Resepi Sedap : Mempedal Ayam Masak Bumbu Sate!

8:46 PTG

Amie selalu tengok Encik Suami dan kakak ipar serta adik-adiknya 'berebut' kalau terjumpa mempedal dalam apa-apa, terutamanya kalau ada lauk sambal kates (betik) semasa kenduri di kampung. Mulanya Amie hairan juga, kenapa suka sangat mempedal yang keras dan liat tu... (pada sangkaan Amie) saja. Kalau bakar sate atau sayap ayam di kampung, pasti ada mempedal juga! Jadi, Amie pun buat kesimpulan Encik Suami suka makan mempedal, tapi tidaklah selalu sebab Amie jarang masak kecuali kalau beli ayam bulat, dan ada mempedal di dalamnya. Itu pun Amie masak sekali dengan ayam tersebut.
Wokey... ini kali pertama Amie masak mempedal ayam untuk Encik Suami, setelah cuba buat sate mempedal sempena hari ulang tahun Fairuz tempohari. Amie cuba masak dengan menggunakan perencah sate. Harum semerbak satu dapur dengan aromanya!

Ambil gambar pun kelam kabut sebab semua dah menunggu di meja nak makan menu baru kami ini. Jadi, ini sajalah gambar Mempedal Ayam Masak Bumbu Sate yang sempat Amie rakam. Encik Suami pulak senyum-senyum sewaktu makan. Bila Amie tanya kenapa, jawabnya: Sedap... masakan ni sedap! Alhamdulillah....

Bahan-bahan:
500 gram mempedal ayam - bersihkan dan potong kecil-kecil (seketul mempedal dipotong 4)
200ml santan pekat
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh pati asam jawa
1/2 cawan minyak
garam / gula /perasa pilihan

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 batang serai - ambil isinya yang lembut dan hiris
3 keping hirisan lengkuas
3 cm halia

Cara:
1. Gaul mempedal dengan semua bahan kisar serta garam / gula dan pati asam jawa serta minyak. Amie bubuh 1 sudu teh garam dan 1 sudu makan gula. Terpulanglah ikut citarasa masing-masing.
2. Setelah diperap selama 30 minit, masukkan bahan perapan tadi ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana panas sehinggalah pecah minyak.
3. Masukkan santan pekat, dan masak lagi sehingga kuah pekat. Kacau selalu supaya tidak hangus.


Ratah begitu saja laaagi sedap!

4 comments

  1. Sedap tu nmpk bsh² kalau kt umah sy tadak geng hati ke hempedal ke sbb anak³ dan asben xmkn..xsyok la mkn sorang²..tumpng mkn umh daus la hihiii..meriah sket

    BalasPadam
  2. Asslmkum kak amie...
    sedap tu sy suka sy suka...mak sy selalu masak kari bersama kacang pjg kadang ada hati ayam gak.femes gak lauk ni kat kenduri tau..:-)

    BalasPadam
  3. sedapnya nmpk mcm sate goreng la amie

    BalasPadam
  4. Nampak pun sedaplah Amie, mesti dicuba menu ni!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe