Nasi Lemak Beras Huma

8:25 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Petang tadi ringankan kaki melangkah ke dapur. Kononnya hendak masak nasi lemak lauk sambal tumis ikan bilis. Masak yang ringkas-ringkas sahaja.

Nasi Lemak & The Gang


Beras Kampung

Apabila masuk dapur teringatlah beras huma @ beras kampung @ beras bukit yang dibeli di Kundasang sebulan yang lalu. Ketika itu dalam perjalanan pulang dari jalan-jalan ke Brunei dan Sarawak. Sempat beli tiga bungkus beras, satu bungkus beras pandan wangi dan dua bungkus beras bario. Setiap bungkus berharga RM20.00. 

Pelbagai jenis beras bukit @ beras kampung @ beras huma.


Kita gunakan beras pandan wangi untuk dijadikan nasi lemak. Oleh kerana beras huma tidak makan air, jadi Amie masak cara kukus supaya tidak benyek atau lembik.

Nasi Lemak Beras Pandan Wangi


Encik Suami suka makan salad, jadi Amie tambahkan hirisan timun dengan tomato dan daun salad. Maklumlah apabila sudah berumur seperti kami, kenalah belajar lebihkan makan sayur walaupun nasi lemak biasanya hanya ada timun sahaja.... ahaks!


Inilah sambal ikan bilis idaman hatiku! Selalunya kalau masak nasi lemak, buat sambal bawang sahaja. kali ini hendak mengimbau kenangan lalu. makan nasi lemak dengan sambal ikan bilis.


Telur rebusnya pula bercampur-campur. Dalam satu tray 30 biji, ada telur ayam biasa, ada telur omega juga. Hasilnya, ada kuning telur, ada kuning telur warna oren.

Ikan Bilis Mata Biru & Kacang Tanah Goreng

Lauk Nasi Lemak

Sambal Kerang

Sebenarnya terjumpa iisi kerang di dalam freezer. Kebetulan hendak masak sambal ikan bilis. Jadi sewaktu masak sambal, bahagi dua periuk. Satu periuk bubuh kerang, satu periuk lagi bubuh ikan bilis. Dapatlah dua jenis sambal.

Sup Ceker

Selain isi kerang, jumpa juga ceker. Masak sajalah ceker dalam slow cooker. Tambahkan halia, bawang besar dan bawang putih serta kurma merah. Selepas tekan butang 'high' kita masuk bilik, berehat-rehat. Selepas solat asar turun semula ke dapur. Ceker sudah mula lembut, jadi kita tukar butang 'slow' pula. Lepas itu barulah mula masak nasi lemak.

Mangga Udang

Bismillah

Sekian, cerita masak nasi lemak yang tertangguh dari hari Rabu ke hari Khamis, tertunda lagi ke hari Jumaat. Tak jadi masak hari Jumaat, hendak masak pada hari Sabtu. Akhirnya nasi lemak siap pada petang Ahad.

8 comments

  1. Mesti wangi kan nasi lemak Kak Amie ni ..
    Sambal tumis bilis dan kerang tu menarik hati sungguh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wangi semulajadi, tak sekuat aroma beras wangi Siam tu. Sambal tumis tu agak kering sikit.

      Padam
  2. Menarik beras yang dijual, ada macam-macam warna.
    Hidangan nasi lemak kak Amie pun sangat menarik, tersusun kemas semuanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ada Macam-macam jenis beras huma. Terima kasih Ujie.

      Padam
  3. Sedapnyaaaa..baru SAbtau beras huma x makan air...so kena kukus kalau nak makan dia ye....akak..mangga udang yg akak tanam ke tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau biasa masak, pandai sukatan airnya boleh masak cara biasa. Kak Amie takut terlembik, tu pasal masak cara kukus. Ya, mangga udang dari pokok sendiri.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe