Pecal Oh! Pecal

12:42 PTG

Pecal... atau asal bunyi dan namanya dalam bahasa Jawa ialah pecel memang sudah tidak asing lagi di antara banyak-banyak hidangan di negara kita.

Syarat utama menu yang dinamakan pecal atau pecel ini mestilah ada kuah kacang yang dicampur dengan pelbagai jenis sayuran. Ini bermakna hidangan pecal merupakan sebahagian hidangan yang sihat dan berkhasiat bukan?
Ada yang menambah pelbagai bahan selain sayur-sayuran seperti nasi himpit, tauhu goreng, tempe goreng dan sebagainya. Biasanya pecal hasil air tangan orang kampung kami terdiri daripada bahan seperti pucuk ubi, nangka muda, taugeh, timun, dan kacang panjang. Walau bagaimanapun janganlah rasa pelik kalau terjumpa pecal yang mengandungi betik muda celur, paku pakis, sengkuang dan sebagainya.

Ini dia.... pecal kami... gunakan bahan yang seadanya sahaja. Ada pucuk ubi celur, hirisan timun, kacang panjang dan taugeh. Seingat Amie Bonda tidak pernah tambah tempe atau nasi himpit atau bahan lain selain sayur-sayuran rebus. Taugehnya pulak.... inilah taugeh yang Amie suka sangat! Taugeh buatan sendiri daripada kacang hijau... taugeh ekor pendek yang lemak-lemak rangup dan hanya celurkan tidak sampai 30 saat dalam air panas mendidih!

Apa pun ikut selera masing-masinglah untuk sediakan bahan pecal ini. Yang penting kuah kacang mesti sedap! Bila kuah kacang secukup rasa dan menepati selera, campur dengan apa sayur sekali pun tetap terasa keenakannya!
Jom kita tengok resepi pecal yang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas ni.

Bahan-bahan:
300 gram pucuk ubi - celur hingga lembut
300 gram kacang panjang - celur
400 gram timun - sagat / hiris halus
300 gram taugeh - celur

Bahan untuk sambal / kuah pecal:
350 gram kacang tanah 
15 biji cili kering - jika suka pedas boleh tambah cili padi
3 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
4 ketul isi cekur
3 cm belacan - kalau tak masukkan pun boleh
1 sudu teh pati asam jawa
3 cawan air panas suam
garam/ gula / perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Goreng kacang tanah hingga masak dan tumbuk hancur tetapi tidak terlalu lumat.
2. Goreng cili kering, bawang putih, bawang merah, dan belacan. Kemudian tumbuk atau kisar bahan gorengan tadi bersama isi cekur hingga halus.
3.  Campurkan kesemua bahan 1 dan 2 di atas dan gaul bersama air panas suam.
4. Jika suka kuah pekat, kurangkan sukatan air. Jika sebaliknya, tambah sukatan air.


 Mudah dan ringkas saja cara penyediaannya. Selamat menikmati pecal!

7 comments

  1. ayo yo yo...sedap sungguh!!!. Cik Wan kalau makan ni tak lalu makan nasi dah..hehehe

    BalasPadam
  2. mencabar selera betul ini pecel kak amie...setuju, kuah power mmg rahsia ksedapan pecel..

    BalasPadam
  3. Wana pun suka makan pecal..sedap dan berkhasiat kan Kak amie

    BalasPadam
  4. Baru malam tadi terfikir nak makan pecal...sedap sangat ni..lama betul tak makan.

    BalasPadam
  5. Klasiknya toge ni Amy. Hanya boleh dapat kalau pergi pasar tani kat Kuala Selangor, Klang dan yang sewaktu dengannya!

    BalasPadam
  6. Assalam Amie,
    kalau kat sini kita panggil kecambah.. kemarin pun baru buat sambal kecambah...memang sedapkan amie..pecal kalau kuah kacangnya sedap..lagilah terangkat..menu diet pun boleh juga ni..heheh

    BalasPadam
  7. Kalau ada depan adda ni ...mmmm tak sabar nak ngap!!!!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe