Minum Petang Dengan Kuih Berongko

9:00 PTG

Sekadar berkongsi menu petang....

Petang tadi Amie ikut Encik Suami ambil Firdaus di kampung, dan dalam perjalanan pulang kami singgah di gerai kuih muih berhampiran Taman Pertama. Macam-macam kuih yang diborong termasuk karipap, popia, onde-onde dan berongko. Berongko inilah yang Amie nak kongsi paparan... entah berapa kali berhasrat untuk membuatnya tapi asyik tertangguh-tangguh padahal resepi sudah ada dalam tangan, hasil perkongsian dengan seorang rakan berketurunan Bugis. Berongko yang kadang-kadang pada pendengaran Amie disebut baronggo dalam kalangan teman-teman keturunan Bugis merupakan salah satu kuih tradisi yang popular. Lama jugalah Amie berguru dengan kawan-kawan Bugis untuk memahami resepi ini sebelum Amie benar-benar faham. Selama ini kalau nak makan berongko Amie beli saja di pasar terutama pada bulan Ramadhan memang sedap sangat dimakan sejuk (simpan dalam peti ais).

In shaa Allah, ada masa terluang Amie akan buat tutorial mengenai resepi barongko ini. Sayang pula rasaya kalau hanya simpan resepi tapi tak dikongsi.


Kuih barongko rasanya manis, diperbuat daripada pisang sanggar atau pisang nipah. Dikisar halus bersama telur, gula dan santan kelapa dan kemudian dibungkus dengan daun pisang dan dikukus. Barongko bertambah sedap jika dimakan sebaik saja keluar dari peti sejuk. Kuih ini dijual dengan harga 50 sen sebungkus, dan pernah Amie beli di bulan puasa dengan harga 70 sen sebungkus. Menurut rakan Bugis Amie, kalau tak mahu bungkus dengan daun pisang, boleh juga dikukus dengan menggunakan loyang.


7 comments

  1. Apa jenis kuih buat dari pisang memang kegemaran saya. Mesti sedap kuih berongko ni, teringinlah pula, hehe..

    BalasPadam
  2. Assalam amie, menarik nama kuih ni, ala ala lepat la agaknya, tapi guna telur

    BalasPadam
  3. assalam
    pertama kali dengar nama kuih ni k amie
    nmpk sedapp dan menarik

    BalasPadam
  4. zila pernh mkan ..sbb jiran emak orh bugis..mmg sedap..

    BalasPadam
  5. kuih faveret kami sekeluarga ini kak amie...mak kalau tau saya nak balik kmpung akan buat banyak sampai penuh peti ais tu..yummy3x..yang bungkus daun lebih sedap dari yg dalam loyang..

    BalasPadam
  6. Zanita,
    memang sedap, tu yang tak berani buat... takut tak sedap he heheh

    Rosa,
    waalaikumussalam.... lembut isinya.

    Mama Sara Nur,
    waalaikumussalam.... saya susah nak sebut nama kuih ni...

    BalasPadam
  7. Zila,
    kalau boleh buat sendiri... tentu puas makan kan Zila.

    Nasa,
    sedap betul tu kalau masukkan dalam peti sejuk rasanya sedap berganda!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe