Urap Babat (Kerabu Perut)

3:22 PTG

Masa kecik-kecik dulu selalu dengar orang sebut tentang 'babat' di tengah-tengah kesibukan orang ramai bergotong-royong atau 'rewang' di rumah orang kenduri kahwin! Waktu itu tak pernah cuba untuk menjamah hidangan babat sebab banyak lagi lauk-pauk lain yang disajikan. Salah satu sebabnya mungkin ada sedikit  bau yang masih melekat pada babat tersebut! Bila sudah dewasa, barulah tahu menikmati babat atau perut atau tuala! Dan baru- baru ini baru tahu rupanya ada perut lembu muda seperti yang dikatakan oleh Fauziah DI SINI. Bila Amie teliti, warna perut muda tersebut kelihatan agak kelabu dan terus terbayang kenangan masa lalu tentang hidangan babat di majlis keduri kahwin di kampung kami!


Semasa Hari Raya Korban tempohari, Encik Suami bawa pulang babat.... tapi hairan pula kenapa warnanya tidak putih seperti babat yang biasa Amie nampak, olah dan makan. Dan dengan serta-merta teringat hidangan babat di tempat orang kahwin di kampung dahulu. Terima kasih Fauziah, kerana telah menjawab teka-teki Amie selama ini. Bila teringat akan 'bau' babat masa kecik-kecik dulu, Amie mencari akal fikiran untuk mengurangkan atau kalau boleh hilangkan bau babat tadi. Jadi, Amie pun rebus babat buat pertama kalinya dengan menggunakan air biasa, dan setelah mendidih... Amie buangkan airnya lalu merebus kembali dengan mencampurkan serai dan halia. Untuk menjadikannya kerabu atau urap, Amie tambah segenggam daun kesum dan hiris halus. Dengan perahan air limau nipis... Alhamdulillah.... Urap Babat terhidang dengan aromanya yang menyelerakan!



Amie tambahkan hirisan lobak merah dan kacang panjang untuk menemani babat dalam mangkukm urap. Selebihnya, seperti biasa untuk resepi urap atau kerabu, Amie gunakan kerisik kelapa yang ditumbuk agak kasar (tidak sampai keluar minyak), dan disebabkan Amie suka urap yang lemak-lemak sedikit, Amie tambahkan satu cawan santan pekat. 



Resepi : Urap Babat
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 kg babat / perut lembu - bersihkan dan tos
1 batang lobak merah - hiris halus
5 batang kacang panjang - hiris nipis & serong
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
10 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris
5 sudu makan kerisik
1 cawan santan pekat
4 sudu makan sambal belacan
1 genggam daun kesum - hiris halus
1/2 cawan perahan limau nipis / kasturi
garam / gula /perasa pilihan



Cara:
1. Rebus babat sehingga mendidih, dan buangkan airnya.
2. Rebus sekali lagi dengan mencampurkan serai dan halia sehingga babat menjadi benar-benar lembut.
3. Toskan dan cuci babat sehingga bersih. Hiris nipis.
4. Gaulkan babat bersama kesemua bahan di atas.
5. Hidangkan segera.


Urap Babatku sudah siap.... !

7 comments

  1. Sedap ni kerabu perut/babat lembu.

    BalasPadam
  2. assalammualaikum
    kak amie mai sepiring kat kami nih..hu hu

    BalasPadam
  3. Sedapnya kerabu perut!!!
    Amie, orang kelantan cuci babat ni dengan kapur makan..memang senang untuk dikikis kotoran serta baunya..

    BalasPadam
  4. Aduh kerabu perut tetiba rasa lapar pulak nmpk kerabu ni...

    BalasPadam
  5. hihi ada resepi kerabu babat lah kat kitchen amie..hoho
    nampak gayanya macam sodap je..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe