Udang Galah Masak Sambal Tomato

9:58 PTG

Encik Suami tanya : Beli banyak-banyak tomato nak buat apa?
Baru tersedar, tomato terbiar tidak terusik!
Nantilah, kalau rajin boleh buat sambal tomato
Tapi tak terbuat juga!

 Akhirnya jadilah Udang Galah Masak Sambal Tomato!

Bersihkan 500 gram udang galah.

Amie gunakan 4 biji tomato.


Dan 3 biji bawang besar, serta beberapa bahan lain untuk melengkapkan resipi Udang Galah Masak Sambal Tomato. Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram udang galah - bersihkan - bilas - toskan
2 sudu besar serbuk cili
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan
2 cawan air

Bahan hiris:
3 labu bawang besar
4 biji tomato

Bahan kisar:
1 cm halia
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan

 Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar sehingga kekuningan.

 2. Kemudian masukkan hirisan tomato.

 3. Gaul rata, dan masak hingga sebati seperti gambar di bawah.

 4. Masukkan serbuk cili, serta bahan kisar.

 5. Tambahkan air, dan biarkan mendidih seketika. Kemudian perlahankan api.

 6. Masak sehingga tomato dan bawang besar hancur.

 7. Apabila sudah terbit minyak, masukkan udang galah.

8. Gaul rata dan biarkan masak di antara 5 hingga 7 minit.
9. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
10. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.

 Serbuk cili boleh digantikan dengan cili merah atau cili kering kisar.
Kalau tak mahu gunakan belacan boleh gantikan dengan udang kering kisar. Tak bubuh udang kering dan belacan pun rasa sambal tomato masih ok!

5 comments

  1. esok nak try masak ikut resepi ni. udang dah ada dh

    BalasPadam
  2. Sedapnya... sungguh menyelerakan. Pekena pulak dengan nasi panas2, mau bertambah2 nasinya.

    BalasPadam
  3. uihs sedapnya, udang lak fresh lagi tuh...

    BalasPadam
  4. Assalam Amie...nampak sedap dan menyelerakan.

    BalasPadam
  5. Sara,
    silakan... in shaa Allah sedap!

    Rahimi,
    betul tu.

    Norhidana.
    ye, udang sungai segar.

    Suzana,
    waalaikumussalam... jemput yunk.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe