Perut @ Babat Goreng... sedapnya ya AMPUUUNNNN!

1:44 PTG

Asyik terliur-liur je bila teringat perut @ babat @ berubut goreng di dapur Kak Nooriah kat Brunei nuuuunnnnn! Macam sedap... ya nampak macam sedap! Meh kita jenguk jap ke dapurnya DI SINI. Lawa sangat babat goreng Kak Nooriah! Memandangkan masa Amie sangat terhad di dapur, jadi Amie terpaksa cari fikiran untuk memudahkan kerja menggoreng babat ini. Kalau Kak Nooriah celup babat dalam telur dan golek-golekkan atas serbuk roti, Amie pula buat sekali harung memandangkan babat yang Amie gunakan sebanyak 1 kg. Macam banyak je bunyinya kaaannn... Amie tidak perap babat dengan jus lemon seperti Kak Nooriah, sebab babat yang Amie beli babat siap direbus, hanya tinggal hiris dan goreng saja. Terima kasih banyak ye Kak Nooriah kerana sudi kongsi resepi yang sangat sedap ni. Amie ambil idea menggoreng babat daripada Kak Nooriah, tapi bahan gorengan Amie  sedikit berbeza dengan bahan yang Kak Nooriah gunakan.


Bahan-bahan:
1 kg babat @ perut yang siap direbus - hiris nipis
1 cawan tepung goreng rangup jenama Bestari
3 sudu makan tepung jagung
1/2 cawan air 
garam / perasa pilihan jika perlu (tepung goreng rangup sudah ada perasa)
minyak

Bahan tumbuk:
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh lada putih
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Cara:
1. Masukkan tepung goreng rangup serta tepung jagung ke dalam sebuah bekas.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan air. Adun sehingga sebati. Jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
4. Celupkan perut ke dalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan.



Mula-mula sekali Fairuz masuk dapur dan bertanya apa yang sedang Amie goreng. Amie tak jawab sebaliknya Amie suruh Fairuz makan. Mmmmm... sedapnya! Amie tanya, apa yang Fairuz makan tu? Fairuz kata... sotong goreng! Ha hahah.... Amie ketawa sendiri bila melihat Fairuz mencari cili sos untuk cicah Perut Goreng! Bila Encik Suami datang, Amie suruh makan sekeping, dan bila Amie tanya, kata Encik Suami.... isi ikankah? Nampaknya tak seorang pun tahu apa yang Amie goreng. Terakhir, Fuad pula yang masuk dapur. Mula-mula katanya... sedaplah! Lepas tu dia tanya Amie, apa benda yang Amie masak? Amie tak jawab, dan dia terus meneka-neka. Pertama, Fuad teka sotong goreng sebab rasanya ada macam getah katanya, kemudian dia kata kalau bukan sotong tentu cendawan! Walllaaa.... semuanya salah. Bila Amie kata perut lembu, Fuad kata, tak kisahlah... yang penting rasanya sangat sedap! Dan... Fuad habiskan lebih 1/3 daripada gorengan Perut @ Babat Goreng kami!

5 comments

  1. Assalam amie, nampak sangat sedap dan ranggup babat tu, bagi kita yg tak suka babat ni agaknya boleh habis kan sepinggan mcm ni, Saya pun selalu guna tepung goreng bestari ni sedapkan amie

    BalasPadam
  2. Nampak rangup dan sedap ni kak amie...kalau dapat perut (dgg korban)boleh cube buat camni

    BalasPadam
  3. Weiii...memang nampak sedap betul tuala goreng ni kak Amie...hehehe...sy cakap tuala sebab en hubby selalu yg cakap tuala...

    BalasPadam
  4. wah amie dah try mesti nak buat lagi kan, kaknoor kali ke3 buat baru dapat amik gambar hahahaa btw nampak ranggup sangat babat tu mcm nak buat lagiiiiii je

    BalasPadam
  5. Sedap nmpknya, agak2 kalau hidang masa kakpb dtg rumah Amie, boleh mkn talk.....akk tak min perut:(

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe