Udang Balut Kulit Wantan

8:42 PTG

Assalamualaikum & salam sayang buat pengunjung setia Amie's Little Kitchen. Terima kasih buat followers baru yang sudi menambah bilangan sebagaim pengikut dapur maya yang seadanya ini. Sokongan anda amat dihargai, dan sekali lagi terima kasih daun keladi.
Jom tengok resepi Amie di bawah ini.

Beri penyapu lidi diraut,
Buahnya kelapa dibuat santan,
Mari nikmati hidangan laut,
Udang berbalut si kulit wantan.

Ada beberapa kali terserempak dengan udang berbalut kulit wantan. Teruja nak cuba, tapi bila bahan sudah ada, internet pula buat hal... talian tersangatlah perlahan, dan terputus-putus... Nak cari resepinya, berhari-harilah pulak hingga timbul rasa malas. Akhirnya buat sajalah ikut kepala sendiri... yang makan pun kami jugak.... ahaks!

Kalau tak cuba, macamana nak tahu jadi tidaknya kaaannn.... Walaupun tak berapa kemas, tapi ia adalah usaha, dan merupakan permulaan yang baik untuk terus mencuba. Terima kasih buat rakan Encik Suami, Encik Laeda yang sudi beri kami udang harimau segar.

Bahan-bahan:
15 ekor udang harimau saiz sederhana besar
15 helai kulit wantan
1 sudu teh serbuk pati ayam
sedikit air untuk melekatkan kulit wantan
minyak

Bahan tumbuk halus:
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 cm halia muda

Cara:
1. Bersihkan udang harimau. Buang kulit dan kepala, tinggalkan ekornya. Buang urat di belakangnya, dan kelar-kelar kecil bahagian bawah perut udang supaya udang tidak bengkok ketika digoreng.
2. Gaul udang bersama bahan tumbuk dan perap selama 5 minit.
3. Ambil sehelai kulit wantan dan letakkan seekor udang di atasnya. Balut dengan cara menggulung udang, dan lekatkan kulit wantan dengan sedikit air.
4. Goreng menggunakan api sederhana panas sehingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan.
6. Enak dimakan begitu sahaja, atau jika suka boleh cicah dengan sos pilihan.

Terima kasih daun keladi,
Udang harimau pemberian Laeda,
Dibawa dari seberang sana,
Kalau ada hantarlah lagi,
Orang berbudi kita berbahasa,
Orang memberi sama-sama merasa.

3 comments

  1. Saya tak pernah buat udang balut kulit wantan, nampak menarik gitu!

    BalasPadam
  2. wahhh , udang dah la kegemaran saya , hmmm geramnya tgk , nak oder dkt mak suruh buat ni . haha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe