Petua Buat Sambal Belacan Yang Sodaaaappp!
12:55 PTGTiba-tiba teringat permintaan Suria Amanda untuk kongsikan cara membuat sambal belacan. Menurut Chef Norzailina Nordin dalam buku Soal Jawab Dunia Masakan - Rahsia Dapur:
Sambal belacan yang sedap sangat relatif sebab kita mempunyai tahan ketahanan pedas yang berbeza. Ada orang yang lidahnya sangat peka, sedikit cili sudah cukup pedas dan ada yang sebaliknya. Jadi, sambal yang sedap adalah daripada pengalaman diri sendiri yang menyediakannya atay yang dimakan di rumah orang. Yang penting, imbangi manis, masin dan masam.
Di sini Amie kongsikan petua untuk membuat sambal belacan yang sedap berdasarkan tips yang ditulis oleh Chef Norzailina Nordin. Antaranya:
- Tumbuk atau kisar cili merah, cili padi (ikut suka pedasnya) hingga lumat. Petua yang biasa untuk jumlah cili adalah mengikut jumlah yang ganjil seperti 5, 7, 9 dan 11 tangkai. Dari segi saintifik, keberhasilannya sudah hendak dibuktikan.
- Bakar atau goreng belacan (di dalam sedikit minyak) baru dimasukkan ke dalam cili tadi. Tambahkan gula pasir dan garam, tumbuk lagi.
- Asam Jawa - pastikan ia diperah dengan air masak, biar pekat.
- Hirisan tomato / mempelam masam - tumbuk kasar dengan cili.
- Jus limau nipis / limau kasturi dan lain-lain.
Sambal Belacan Belimbing Buluh |
Sambal Belacan Belimbing Buluh & Ulam-Ulaman |
Sambal Belacan |
Sambal Belacan Siam & Ulam-Ulaman |
36 comments
Betul, buat banyak dan simpan peti ais. Kadang kalau nak cepat masa goreng nasi, guna je sambal belacan. Terangkat! :D
BalasPadamBetul tu. Banyak gunanya. Jimat masa untuk masak.
PadamStok sambal belacan sy baru habis kelmarin. Petua letak cili dalam bilangan ganjil tu memang menjadi amalan sy, hihi
BalasPadamTak salah ikut petua tu kan. Saya pun kalau rajin kadang-kadang kira jumlah ganjil juga.
PadamDapat cicah dengan ikan goreng,ayam goreng pun tak payah lauk lain dah.Apa lagi kalau ada kari & ikan masin serta ulaman.Pakej untuk tambah nasi berpinggan...hihihi
BalasPadamKalau dah biasa makan nasi ada sambal, memang akan tercari-cari sesuatu yang pedas.
Padamkecur air liur tgk gambar sambal belacan..hihi..sedapnya..
BalasPadambelacan & gula Siam utk authentic sambal belacan Siam..
Tak ada dah stok becan dan gula Siam. Kalau rajin nak cari juga bekalannya nanti.
Padamwah stock sambal belacan...senang juga utk yg slalu mkn kena ada sambal belacan..tkyah wat hari2 kalo dh ada stock byk tu
BalasPadamBolehlah simpan stok untuk seminggu dua.
Padamsambal belacan ne kena pedas masam manis, mmg xdakla sepinggan nasi, konfirm menambah. hahaha
BalasPadamItulah bahayanya hahahaha!
PadamSedapnyer sambal belacan.
BalasPadamSedap Wak. Time sibuk tak sempat masak lauk, goreng jew telur, tambah sambal belacan dalam pinggan nasi. Cukuplah.
PadamSenang buat stokkk sambal belacannnn banyakkk terus pastu simpan dalam peti. Boleh guna banyakkkkk hari.
BalasPadamSimpan banyak hari sambal belacan makin sedap sebab bahan-bahan semakin mesra.
PadamOhhhh makin lama disimpan, makin sedap ke kak amie? Sebab bahan bahan semakin mesra. Baru saya tahu hehehe :D
PadamSambal belacan, kalau guna belacan/cili/bawang tak dimasak (kukus/bakar/goreng). Saya kurang suka, sebab terasa mentah.
BalasPadamSedapnya sambal belacan siam tu.
Itulah yang dinamakan selera. Unik. Ikut citarasa masing-masing sebab lain orang lain citarasanya.
Padammenarik nya sambal belacan siam dia...
BalasPadamTeringat-ingat sambal belacan di Bangkok, buatlah berkali-kali di rumah sendiri sampai kehabisan stok belacan dan gula Siam.
PadamCCL pun suka bakar belacan . Walaupun time membakar tu bau satu rumah ..seakan-akan ikan kering . Hehe
BalasPadamAroma belacan tambah menggoda bila ditambah jus limau nipis atau limau kasturi...perghhhh!
PadamSAMBAL BELACAN KALAU BELACAN ORI TUMBUK SENDIRI TERSANGATLAH SEDAPNYA
BalasPadamAdeeehhh.... belacan ori tumbuk sendiri memang sangat sedap!
PadamBuat sambal belacan kalau pakai belacan di bakar pergh baunya terangkat wooo.
BalasPadamBaunya memang mengancam! Terus rasa berselera nak makan.
PadamTidak pernah pula sambal belacan Siam.
BalasPadamWah gabungkan 3 jenis bahan masam.
Sedap sambal belacan Siam tu.
PadamSambal belacan tu bg akak 'ibu' segala menu...kalau takda rasa sesuatu yg kurang ja..tp anehnya tiap kali buat tak pernah sama rasanya
BalasPadamBetul tu, lain waktu dibuat, lain pula rasanya.
Padamaduiii kak..tgk gambar aje dah ngencesss ailiooo
BalasPadamMari kita ngeces sama-sama hihihiiii.
PadamBaru saya tahu kaedah guna bilangan ganjil untuk cili api tu. Selalu main hentam je letak berapa banyak. Bolehlah cuba nanti. Saya suka sambal belacan letak belimbing buluh. Terasa sedap sambal belacan asli.
BalasPadamMasak asam, masak lemak, kari bila dipadankan dengan Sambal belacan, memang ummmp.
BalasPadamSA nak belajar buat sambal belacan Siam tu Kak Amie..nise tu dah beli dah...hehehe...gigih tgok kak amie ada bahan tu siap order kat Shopee...
BalasPadam