SEGMEN BEN ASHAARI : AKU, SEORANG BLOGGER!

4:39 PTG

Assalamualaikum....
Jom joint SEGMEN BEN ASHAARI: AKU, SEORANG BLOGGER!



Tiba-tiba terjumpa pulak segmen yang dah sampai ke penghujungnya ni, sebab nak tutup pukul 6 petang nanti. Jadi tanpa membuang masa, Amie cubalah tulis-tulis sikit untuk paparan bersama. Amie ni kononnya blogger masakan, sebab blog ini 99% penuh dengan hasil masakan dan resepi. Cerita lain tu ada, tapi sikit-sikit je. Ben Ashaari minta tulis benda-benda di bawah ini, maknanya kena jawablah soalan ... struktur atau esei tu, bantai sajalah ye.... ha hahahha...

1. Terangkan secara ringkas peranan anda sebagai seorang blogger kepada orang sekeliling anda , masyarakat dan negara .. Apakah isu yang ingin tekankan terutama sekarang ini ! 

Sebagai seorang blogger masakan sudah tentulah Amie nak kongsi resepi masakan dengan semua pengunjung. Selain itu Amie boleh kongsi info tentang pelbagai pilihan makanan atau masakan yang sihat dan berkhasiat, walaupun tak sepenuhnya begitu (sebab ada yang lebih lemak dan sebagainya, jadi macam nak kongsi ternak kolestrol pulak haaaa). Mudah-mudahan blog Amie yang tak seberapa nak lawa ni boleh jadi tempat rujukan khususnya anak-anak remaja atau ibu-ibu muda yang tercari-cari resepi masakan untuk keluarga. Jimatlah nak beli buku resepi atau majalah, sebab dengan hujung jari anda dapat cari resepi yang dikehendaki. Amie pun banyak kongsi pelbagai jenis masakan, bukan saja masakan keluarga turun temurun, malahan resepi pelbagai kaum di negara kita. Jadinya memang setiap paparan Amie itu ada gunanya untuk semua peringkat, orang keliling, masyarakat dan negara. Pengunjung dari negara lain pun boleh mengetahui resepi dari negara kita. Isu terkini yang ingin Amie tekankan sudah semestinya berkaitan dengan pemilihan makanan berkhasiat, sihat dan seimbang! Ini disebabkan 20% daripada jumlah 28 juta rakyat negara kita mengalami masalah obesiti, jadi bukankah cantik kalau blogger masakan ambil berat tentang isu ini? Hik...
2. Jika anda mampu dapat pendapatan dari blog sehingga ribuan ringgit , apakah anda akan berhenti bekerja dan menjadi blogger sepenuh masa. Apakah bisnis yang akan anda lakukan sebagai Backup Plan masa depan ?

Wow! Cantiknya soalan ini. Kalau pendapatan melebihi RM10,000 sebulan sudah tentulah Amie akan menjadi blogger sepenuh masa. Best apa! Buat kerja sendiri, tak payah jadi kuli lagi he hehhe... Pastinya Amie akan menceburi dunia perniagaan yang berkaitan dengan makanan @ masakan. Buka katering ke, buka restoran ke... masa tu barulah terlaksana segala impian nak jadi chef! Ohooo... kena berangan dulu kaannn...

3. Ceritakan sedikit mengenai harapan anda sebagai seorang blogger terhadap dunia blog ini ?
Diharap dunia blog semakin berkembang, sebab semua orang nak cepat dan tepat. Apa pun Amie kena sentiasa beringat dan waspada dengan setiap apa yang Amie tulis dan paparkan, sebab apa yang Amie kongsikan dan utarakan mencerminkan peribadi diri Amie .
Wokeeeyyy..... selamat berkenal-kenalan!


11 comments

  1. Moga satu hari nanti Amie akan bergelar chef yer. Salam kenal dari zumal ^_^

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum, huda singgah sini.
    http://nurfarahudahud.blogspot.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-aku-seorang-blogger.html

    BalasPadam
  3. Ye kak Amie..moro.. Moro..seronok mboco jawapan/ celoteh kuwei

    BalasPadam
  4. Salam kenal
    Dari segmen ben ashaari
    :D
    Salam maju jaya
    Waaa resepi banyak..bulih tunjuk ajarku sifu ni

    BalasPadam
  5. Selamat berkenalan juga. Dah follow pun. Saya part blog masakan memang suka.

    Suka tengok and bw sebab terapi.

    http://olahbersama.blogspot.com

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Amie.. Salam kenal! ^_^
    Datang melawat dari segmen sama.. Hehe..
    Wah! Jumpa lagi satu blog masakan.. Senang la lepas ni kalau nak cuba resepi baru.. Boleh godek2 kat sini jer.. ^^,
    Btw, done follow sini..Jemput singgah ke blog saya juga kalau sudi ye.. ^_~
    SEGMEN BEN ASHAARI : AKU, SEORANG BLOGGER !

    BalasPadam
  9. Dari segmen yg sama. Kalau saya dpt income rm10k sebulan pon saya nak benti keja ☺

    http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-aku-seorang-blogger.html

    BalasPadam
  10. Ros singgah sini dari segmen yang sama :) done follow, #1227
    http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-aku-seorang-blogger.html

    BalasPadam
  11. Salam perkenalan..
    Smg tercapai apa yg dhajati.
    Gud luck.
    Done follow..
    Jemput ke sini:
    tellingstory11.blogspot.com

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe