Meratah Chapli Kebab di Kala Hujan Gerimis
7:30 PTGKeluar dari ladang, kami singgah cari makan di restoran paling hampir dan tak lain tak bukan sudah tentunya Restoran Pakistan Nasim Khan. Seperti biasa, Encik Suami tidak ubah selera dan mesti memesan roti paratha dengan Teh Pakistani.
Masuk saja ke restoran (kami masuk dari pintu belakang kerana Encik Suami letak kereta di belakang restoran), terbau aroma masakan yang semerbak! Itu aroma Chapli Kebab! Maka, tanpa berfikir dua kali, kita pun terus memasannya.
- Shish Kebab - Turkiye
- Doner Kebab - Jerman
- Gyro - Yunani
- Koobideh - Iran
- Seekh Kebab - India & Pakistan
- Adana Kebab - Turkiye
- Chapli Kebab - Pakistan
- Shami Kebab - India dan Pakistan
- Kofta Kebab - pelbagai negara Timur Tengah
- Pinchos Morunos - Sepanyol
Chapli Kebab - Gilgit, Pakistan. |
Teh Pakistani |
Roti Paratha |
- Roti Paratha
- Teh Pakistani
- Chapli Kebab
- Rajma Curry - Kacang Merah
- Beef Keema
- Siri - Paaye (Kari Perut)
Bismillah |
Chapli Kebab |
Chapli Kebab |
Chapli Kebab ini rasanya sedikit pedas dari lada hitam dan berempah. Rangup diluar, juicy di dalam serta kenyal dan lembut. Ketika dikunyah, barulah dapat nikmati masam-masam segar daripada tomato. Ada sebiji limau kasturi, mungkin ikut citarasa tempatan, jika inginkan rasa masa, bolehlah perah atas chapli kebab.
Kalau di Pakistan, Amie nampak chapli kebab dibubuh cili padi sebiji-sebiji. Mereka makan dengan roti nan, ditambah chutney hijau dan bawang hiris!
Mi Goreng |
Karipap & Kuih Keria |
Mangga Manila |
6 comments
terliur tgk kari perut tu...1st time tgk Chapli Kebab
BalasPadamDi kedai makan Pakistan saja kami jumpa chapli kebab.
PadamUish! Macam tu warna teh pakistan dia? Macam Melo
BalasPadamKali ini macam terlebih pekat pula warna Teh Pakistani tu.
PadamTerrornya Kak Amie boleh tahu bau kebab tu. Roti paratha dia tak macam roti paratha yg sy kenal.
BalasPadamYa, memang tak sama. Tapi itulah roti paratha Pakistan. Kedai makan ini hanya tawarkan dua jenis saja, roti nan dan roti paratha.
Padam