Mee Goreng Pedas.... walaupun pedas tapi sodap!

10:42 PTG

Entri sebelum tidur.... layan dulu Mee Goreng Pedas yang memang pedas tapi sodap! Saja je buat pedas-pedas! Malas nak masak nasi, Amie buat mee goreng untuk hidangan seisi keluarga. Anak-anak kata mee goreng ini cukup rasa, semua ada... dan sudah semestinya sedap! Bila dah habis licin, sambil angkat piring kosong Fairuz bertanya : Mummy masukkan berapa tan cili? Haaa.... memang sah sungguh pedaslah tu!


Sebenarnya tak tahu nak bubuh nama apa kat resepi mee goreng kali ini. Maklumlah, masak saja apa-apa bahan yang terjumpa dalam peti sejuk. Amie tak ada udang laut, tapi ada 10 ekor udang galah... jadi masuk sajalah... galah pun galahlah! Amie rasa yang buatkan mee goreng ni sedap mungkin Amie bubuh udang kering kisar dan juga sos lada hitam. Bahan itu mungkin yang membuatkan sedikit kelainan rasa di samping perahan sedikit jus limau nipis sebagai sentuhan terakhir. Apa pun, jom kita lihat resepinya di bawah ini:


Resepi : Mee Goreng
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg mee kuning - bilas dan toskan
2 pokok sayur sawi - potong ikut suka
10 ekor udang galah - bersihkan dan belah belakang
1 cawan hirisan sotong
2 cawan hirisan daging ayam
2 sudu makan sos lada hitam
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan kicap manis
minyak
2 sudu makan jus limau nipis
garam / gula / perasa pilihan - jika perlu

Bahan kisar:
15 biji cili merah
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang



Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan daging ayam dan masak hingga lembut dan kemudian masukkan udang galah.
3. Setelah udang galah bertukar warna, masukkan pula sotong.
4. Masukkan sos tiram, sos lada hitam, dan sos tomato. Gaul sebati dan biarkan hingga kesemua bahan masak.
5. Masukkan sayur sawi, diikuti dengan mee kuning serta kicap manis.
6. Gaul rata dan jika perlu boleh tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
7. Renjiskan jus limau nipis sebagai sentuhan akhir.
8. Padamkan api, dan sedia dihidang panas.

6 comments

  1. Singgah jap sebelum tidur, ada mee pul terhidang, tengok je le sambil menelan air liur, hehe..

    BalasPadam
  2. Udang tu tak tahan tengok..memang sedap makan dengan mee..

    BalasPadam
  3. wahhh..rasa lapo tgk udang yg tertenggek kt dlm pinggan tu

    BalasPadam
  4. Akk ..kita pun sama..kkdg korek dlm peti ais mna yg ada asal leh masak..lma x goreng mee kak..trasa plk nk mkn

    BalasPadam
  5. 15 biji cili? Patut la menganga budak tu...haha...bhn pula mewah. Tak sedap...taktau laa...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe