Air Tangan Encik Suami di Hari Minggu

2:02 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hujung minggu ini tiada sebarang jemputan ke majlis kahwin. Malam tadi menghadiri undangan adik ipar ke majlis makan malam tajaannya sempena meraikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlangnya. Petang ini jiran sebelah rumah undang kami untuk hadir majlis pertunangan anak perempuan bongsunya.

Dari pagi, selepas solat subuh Amie masih sibuk menanda kertas Peperiksaan Akhir Sesi Akademik Tingkatan Empat.  Duduk berkurung di dalam bilik sahaja. Penat menanda, kupas buah epal hijau, epal merah dan makan kurma Egypt. Sambung menanda. Bosan menanda, buka Mr Lappy. Kemas kini markah PBD dalam Idme pula sambil dengar muzik  instrumental.

Pagi ini Firdaus cuci bilik air di tingkat bawah. Kalau tidak diingatkan memang budak itu lupa tugasnya. Selepas itu, sibuk dengan kucingnya Tam Tam. Tam Tam cepat membesar. Adalah rupa anak kambing kecil.

Encik Suami pula pagi ini ringan tulang di dapur. Faham kita sibuk siang malam siapkan kerja ladang, diambil alihnya tugas memasak di dapur. Alhamdulillah. Kami makan tengah hari:


Nasi putih lauk ikan goreng, sayur tumis kacang buncis dan sambal kicap.
Hidangan Makan Tengah Hari


Sayur Tumis Kacang Buncis

Ikan Jenahak & Ikan Gerut-Gerut Goreng


Sambal Kicap


Encik Suami buat semangkuk besar sambal kicap. Tak apalah, katanya nanti boleh simpan untuk stok empat lima hari. Rasanya pun sedap. Beberapa hari lepas pun Encik Suami tolong buat sambal kicap. Kita puji, rasanya sedap. Seronoklah barangkali dapat pujian, itu yang buat lagi hari ini.... ahaks!

Bismillah.

Kawan-kawan masak apa hari ini? Atau makan di luar? 
Wokey!
Amie sambung tanda kertas.
Kalau penat menanda, bolehlah blogwalking.

15 comments

  1. Masak sendiri hari ni makan di rumah je.

    BalasPadam
  2. Masak 2 menu je hari ni Kak Amie; ayam belado & tumis sayur kubis panjang.
    Rajin Firdaus 👍🏻

    BalasPadam
  3. Orang lelaki ni memang tak boleh dipuji la, Kak Amie. Esok dia buat lagi, lusa dia buat lagi. Silap haribulan, tulat dia buat lagi. Nampak ringkas masakan suami Kak Amie tapi yang cenggini la boleh membocorkan periuk nasi.

    BalasPadam
  4. Hari ni masak nasi je. Then habiskan lauk yang mama bagi je.

    BalasPadam
  5. sedapnya menu thari kecur liur mandang

    BalasPadam
  6. paling suka sayur kacang buncis! tengok pun tahu sedap

    BalasPadam
  7. Oh Amie seorang Pendidik rupa-rupanya.
    Sebelum ni byk bercerita tentang ladang getah dan menoreh (agak confused mulanya).

    Kami gantung periuk hari ni. Mood masak tgh ke laut.

    BalasPadam
  8. Wah, hebat suami memasak ni..lengkap sebuah rumah tangga, saling melengkapi..tahniah kepada suami yang turun membantu memasak..

    BalasPadam
  9. nampak ringkas je menu tapi menyelerakan.. terutama tumis kacang buncis tu.. lama dah makan

    BalasPadam
  10. Sedapnya semua
    Sqyur ikan goreng memang kena
    Ciknur jarang masak skrg
    Masak telur je he hee

    BalasPadam
  11. Jangan puji kerap sangat kak... takut akak takde chance nak masak pulak 😁

    BalasPadam
  12. Alangkah bestnya kalau suami SA boleh masak macam suami kak Amie...hehehehe...

    BalasPadam
  13. Alamak! Kalah lah uncle cam ni... Uncle ni masak air pun tak lepas!

    BalasPadam
  14. Alhamdulillah...beruntung dapat suami yang memahami. Sesekali merasa air tangan suami, sedap lain macam kan. Sedapnya ikan jenahak goreng garing macam ni. Kalau tak cakap ikan jenahak, saya dah ingat ikan merah tadi. huhu...
    Haa...haritu kak Amie complaint lambat siap membantu masak. Sekarang baru kak Amie tahu sambal kicapnya sedap. hihi...

    BalasPadam
  15. Menu yang super
    Sambalnya mantap juga tu
    Saya jajan atau kulineran ayam goreng fried chicken

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe