Ikan Susu @ Milkfish Panggang

1:05 PTG

Ikan susu memang sedap! Rasanya ala-ala ikan terubuk. Apalagi kalau dapat saiz besar! Tulang-tulangnya yang halus memang tidak ada! Kalau dapat saiz yang agak kecil memang kena buat kerjalah sambil makan.... sebab nak pisahkan tulang halus dari isinya!


Hidangan paling menyelerakan sudah tentulah dengan memanggangnya! Sedap sangat kalau dipanggang basah.... masukkan dalam aluminium foil! Dan apalagi kalau ikan saiz besar sudah tentulah Amie pilih bahagian perutnya yang berlemak!


Hohooo.... inilah bahagian yang paling Amie suka... oppps! Bukan Amie saja yang suka, yang suka makan ikan susu memang suka perutnya...... berlemak.... lemak yang tidak ada pada ikan lain (rasa Amie laaaaa). Itu pasal kalau mengolah ikan susu ini untuk panggang ke, untuk asam rebus atau singgang, Amie biarkan saja bahagian perut yang berwarna hitam yang melapisi @ melindungi lelemaknya itu. Ohhh... ya! Rasa ikan susu panggang ini bertambahlah lazatnya jika dilumur dengan kunyit hidup & lada putih tumbuk, bukan lada putih serbuk yeaaa...


Resepi : Ikan Susu @ Milkfish Panggang
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu @ milkfish seberat 1kg - Ami potong bahagian kepalanya
1 sudu teh garam
aluminium foil

Bahan tumbuk:
1 inci kunyit hidup
3 biji bawang putih
1 sudu makan lada putih

Cara:
1. Lumurkan ikan susu dengan kesemua bahan tumbuk dan garam.
2. Bungkus dengan aluminium foil.
3. Panggang di dalam oven selama 15-20 minit.
4. Keluarkan dan hidangkan bersama pencicah pilihan anda.


7 comments

  1. assalam Amie..ikan kalau banyak tulang memnag sedap kan Amie..lemak je..tapi tu la..kena rajin buang tulang

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. belum ada rezeki nak rasa ikan susu... kalau amie kata rasa pst terubuk tu mmg boleh bygkan kesedapannya tu...

    BalasPadam
  5. Nampak sangat sedap dan menyihatkan, tapi Wan tak pernah makan ikan ni. Lenkali boleh cuba.

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum Amie,
    Sedap nampak ikan susu panggang tu, klu yang geng dengan ikan terubuk mmg jadi kegemaran famili kat sini juga, mmg menyelerakan. Kalau pekena dengan nasi panas2, buleh pi 2, 3 pinggan tu Amie, kik kik kik

    pssst : alhamdulillah, cuaca kt Penang nampak ok, cuma sesekali hujan rintik2. Rasa simpati bila melihatkan cuaca di Pahang, semuga mereka yg terlibat tabah menghadapinya.

    BalasPadam
  7. selalu jugak nampak ikan ni, tp lom penah rasa kesedapannya. kalau kak amie kata sedap...mesti kena cuba ni...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe