Makan Nasi Lauk Telur Ikan Goreng

4:52 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sekarang hujan renyai-renyai, tapi berpanjangan dari tengah hari. Pada mulanya hujan lebat tetapi beransur reda, sekejap saja. Kemudian hujan dan hujan lagi.

Cadangnya balik dari ladang hendak beli Ink Printer Canon G3010. Sudah sampai masanya kena isi tangki dakwat. Nanti tak cukup untuk cetak kertas latihan murid. Tambahan pula musim ulang kaji untuk peperiksaan percubaan SPM memang banyak bahan hendak dicetak.

Selepas hantar Firdaus ke sekolah agama, kononnya hendak terus ke kedai, tapi disebabkan kesesakan lalu lintas lambatlah pula hendak sampai ke destinasi. Perut pula sudah mula berkeroncong. Kita minta Encik Suami melencong ke kedai makan. Kemudianlah baru cari ink.

Amie ajak Encik Suami intai-intai Restoran Nak Sup Ikan LD. Dari dalam kereta, nampaknya ada kerusi meja kosong. Biasanya waktu puncak di sini pada ketika pelanggan makan tengah hari. Sekarang sudah beransur kurang.

Kami memesan:

  • Nasi putih
  • Telur Ikan Goreng
  • Sup Ikan dengan Tomato
  • Peria Goreng Telur Masin
  • Chinese Tea Panas

Telur Ikan Goreng


Sup Ikan dengan Tomato



Dua jenis ikan digunakan dalam Sup Ikan dengan Tomato iaitu ikan siakap dan ikan merah. Kami minta bahagian bawah perut ikan. Tak sabar nak hirup kuahnya yang berasap-asap ketika sampai di meja.

Peria Goreng Telur Masin



Peria Goreng Telur Masin memang menu kegemaran kami. Rasanya tak perlu makan nasi, ratah saja sepiring Peria Goreng Telur Masin ini pun ok juga... ahaks! Encik Suami kata sedap rasanya. Perianya tidaklah rasa pahit dan dihiris nipis menjadikannya rasa rangup ketika dikunyah.

Telur Ikan Goreng

Telur Ikan Goreng ini  datang dalam keadaan cantik, dihiasi bawang goreng. Oleh sebab Amie sudah usik bawang gorengnya sebab hendak melihat telur ikannya, jadi rosaklah sedikit keadaannya. Rasanya seperti telur ikan merah sebab di restoran ini hanya gunakan dua jenis ikan iaitu ikan siakap dan ikan merah.


Untuk tambah rasa, ambil jugalah sepiring kecil sambal, sepiring kecil cili padi hiris ditambah bawang putih cincang, tuangkan kicap cair dan limau kasturi.



Bismillah.

Cantik pula mangkuk Sup Ikan dengan Tomato ini. Ada gambar ikan di luarnya.

Selesai makan, barulah kami ke kedai mencari Ink Printer Canon G3010. Beli untuk isi empat tangki, berharga RM156.00. Harap-harap bolehlah digunakan sehingga hujung November.

Mangga Manila


Walaupun masih hujan renyai, sempat lagi meninjau bawah pokok mangga udang, mana tahu gugur lagi mangga manila dari pokok jiran sebelah. Nampaknya rezeki kami petang ini dapat kutip beberapa biji mangga manila. Alhamdulillah.

3 comments

  1. First time dengar menu telur ikan goreng.. rasanya kat sebelah sini macam takde je menu tu.. hehe..

    BalasPadam
  2. Sekarang tengah pattern cuaca mendung, hujan sekejap-sekejap. Kenapalah sedap-sedap menu kak Amie pesan ni. Telur goreng tu bukan semua kedai ada, siap dengan hirisan bawang lagi. Sup ikan pun segar dan penuh dengan tomatonya. Sedap tu diratah tomatonya tak ada sayur lain pun takpe. Mengikut tema sup ikan dan mangkuknya. Peria goreng, krup krap makan tak rasa pahitnya pun kan.
    Rezeki tak putus dapat mangga manila lagi.

    BalasPadam
  3. Teringin nak mencuba makanan sana nampak menarik dan menyelerakan.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe