Teh Wangi Ros Berperisa Laici & Hutang Karya!

10:03 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apa khabar kawan-kawan semua?
Pagi ini, rasa kembali selesa dan segar setelah berehat dan tidur lena sepanjang malam. Alhamdulillah cuaca di LD terang dan nyaman.

Encik Suami sudah meninggalkan rumah awal pagi tadi. Banyak kerja yang perlu diselesaikan setelah dua minggu bercuti. Amie goreng nasi lebihan makan malam tadi. Memang rindu sangat hendak makan masakan di rumah! Tambah menyelerakan apabila dapat hirup segelas Teh Wangi Ros Berperisa Laici panas yang kami beli di Cameron Highlands. Aroma laici memang sangat menyerlah. Dari kelmarin kami menikmatinya! 


Teh Wangi Ros Berperisa Laici


Segelas Teh Wangi Ros Berperisa Laici

Air Longan+Kurma Merah+Putik Bunga Ros

Sambil masak nasi goreng, Amie sempat renih longan kering ditambah putik bunga ros dan kurma merah dan tambah sedikit gula batu. Aduhai! Nikmat Allah manakah lagi yang hendak didustakan? 

Amie banyak hutang karya untuk dihantar kepada penyelenggara, terlewat hantar  dan perlu disiapkan segera! Jadinya, sambil menghirup teh sambil:
  • tangan mengedit cerpen, anekdot dan pantun berkait
  • apabila penat, dan idea tumpul, berhenti mengedit dan menulis entri
  • mendengar alunan muzik instrumental petikan piano Richard Clayderman
  • diselang-seli dengan blogwalking ke rumah rakan-rakan blogger.... rindu dengan kalian tau!

18 comments

  1. Home sweet home ❤
    Sini pun cuaca cerah pagi ni selepas seminggu mendung dan hujan. Petang biasa hujan.
    Semoga terus berkarya Cikgu Amie 🥰

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Faizah.
      Jumpa lagi di rumah maya.
      In syaa Allah akan terus berkarya.

      Padam
  2. sini hujan sentiasa. sedapnya dapat minum teh ni panas-panas. tak pernah jumpa lagi perisa ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap perisa laici ini. Menyesal pula tak beli banyak hahahahaa.

      Padam
  3. Pasti rumah juga kembali berseri bila berpenghuni..
    Nampak menarik minuman tu.Saya tertarik kuntuman ros dalam cawan bersama longan dan red date tu..macamana rupa yang belum direndam?
    Nampak lain dr kudup rose yang biasa saya guna

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Abang Farid dan Aseeyah bercuti di LD.
      Seronoklah ada kawan sembang.
      Kudup ros yang saya guna saiznya besar. Nanti saya share.

      Padam
  4. Aduh, sy pun suka dengan instrumental Richard Clayderman tu, Kak Amie. Tentu feel lain macam sambil hirup teh panas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie kumpul semua kaset Richard Clayderman tu waktu remaja dulu. Selalu pasang di radio sampai terpintal-pintal tali pitanya.

      Padam
  5. wah nampak sedap je amie teh ros perisa laici. Label pun lain macem. Alhamdulillah semuga Allah beri idea mencurah-curah buat amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang lain macam Notie. Apabila direndam air panas, aroma laicinya semerbak, dan buat kita rasa segar sewaktu menghirupnya.

      Padam
  6. Rindu kak amie juga....settlekan dulu mana yang penting Kak Amie...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rindu SA... sambil menulis sambil berblogwalking juga.

      Padam
  7. rindu hasil nukilan akak sepanjang akak bercuti ke semenanjung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kakak pun rindu sama Dana. Alhamdulillah, sekarang sudah kembali kongsi cuti-cuti.

      Padam
  8. mesti sedap hirup air longan dengan campuran kurma merah tu panas-panas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap Syu. Ditambah sedikit gula batu, terasa manis-manis manja.

      Padam
  9. Cuaca sejuk seperti sekarang ini memang seronok menghirup teh o panas.. Bila ada perasa tambahan pada teh lagi enak rasanya..

    BalasPadam
  10. Cuaca sejuk seperti sekarang ini memang seronok menghirup teh o panas.. Bila ada perasa tambahan pada teh lagi enak rasanya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe