Ubi Ungkep

4:07 PTG

Dulu-dulu.... zaman kanak-kanak, kalau ada hidangan ubi ungkep...oh! Enaknya tak terkata! Lagilah kalau berteman dengan kopi panas, dan musim hujan pula. Aduhaaaiiii....
Lain orang lain cara olahan ungkepnya, ada yang suka pedas ada yang tak suka pedas. Ada yang gunakan cili padi, ada yang gunakan cili kering. Ada yang bubuh ikan bilis, ada yang bubuh udang kering. Ada juga yang hanya bubuh rempah-rempah tanpa rasa pedas, atau tanpa rasa ikan bilis mahu pun udang kering. Itulah uniknyaa olahan ini... olahan wong Jowo, yang mengikut seadanya bahan yang ada. Tak banyak cerewet dan songelnya! Itulah yang Amie dapat lihat, baik ketika makan di rumah sendiri, ataupun ketika bertandang ke rumah jiran dan juga saudara mara. Masing-masing dengan keunikan yang tersendiri. Jadi, tidak ada sebab mengapa tidak boleh buat ungkep ubi, sebagaimana yang Bonda buat dan juga orang kampung kami olah. Kalau tak ada ikan bilis, ungkep ubi tetap menjadi!


Beberapa hari lepas, kakak ipar Amie berikan kami 3 biji ubi bersaiz besar. Amie kenal jenis ubi itu.... ubi pikul... ya jenis ubi pikul memang sedap dan cepat empuk jika diolah. Amie masak sebiji saja, sebab ia sudah cukup besar dan bila dikupas, jadilah ubi potong sebanyak satu periuk kecil. Dalam sukatan timbang, mungkin lebih 1 kg. Bila Amie tanya anak-anak, ada tak sesiapa yang nak makan ubi? Masing-masing geleng kepala.... hmmmm!

Okeylah, kita tengok resepi Ubi Ungkep di bawah ini:

Bahan-bahan:
1 kg ubi yang telah dibersihkan dan dipotong ikut suka
1 genggam ikan bilis - tumbuk kasar
1 sudu teh serbuk kunyit
minyak
air secukupnya
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
5 biji cili kering
2 sudu makan ketumbar biji 
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis emua bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan ikan bilis tumbuk dan serbuk kunyit. Gaul sebati.
2. Masukkan ubi, garam / perasa pilihan dan gaul rata. Tambahkan air sehingga menutupi ubi.
3. Tutup kuali sehingga ubi masak dan kuah mula memekat.
4. Kacau sekali sekala sehingga air ubi mengering dan kuah melekat pada ubi.
5. Padamkan api dapur.

Ubi Ungkep Amie warna oren, sebab Amie gunakan cili kering. Apa pun... kita aje yang sudi makan... anak-anak tak mo makan... Agaaknya kalau Amie buatkan kentang ungkep, mungkin diorang nak makan!

3 comments

  1. Salam Amie...anak2 kita mana mkn ubi2 nie....klu kentg goreng..laju jerrr
    Tp mmg nampak sedap tu!

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Amie.Uj belum penah mkn ungkep ubi ni..nampak menyelerakan....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe