Jom Makan Malam Dengan Kentang Panggang Rosemary & Sayur Campur Cendawan

10:17 PTG

Ketika anak-anak masuk dapur Amie beritahu, malam ini kita makan kentang panggang saja. Anak-anak memang faham, kalau Amie masak sesuatu pada petang hari, bermakna itulah hidangan malam kami. Amie tahu anak-anak suka makan kentang, dan rasanya jarang orang tolak kentang! Apalagi kalau kentang goreng. Amie selalu perhatikan kalau masak kari ayam bercampur kentang, memang tak tinggal sisalah kentangnya.
Bila anak-anak tanya kenapa tak makan nasi, Amie kata kentang pun makanan yang mengenyangkan. Tak semestinya makan nasi saja boleh membuat perut kita kenyang. Satu lagi, Amie kata kentang merupakan salah satu daripada makanan ruji atau makanan utama dunia selain beras, jagung dan juga gandum. Ha haaa... tak cukup mengajar di sekolah, di dapur dan meja makan pun jadi kelas pulak!

Bahan-bahan:
4 biji kentang Holland - kupas dan potong dadu
1 batang lobak merah - potong dadu
1 sudu teh rempah all spice
3 sudu makan minyak zaitun
1 sudu teh serbuk pati ayam
daun ketumbar


Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh herba rosemary kering

Cara:
1. Rebus kentang  dan lobak merah hingga 3/4 masak.
2. Gaulkan kentang dengan bahan tumbuk, rempah all spice dan serbuk pati ayam.
3. Masukkan kentang dalam bekas tahan panas dan renjiskan minyak zaitun di atasnya.
4. Bakar /panggang dalam oven selama 30 minit atau sehingga kentang masak dan berwarna kuning keemasan.
5. Taburkan dengan hirisan daun ketumbar ketika menghidang.

Untuk melengkapkan hidangan kentang panggang, Amie masak cendawan shiitake campur dengan kacang manis dan juga jagung. Rangup aje bunyi kunyahan kacang manis tu... krup kraaappp krupa krap!

Bahan-bahan:
15 kuntum cendawan shiitake segar - buang batang dan belah 4
12 biji kacang manis - potong 2
1 cawan jagung biji (tin)
1 sudu makan keju parmesan
serbuk pati ayam secukup rasa
3 sudu makan mentega
2 ulas bawang putih - cincang
1/2  labu bawang besar - cincang

Cara:
1. Panaskan mentega hingga cair dan tumis bawang putih serta bawang besar cincang hingga wangi.
2. Masukkan cendawan shiitake dan tumis hingga layu.
3. Masukkan kacang manis serta jagung.
4. Gaul sebati dan biarkan seketika sehingga kacang manis berubah warna.
5. Perasakan dengan taburan keju parmesan dan serbuk pati ayam.
6. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.


 Jom meratah sama.... ayam goreng tu tak payah bagi resepilah yea... goreng celup tepung macam biasa je!

8 comments

  1. Wahhh sedap tu meratah lauk dan sayur saja. Lengkap seimbang. Tapi kalu Toklaki saya, haruslah kena ada nasi!

    BalasPadam
  2. assalam amie, sedapnya menu sihat. kacang manis tu mcm mana amie, tak ada ke dkt semenanjung

    BalasPadam
  3. menarikss sayur mayur semua nya amalan sihat tu Mie jomm nak jugak kaknor

    BalasPadam
  4. Azie,
    ha hahaha... memang ada orang tak boleh kalau tak ada nasi!

    Rosa,
    rasanya kacang manis tu hanya ada di Kundasang kot.... saya pernah petik di ladangnya!

    Kak Noor,
    jom ... jommm ratah!

    BalasPadam
  5. ayoyoyo....semuanya kegemaran saya, espc cendawan tu..ratahhh je

    BalasPadam
  6. Suka kombinasi menu macam ini... sedap!

    BalasPadam
  7. Kunjungi link saya ya
    http://www.1628poker.com/ref.php?ref=QIILOPEZ
    usobet.com

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe