Sate : Aneka Jenis

9:10 PTG

Baru-baru ini kami adakan sambutan ulang tahun Fuad dan majlis tersebut diraikan bersama-sama rakannya pada 14 September lepas, sebelah malam. Nampak seronok benar Fuad malam itu. Maklumlah selama ini asyik ambil tarikh Farid saja untuk raikan bersama 3 beradik. Lagi pun... tarikh lahir Farid pada hujung bulan, poket masih tebal. Fuad lahir pada pertengahan bulan, poket sudah kempis. Apalagi bila sampai tarikh lahir Fairuz.... laaaagi kempis hihiiiii..... 
Atas permintaan Fuad, kami buat panggang-panggang sayap ayam sebagai hidangan utama. Rupanya, sibuk melayan rakan-rakan sampai tak puas nak menikmati sayap panggang! Jadi, sempena ulang tahun Fairuz yang ke-13, jatuh pada 19 September lepas, sekali lagi kami buat panggang-panggangan tapi hanya untuk keluarga kami saja.


Fairuz minta Amie buatkan sate ayam dan sosej panggang. Encik Suami pulak teringin nam makan mempedal ayam. Haiiiyyooo.... lagi satu, Fuad tak mahu ketinggalan dan sudah tentu pilihan hatinya tongkeng ayam! Hai.. dah nasib badan! Semua selera orang kita penuhi, kita sendiri tak tahu nak makan apa!

Nampak tak yang tersusun bersebelahan dengan sosej tu mempedal ayam? Itu Encik Suami punya. Ada 21 cucuk semuanya.

 Yang sosej cheese dengan sate ayam tu Fairuz punya. 10 cucuk sosej dengan 25 cucuk sate ayam.

Duduk berhadapan dengan sate ayam tu... yang nampak macam kulit tu... itu Fuad punya, tongkeng ayam! Suka hati koranglah anak-anak....  Yang penting Amie hanya sediakan bahan perapan serta kuah kacang, yang lain tu uruslah sendiri.

Sempat tangkap gambar dari pintu dapur. Fuad & Fairuz seronok sangat dapat hidupkan api pemanggang. Dua pemanggang digunakan. Fuad punya saiz sederhana, Fairuz punya pemanggang saiz kecik.

Dah hidup pun arang yang dibakar. Tunggu jadi bara kejap lagi.


Lupa nak cerita tentang kuah kacang. Amie gunakan resepi dari buku masakan Mrs Leong Yee Soo, The Best of Singaporean Cooking. Bukan apa, teruja nak cuba apa rasa kuah kacang ini sebab sebelum ditumis dengan perencahnya, kacang tanah tumbuk dimasak terlebih dahulu dengan air selama 1/2 jam sehingga pekat! Biasanya kita tumis dulu perencah, tak payah rebus kacang tanah tumbuk, kita masukkan sekali harung!

 Kalau ada lebihan minyak pada kuah kacang, eloklah dijadikan sapuan sate semasa dibakar.

Alhamdulillah... dua anak bujang kami memang hebat dalam hal panggang memanggang nih! Tengok tu... dah bersusun sate ayam dengan sosej!

 Jangan lupa... mempedal dengan tongkeng ayam tadi tu! Semuanya naik atas pemanggang!

 Adeehhh....  walaupun puas makan pada malam itu, tapi dek kesedapannya, macam nak buat lagi!


Puas hatikan kalau buat sate sendiri. Nak pakai ramuan apa, nak berapa banyak, nak gunakan bahan apa semuanya terpulang pada diri kita. Sebab yang nak makan kita. Sedap atau sebaliknya itu ikut selera kita he hehehehe.

4 comments

  1. Blognya keren! Saya lihat bahwa kamu upload banyak foto. Apa kamu mau mengembangkan blognya lagi? Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Kamu bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Kami tidak terhapus filenya dengan waktu batas. Coba servis kami tanpa registrasi:)
    (dewi.aja@kumpulbagi.com)

    BalasPadam
  2. Assalam
    Happy besday buat ank2 k amie
    Seronok tgk ank kerjasama camtu
    Mcm2 selera ye, satay memang bestkan sekali sekala mkn

    BalasPadam
  3. Walah kak...ngences aku neng kenei..keno bukak restoren reko..

    BalasPadam
  4. Banyaknya makanan sedap di sini...kan bagus kalau saya pun join ....hihihi...selamat hari jadi untuk Fuad.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe