Terung Sambal Cili Padi

by - 11:46 PG

Jumpa lagi. Sambung cerita nak habiskan cili padi! Biasanya masak terung sambal gunakan cili kering tapi kali ini kita gunakan cili padi yang masih banyak berbaki.
Terung Sambal Cili Padi
Cili Padi



Bahan-bahan:
  • 3 biji terung panjang - belah 2 - potong 3 setiap bahagian - goreng hingga masak - angkat dan toskan
  • 1/2 cawan ikan bilis 
  • 7 tangkai cili padi
  • 3 helai daun limau purut - buang tulang belakang
  • 1 sudu besar gula perang
  • 1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
  • garam  / perasa pilihan
  • minyak
Bahan kisar / tumbuk:
  • 40 biji cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1/2 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Tinggal 4 sudu besar minyak bekas gorengan terung di dalam kuali.
  2. Kemudian masukkan bahan kisar dan gula perang. Tumis hingga hingga terbit minyak.
  3. Masukkan ikan bilis, dan bancuhan air asam Jawa.
  4. Biarkan mendidih seketika dan kemudian masukkan terung goreng, daun limau purut dan cili padi.
  5. Gaul rata. Setelah cili padi ldan daun limau purut kelihatan layu, taburkan garam / perasa pilihan.
  6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Terung Sambal Cili Padi


You May Also Like

40 ulasan

  1. Cili padi kecik-kecik tu, pedas, bagi saya. Mau berasap makan ni. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada yang tahan pedas cili padi kan Nur.

      Padam
  2. Balasan
    1. Sedapkan. Kami dah biasa makan cili padi dari kecil lagi.

      Padam
  3. peminat pedas pasti suka ni..saya makan terung berlado tkpn yg celop tepung

    BalasPadam
  4. Sedapnya . Salah satu menu kesukaan ayah CCL

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada peminatnya yang tersendiri kan.

      Padam
  5. Sedapnya . Salah satu menu kesukaan ayah CCL

    BalasPadam
  6. Wah,lauk favourite ni kering-kering pedas berminyak ni.Terung memang sedap kan ..digoreng,dikari,dipajeri,direbus & dibakar juga sangatlah sedap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua masakan terung sedapkan Mama Cella. Lama saya tak makan lawar terung!

      Padam
  7. Oh ada guna daun limau purut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, saya sukakan aromanya yang segar.

      Padam
  8. sedap ni..pedas terangkat!
    dulu tak suka terung.. setahun dua ni jadi tersuka pulak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selera kita pun pandai berubah juga ye.

      Padam
  9. Sedap tu... terung bercili, my feberat ni.

    BalasPadam
  10. byjnya cilipadi , berasap telinga kalau sy he hee tak tahan terlalu pedas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agaknya saya dah terbiasa makan cili padi dari kecil dulu, tidaklah terlalu pedas rasanya.

      Padam
  11. woww nampak sedap laaa kak..

    BalasPadam
  12. Akak tak pernah lg guna cili padi kalau masak sambal terung ni...wahhhh mau berasap telinga ni boh 40 biji cili padi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya memang guna cili besar, tapi tak ada pula. Yang ada longgokan cili padi saja. Tidaklah terlalu pedas sangat sebab bubuh gula juga.

      Padam
  13. Terung sambal ni fav Sk lagilah kalau masak gaya gini, memang tak pandang lauk lain, Kak Amie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya betul tu. Sambal pun dah ada rasa belacan, bubuh ikan bilis lagi. Cukuplah.

      Padam
  14. Wah.. Nampak sedap dan pedas masakan ni. Kalau tak tahan mesti bersulam air

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena sedia air panas-panas suam ni Sal. Bukan makan bersulam air saja, sambil mengunyah bersulam air mata juga hihihiii.

      Padam
  15. sedapnya ni.. mkn dgn nasik putih je mmg berpeluh ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Kena sedia aegelas air suam-suam panas. Kalau rasa pedas sangat, terus teguk air tu.

      Padam
  16. Malu saya, umur dah 40-an tapi tak pernah merasa terung. Tak tahu rasanya bagaimana, manis ke, pahit ke, berlemak ke.. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada macam-macam jenis dan bentuk terung. Setakat ini terung paling sedap sudah tentunya terung Taiwan, isinya putih, ada rasa manis.

      Padam
  17. Uishhh 40 biji cili padi tak berapi ke kak amie? Tu kalau masuk perut saya, confirm sakit perut hahaha sebab tak tahan pedas. Tapi kak amie dah biasa kan, jadi celah gigi je 40 biji cili padi tu :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kurang berapinya sebab bubuh gula juga. Kalau duduk rumah takpe boleh makan pedas, sakit perut boleh selesaikan segera. Kalau jalan-jalan memang tak sentuhlah yang maha pedas. Takut tiba-tiba perut meragam.

      Padam
  18. Ni mmg fav saya sangat kak. Anything yang pedas mmg fav saya...

    BalasPadam
  19. sedapnyaa nmpk. msti pedas sedap tu

    BalasPadam
  20. Menarik ni kak amie..selalu buat guna cili kering je...boleh cuba nanti

    BalasPadam
  21. Tak pernah mkn lg terung mcm ni. Mesti pedas terangkat ni hehehe

    BalasPadam
  22. Sesekali gunakan cili padi why not. Tetap sedap walaupun tak gunakan cili kering. Maintain pedas :)

    BalasPadam