. Amie minta izin dan halalkan resepi Irish Lamb Stew ini daripada kedua-dua mereka yang baik hati berkongsi menu yang memang ternyata sangat sedap!
Di sini Amie tuliskan semula resepi dari kedua-dua dapur Nieza dan dapur Maz untuk tatapan rakan-rakan yang lain.
Resepi: Irish Lamb Stew
Sumber: Nieza@Our Journey Begins
Sumber Asal: Maz@IlhamDapur
Bahan-bahan:
500g daging kambing tanpa tulang (segar) - potong kiub saiz sederhana
½ labu bawang besar – didadu
1 ulas bawang putih – dicincang
1 batang lobak merah – kerat saiz sederhana
5-6 biji cendawan butang segar – belah dua (optional)
1 biji ubi kentang – potong saiz sederhana
1 kuib stok daging
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil serbuk paprika
1/4 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit kicap manis - nak bagi warna kuah gelap sikit
minyak zaitun secukupnya
air secukupnya (dlm 2-3 cawan)
sedikit daun thyme (optional)
sedikit garam jika perlu sedikit parsly (optional)
Cara:
1. Panaskan oven suhu 170 C.
2. Gaulkan daging dengan sedikit garam, thyme dan 1 sudu besar minyak zaitun. Ketepikan.
3. Panaskan periuk (periuk yang boleh masuk oven terus). Masukkan 2 sudu besar minyak zaitun dan biar minyak panas betul. Kemudian masukkan daging, biar seketika dalam 2-3 minit sehingga daging sedikit perang/garing kemudian balik sebelah lagi. Angkat dan masak sampai habis.
4. Dengan periuk yang sama (goreng daging), Panasskan 2 sudu besar minyak zaitun, masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak sehingga bawang sedikit layu. Kemudian masukkan mentega dan bila cair masukkan tepung gandum dan kacau sebati guna senduk kayu agar tidak berketul.
5. Masukkan air (agak2 la ye), stok daging, sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram, serbuk paprika dan serbuk jintan putih. Kacau sebati, kemudian masukkan lobak merah, ubi kentang dan cendawan. Masukkan daging dan padamkan api.
6. Tutup periuk dan masukkan dalam oven dan masak selama 1 1/2 jam atau sehingga daging lembut/empuk. Setelah 1 jam dalam oven, balik-balikkan daging, kacau sikit dan boleh la tambah sedikit air jika perlu. Perasa secukup rasa dan biarkan daging masak sepenuhnya.
24 comments
Assalam Amie, ooooo ptt la mcm dah tgk menu ni semalam, rupanya dari dapur nieza, sedapnya amie basah2 gitu
BalasPadamWaalaikumussalam Rosa,
BalasPadammemang sedap, tapi Amie kurangkan kuantiti air, jadi kuahnya lebih pekat.
Assalamualaikum Amie,
BalasPadamwah tengok amie masak nie mcm nk cekup aja daging tu...nampak sedap sekali..dh ambil resipi Maz ni tapi belum buat lagi..mesti nk cuba juga...
Seronoknya Amie terbang ke Finland kenapa tk ajak kita sekali...jeles nie...hehehe.
assalam kak amie..uish sungguh menggoda irish lamb stew ni..menu sihat ni.Sy pernah wat rcp ala2 stew ni..boh macaroni dalam stew tu..anak2 suka.Nnt bleh cuba rcp ni pulak
BalasPadamAssalamualaikum akak amie cayang..
BalasPadammemang menyelerakan ler tgk irish lamb stew tu akak... nak buat juga ler nnt... x tetahan tgknya tau... nmpk sedaaap sesgt..
kak amie..wahhh balik je dari bermesyuarat di tawau terus terbang ke finland...mesti naik kapterbang konkod tuh hahahaa sebab cepat pula balik ke LD dan masak stew kambing ni...
BalasPadamkak amie..salam rindu..mieza tak sempat nak menulis dan nak melwat blog kawan2 sebab sumai tak der di rumah utk ngasuh baby..huhuhu..sedspnya nampak stew kambing ni..makan dengan garlic bread sedap ni kak amie..rajin kak amie ni..penat belum habis dan memasak stew bagai..
sedapnya
BalasPadamresepi nieza ye
assalam kak Amie..hari ni nieza bz sgt ada operasi mskx2 utk event esok tapi bila terbau harum stew ni terbang juga ke sini...haha tima kasih sudi bertandang ke dapur org Finland yer..hehe sedapkan stew ni kak,nieza mkn ratah gitu jer.:)
BalasPadamsampai ke Kuching baunya Amie, nampak pun dah sedap, makan dengan nasi panas2 , pergh!!!
BalasPadamBaunya menyeberang laut china selatan......kalah bau sate kat kajang ni...mintak kuah je la Kak Amie.. Isinya tak makan...
BalasPadamcerita amie buat saya terliur le. tapi pandai ke?
BalasPadamsalam kak amie ..
BalasPadamwah mengancam dah tajuk resepi ..irish lamb stew...siap p terbang Finland lagi .. hihi.. nanti bawa la pulang menu dari finland yang lain ... tengok kat resepi ni berkenan betul .. tapi sal guna daging kambing tu wani susah sikit... parents x blh nak makan daging kambing .. huhu.. kalo ganti dgn daging lembu blh la kot ..hii
Salam Kak Amie...mantap betul hidangan stew tu...boleh renjis2kan kuahnya ke nasik puteh..sodap banget..
BalasPadamSalam, memang tengah teringin berstew ni.. tak pernah cuba lagi ni..
BalasPadamWaalaikumussalam Nuridah,
BalasPadammemang kena cuba resepi ni...sedap!
Lain kali kita terbang sama-sama pi Finland ye....
Lina_pg,
boleh cuba, memang sedap ni...lembut je dagingnya.
Diana,
Waalaikumussalam Diana sayang,
bahannya pun mudah didapati, masaknya pun tidaklah susah sangat, tapi hasilnya....mmmmm...sungguh lazat! Selamat mencuba ye Diana.
Mieza cayangggg...
BalasPadamkerja diutamakan,masak didahulukan keh keh kehhhh... sebagai wanita, ibu dan suri rumah, kalau tak masak bagaikan lagu tanpa irama...ecewahhh ha hahahh
kelmarin memang pesan kat suami beli garlic bread tapi katanya dah habis, kak Amie bubuh kentang lebih, tu sebab boleh ratah lamb tu dengan kentang, sedap oooo
Kasih,
iye..resepi Nieza & Maz.
Nieza,
terima kasihlah Nieza sayang,
terima kasih beri idea untuk masak resepi yang sedap ni, lain kali nak buat lagi!
Ummi,
BalasPadamha ha hahh...memang stew ini kuat semerbak aromanya ye Ummi, di mana-mana pun terbau juga, memang sedap Ummi... jom jemput makan sama.
Yatie,
boleh bagi kuah... kak Amie buat kuahnya pekat2 ni Yatie.
Kak Sam,
mesti pandai... ini pun Amie cuba untuk kali pertama, ikut step by step, mesti jadi punya Kak Sam!
Wani,
BalasPadamboleh kot guna lembu, sebab dua2nya pun daging juga kan...memang resepi ini sungguh istimewa sebab nak mencarinya pun kena terbang jauh sampai ke Finland... he heheh
Rahel,
sedap! berbaloilah dengan cara masaknya, sekejap datas dapur, sekejap masuk oven...akhirnya masak juga.
Che Mid,
cubalah Che Mid...sedap tau!
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamalamak....saya teringin betul nak masak stew ni....bila la dpt mencuba agaknya....
BalasPadamamboiiii...sedapnya...nnti nak cuba buat jugak...
BalasPadam"salam kenal juga amie...wahh suka masak2 yer...baguslah boleh share resepi best2.."
BalasPadamQuinnie,
BalasPadammemang Quinnie kena cuba sebab memang rajin masak ha hahah
MP,
kalau dah siap masak, jangan lupa hantar sikit ye MP.
Pia,
sama-samalah kita meriahkan dunia masakan tanahair.
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam