Dapure Restoran Masakan Padang : Datang Dengan Lapar Pulang Dengan Rindu
9:30 PTGKami datang ketika waktu makan tengah hari di penghujungnya. Lauk-pauk pun tinggal sedikit, dan sudah tentunya sudah tidak panas sebagaimana diawal sajiannya. Tidak mengapalah. Yang penting dapat mencicipi masakan Padang yang dirinduinya. Kami memilih Dapure atas cadangan Fairuz yang bawa kami makan malam di I Peak beberapa hari lalu. Katanya, makanan di sini sedap juga.
Barangkali untuk menikmati hidangan yang baru keluar dari dapur, sekitar pukul 11:00 pagi memandangkan restoran dibuka pada pukul 10:30 pagi. Kami agak lewat keluar dari ladang, mungkin pada masa lain boleh berkunjung pada hari minggu atau hari cuti.
Jom, Amie kongsikan masakan Padang yang dipesan:
- Nasi Putih
- Ayam Popo
- Sayur Daun Ubi, Bunga & Pucuk Papaya
- Paru Balado
- Rebung Masak Lemak dengan Perut
- Sambal Hijau
- Begedil
- Tempe Mendoan
Rasanya, menu pilihan di Dapure sudah bercampur dengan masakan Jawa dan Bugis. Kalau tak silap tempe mendoan itu asalnya dari kuliner Banyumas, Jawa Tengah. Ada sanggar pappek, cemilan asal dari masyarakat Bugis!
Encik Suami : Nasi Putih Ayam Pop & Sayur Pucuk Ubi, Bunga & Pucuk Papaya |
Ayam Pop |
Ayam Pop disiram dua jenis sos. |
Amie - Nasi Putih, Paru Balado, Masak Lemak Rebung & Perut dan Sambal Hijau. |
Sambal Hijau ini rasanya pedas, tidak seperti Sambal Hijau (Ijo) yang selalu Amie makan di Bukit Tinggi & Padang. |
Masak Lemak Rebung & Perut |
Paru Balado |
Sup Kosong |
Begedil & Tempe Mendoan |
Kali kedua tambah sup! |
Ais Timun & Jeruk |
Sanggar Pappek |
Mangga Manila |
13 comments
Next time kena datang awal supaya dapat makan makanan panas-panas kan kak Amie. Tertarik dengan menu Sayur Pucuk Ubi, Pucuk & Bunga Papaya tu. Rasa pahit kelat bergabung gitu. Sambal ijo biasanya pedas, tak pedas ek rupanya. Mendoan tu menarik juga crispynya. Pernah nampak orang share buat sanggar pappek, menarik pisang dilenyekkan kemudian digoreng macam pisang goreng kan.
BalasPadamNasi padang saya belum pernah cuba lagi. Nak cuba nasi padang bumbu babah baru buka di Mydin Seremban 2.
Iya kak, ini resto padangnya dah berbaur dengan Jawa dan Bugis yaa 😅.
BalasPadamTapi tempe mendoannya nampak macam tempe goreng, padahal seharusnya memang basah dan setengah matang. Saya juga sukaaa tempe mendoan. Kalo ke purwokerto, tempe mendoan wajib lah.
Ayam pop saya sukaaa. Tp ayam pop ini ada banyak macam cara buatnya. Ada yg agak kecoklatan, tp ada juga yg benar2 putih. Saya pribadi suka yg putih. Sambalnya memang lebih sedap yg pakai santan. Krn ada juga yg tak pakai.
Ya Allah kenapa mcm sedap2 je makana di LD? Kalau disini mcm jarang je jumpa yg lain (atau mungkin ammi yg tak pandai mencari). Terus rasa teringin nak makan makanan padang
BalasPadamAduhaiiiiii tenguk tempe mendoan tu nampak sedap apa lagi sanggar pappek. aduhaiiii tenguk air timun jeruk ais teringat padang.
BalasPadamAduh sedapnya tengok akak punya menu tu, sambal hijau memang wajib ada kalau ke kedai makan padang. Banyak hasil mangga belakang rumah akak ye
BalasPadamJiran akak memang takde di rumah ke kak? Best tengok mangga nya selalu berbuah selalu.
BalasPadamDapure = dapur la ye. mmg bahasa Minang? curious pulak la kita. hehhee.. tapi satu yg unik pd i.Sayur pucuk ubi, pucuk & bunga papaya. sedap meratah la ye Amie.
BalasPadamLebat betul pokok mangga manila jiran tu kak...hari2 gugur tu...murah rezeki dia...semua makanan nampak sedap..mata SA tertumpu pada paru balado..aduhai sedapnyaaaa
BalasPadamSy datang ke blog Kak Amie dengan lapar jugak ni, nampaknya sy juga akan pulang dengan rindu. Menu ayam pop dengan sos putih ni macam sejak akhir² ni viral, dulu² sy pernah makan ayam pop, tapi tak ada sos putih.
BalasPadamMenu masakan padang semuanya sedap-sedap. Bestnya Amie... tiap hari dapat makan buah mangga.
BalasPadamSedap pulak tgk ayam pop tu...
BalasPadamMelihat mangga hari2 dapat vitamin..boleh buat jus manga
BalasPadamLama pula tak makan masakan padang ni dan ya saya pun suka lauk pauknya. Selalunya saya akan order lauk tunjang, cili hijau, ayam goreng, daging dendeng. Alamak terliur pulak nak makan masakan padang ni.
BalasPadam