Lamb Chop Panggang Lockdown
1:49 PTGBerada di hadapan laptop, menekuni ceramah demi ceramah seawal pukul 9 pagi membuatkan Amie kurang selesa. Sebentar-sebentar lari ke dapur mencari minuman dan kudapan yang boleh dikunyah. Sekarang jam menunjukkan pukul 1:15 tengahari. Boleh berehat seketika sebelum sambung kursus pada pukul 2:30 petang nanti.
Jom kita jamu mata dengan hidangan Lamb Chop Panggang Lockdown, hidangan makan malam kami semalam. Amie perap lamb chop ikut citarasa sendiri, dan tambahkan apa sahaja bahan yang ada untuk disajikan dalam satu hidangan.
Kadang-kadang dapat lamb chop yang agak keras dan liat dan kadang-kadang dapat yang lembut. Untuk tidak mengecewakan hati, Amie rebus terlebih dahulu lamb chop yang hendak dipanggang. Arwah bapa mentua selalu ajar kami cara panggang lamb chop ikut gaya orang putih, tapi sampai sekarang tak masuk ajaran.... ahaks! Amie tak boleh ikut cara memanggang sebelah, sebelah dan sekejap, sekejap seperti saranan beliau. Takut tak masak! Bukankah orang putih suka makan lamb chop separuh masak? Itulah yang arwah suka. Katanya kalau panggang lama-lama, lamb chop akan jadi keras dan liat. Memang betul tu.
Lamb Chop Lockdown |
- 4 keping lamb chop - rebus hingga empuk - toskan - potong 2 setiap kepingan
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 1 sudu kecil halia kisar
- 2 sudu besar Sos BBQ Kimball
- 1 sudu besar sos lada hitam
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 2 sudu besar minyak zaitun
- 1 sudu kecil herba rosemary tumbuk
- 1 sudu kecil herba rosemary
- Gaul lamb chop dengan semua bahan di atas.
- Biarkan perap 10 minit.
- Letakkan kuali ajaib di atas dapur. Gunakan api kecil.
- Susun lamb chop di atas kuali ajaib.
- Panggang hingga kuning keemasan.
Lamb Chop Lockdown |
16 comments
Wah,sedapnya lamb chop.Kacang edamame tu pun,Eh,nanas pun sedapnya..
BalasPadamBoleh ikut ni idea ni.Rebus dulu lamb tu nampak warna pun cantik.Pada tekak saya daging kambing paling sedap antara daging yang pernah saya makan.Daging wagyu belum la mampu makan...hihihi
Ya Allah, terliur saya! Saya reti makan je, masak tak reti, bab kambing ni. :)
BalasPadamWahh nampak sedap lamb chop tuuu!! Tiba-tiba teringin.
BalasPadamKursus apa Puan Amie ikuti?
BalasPadamRasa tidak kering sebab rebus dahulu agaknya.
sedapnyaa kak mie, terliur atie tgk ni
BalasPadamSedapnyer kambing panggang
BalasPadamKampung kalau jenis bakar, panggang, saya makan. Tapi kalau masak apa² dengan berkuah saya tak makan.
BalasPadamsedapnya nmpk lamb chop kak amie. nmpk lembut je isi dia
BalasPadamSedappppnya lamb chop! Terliur kita nengok lamb chop kak amie ni
BalasPadamHari ni, kita cadang nak masak steak utk makan malam, rasa macam nak cuba plak style Kak Amie ni, nak rebus dulu laa, biar lembuttttt bila dipotong nanti
BalasPadamOh.. Ada kursus rupanya patutla keje di hujung minggu. Sedapnya lamb chop tu kak Amie. Ini lockdown sebulan pun takpe.
BalasPadamSedapnyaaaaa lamb chop.....mana gambar lamb chop SA dalam phone agaknya...ada beli hari tu nanati SA cari la semula...sedap plak sesekali makan lamb chop
BalasPadamBetul tak suka chicken chop yg liat.. tp kuah kena sedap baru best makan
BalasPadamBetul, orang putih suka makan daging panggang separuh masak. kita pulak tengok ada macam merah merah tu rasa macam tak masak je. Saya suka cara kak amie masak, rebus dulu baru panggang. Rebus tu memang dah masak dan tinggal panggang panggang manja je.
BalasPadamnice
BalasPadamLearning through this blog is indeed very useful. I've learned a lot and I'll be back later.
BalasPadamGametoto
Astrototo