Nasi Lemak Sambal Cumi

12:35 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung budiman....
Nampaknya dapur Amie meriah sedikit hari ini dengan  hidangan Nasi Lemak Sambal Cumi. Lamanya tak masak nasi lemak.... dan lama sangat rasanya tak buat sarapan pagi! Bila anak-anak dan Encik Suami ada di rumah pagi Ahad ini, barulah seronok sikit nak masak-masak sebab dah ada yang akan makan hasil air tangan kita! Bila sarapan bersama... terasa lagi entah berapa lama kami tak duduk semeja sarapan pagi bersama!



Seperti biasa Amie masak nasi lemak kukus, tapi kalau nak masak dalam rice cooker pun tak salah, cuma Amie suka guna pengukus... itu je bezanya! Kalau kita kukus nasi lemak, hasilnya tak lembik dan tak keras & lambat basi... bolehlah anak-anak makan sampai petang dan tak payah masak untuk tengahari atau malam lagi.

Resepi: Nasi Lemak Kukus
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
6 pot rice cooker beras - bersihkan dan toskan
500ml pati santan kelapa
3 biji bawang putih - hiris halus
3cm halia - hiris halus
2 helai daun pandan - siat-siat
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 sudu teh garam

Cara:
1. Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. Letakkan kuali di atas dapur, dan masukkan santan kelapa bersama bawang putih, halia, daun pandan, kulit kayu manis dan bunga lawang serta garam. Biarkan mendidih.
3. Masukkan beras dan kacau sekali - sekala sehingga beras kembang dan santan mengering.
4. Pindahkan beras di dalam kuali tadi ke dalam periuk pengukus. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.


Amie ada sebungkus cumi kering seberat 500 gram. Elok benarlah kalau boleh dijadikan sambal untuk lauk nasi lemak. Untuk Sambal Cumi kali ini Amie nak bagi wangi-wangi sikit. Jadi Amie goreng daun pandan terlebih dahulu sehingga garing sebelum menumis bahan seterusnya. Memang harumnya semerbak sampai berkali-kali Fuad ke dapur sambil dukung Firdaus nak tengok apa yang Amie masak!

Resepi : Sambal Cumi
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram cumi - rendam di dalam air panas dan biarkan semalaman - kemudian bersihkan
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
5 helai daun pandai - siat-siat 
garam dan gula secukup rasa
minyak

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
7 biji bawang merah
1 cm halia
1.5cm belacan

Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya. Masukkan daun pandan dan goreng sehingga garing.
2. Tumis semua bahan kisar dengan api sederhana panas hingga pecah minyak. 
3. Masukkan gula, air asam jawa dan diikuti dengan cumi.
4. Masukkan garam dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat.
5. Tutup api dapur. Keluarkan daun pandan dari kuali dan sedia untuk dihidangkan.


Inilah hasilnya Sambal Cumi harum semerbak dengan bau daun pandan!



Okey.... Nasi Lemak & Sambal Cumi dah siap!



Jangan lupa aksesori yang lain .... ikan bilis goreng memang tak tinggal punya! Copet sikit ikan bilis Firdaus punya.... he heheh Firdaus pun naik bosan makan bubur dengan ikan bilis kisar kot!



Dah tak sabar nak makan..... semuanya sudah terhidang!



Jemput.... Bismillah.... diakhiri dengan Alhamdulillah.

7 comments

  1. Sedap sutun cumit ni wt smbal mkn ngan ns lemak
    Pernah mkn yg abg belikan dr lgkawi
    Katanya sutun cumit xtau la cumi ke cumit hehe

    BalasPadam
  2. Anak buah asyik dok menyebut nasi lemak...makciknya yang malas... ☆★♡♥

    BalasPadam
  3. hai amie..
    wahh..sapan berat ni..nasi lemak sambal cumi..
    dengan kaedah kukus.. bole lambat basi ea amie ?..bagus ni boleh try lain kali..:)

    BalasPadam
  4. sedapnye kak amie..ada lg tak tu...

    BalasPadam
  5. Next time saya nak cuba la masak nasi lemak dengan cara kukus pulak.

    Wahhh nasi lemak siap dengan kacang gajus tu, sangat spesel okeh! tingin nya...!

    BalasPadam
  6. Tetiba rasa nk mkn nasi lemak pulak memalam ni waaa

    Jom Terjah : Perkara yang WAJIB ADA pada Blog

    BalasPadam
  7. your plate of nasi lemak so delicious especially the sambal cumi!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe