Sanggar Pappek Sambal Tomato
7:04 PTGCuaca di Lahad Datu mendung sepanjang hari. Bacaan suhu sekarang ialah 29'Celsius. Kalau ikutkan hati rasa nak tidur saja sepanjang hari sebab rasa sangat nyaman. Jom kita ke dapur cari kudap-kudapan untuk minum petang.
Amie ada sanggar pappek, cecah dengan sambal tomato. Kemudian kita basahkan tekak dengan secawan teh tarik halia pula.
Sanggar Pappek Sambal Tomato & Teh Tarik Halia |
Tengahari tadi Encik Suami bawa pulang ubi kayu, dua sikat pisang nipah saiz kecil dan juga beberapa biji kelapa muda. Kalau Mama Cella nampak ubi kayu dengan pisang ini, tentu ibu yang sangat rajin masak itu banyak idea nak mengolahnya. Kan Mama Cella?
Sebenarnya Amie minta Encik Suami belikan dua biji ubi kayu saja tapi dibawanya pulang banyak biji.... ahaks! Rupanya semua yang Encik Suami bawa pulang itu pemberian kawannya! Alhamdulillah. Rezeki Allah. Terima kasih banyak kepada yang murah hati memberi. Mudah-mudahan rezekinya bertambah lagi.
Saiz pisang nipah @ kepuk @ saba ini agak kecil dan belum masak. Amie terfikir untuk sediakan sanggar pappek sebagai minuman petang. Amie goreng 10 biji sahaja. Itu pun macam dah cukup banyak. Takut tak habis makan berdua dengan Encik Suami. Rupanya Firdaus pun tumpang sekaki. Tak cukup pula dia makan. Esok Mommy buat lagi ya sayang! Mommy sangka Daus tak pandai makan Sanggar Pappek!
Sanggar Pappek |
Inilah hasil Sanggar Pappek @ Peppe' @ Tumbuk @ Ketuk. (dalam bahasa kita), yang diketuk atau ditumbuk. Amie pun tak pasti mana satu ejaan yang betul, sama ada pappek, peppe', tumbuk atau ketuk! Sanggar Pappek ini kudapan tardisional masyarakat Bugis.
Sambal Tomato |
Sanggar Pappek biasanya dinikmati bersama sambal tomato.
Di bawah ini Amie paparkan gambar dari entri lama bagaimana cara untuk membuat Sanggar Pappek. Gambar-gambar ini Amie ambil sewaktu kami beramai-ramai belajar membuat buras. Mama Cella teringin nak buat buras. Bolehlah Mama Cella tutorial di bawah ini:
- BURAS : JOM BELAJAR BIKIN BURAS
- BURAS : JOM MASAK / REBUS BURAS
- BURAS : BURAS DAN TUMBU
- BURAS : LAUK PAUK
Untuk tutorial membuat Sanggar Pappek pula, boleh klik di sini:
Oleh kerana takut terkena getah pisang, balutlah tangan dengan plastik sebelum mengupas pisang. Selain pisang nipah, pisang raja pun sesuai dijadikan Sanggar Pappek. Sewaktu Amie mempunyai pembantu rumah (orang Bugis dari Sulawesi), biasanya dia gunakan pisang raja.
Kemudian goreng pisang yang sudah dikupas tadi. Amie lihat pembantu rumah Amie dulu, sebelum goreng dia akan lumur sedikit garam pada pisang. Goreng jangan sampai garing. Agak-agak lembut untuk diketuk, bolehlah angkat.
Beginilah rupa pisang yang sudah diketuk. Pengetuk pisang ini anak Bugis asli dari Tawau ye. Jadi, memang tidak boleh dipertikaikan Sanggar Pappek itu. Terima kasih banyak dik Ramlee Mapalabong sebab tinggalkan kenangan manis di Lahad datu.
Sambil membungkus buras kami makan Sanggar Pappek cecah sambal tomato!
Ya Allah!
Rindunya saat-saat begini.
Rasa nak nangis pula ketika siapkan entri ini.
Seakan terpandang-pandang dan terdengar-dengar gelak tawa kawan-kawan di dapur dan di halaman rumah kami.
20 comments
Okey..ni memang first time SA tau...namakmsedap tu..garing ye kak selepas digoreng semula...
BalasPadamYa, garing. Kalau tak mahu garing boleh angkat sebelum garing.
PadamMacam pisang goreng ke kak amie? Atau bukan ya? Cicah dengan sos tomato, mesti rasa masam masam sikit kannn. First time dengar sanggar pappek ni cicah pulak dengan sos tomato :D
BalasPadamRasanya tak sama dengan pisang goreng. Bukan sos tomato dik. Salah baca tu. Sebenarnya sambal tomato.
PadamSerius, namanya begitu ya. Sebab dulu2, mak kita selalu buat pisang macam ni, tapi kami makan dengan sambal belacan 😍
BalasPadamYa, ada juga yang makan dengan sambal belacan. Begitulah namanya, ikut bahasa asalnya.
PadamRasa macam saya tulis komen panjang lebar dah tadi pasal buras..Eh,bila tengok balik dag takdah..tak tau la saya dah terkomen kat mana...hihihi
BalasPadamHahahaaa... Mama Cella pi masuk entri buras. Terkomen di sana. Nanti jangan lupa try buat buras ye.
PadamHahaha..ya..ya..dh klick link buras tu....laaaaa,komen salah tempat..Dah macam whatsApp salah group la...hihihi
PadamOk baa hahahaaaaa!
PadamPIsang nipah tua yang masih hijau macam tu kalau direbus pun sedap.
BalasPadamMakan dengan kelapa parut.
Nanti saya nak buat Wak. Terima kasih cadangannya.
PadamWah.. satu lagi makanan unik..
BalasPadamMenarik cara penyediaannya..
Nampak sedap.. macam pisang goreng, tapi diketuk dahulu.
BalasPadamOh kena ketuk jadi rupa begitu. Macam pisang goreng diketuk.
BalasPadamBanyak pengetahuan baru pasal masakan di blog Puan Amie.
selalu pisang nipah di goreng atau buat kerepek....ni muda2 di goreng dan di penyek..emmm tak pernah dengar dan rasa...menarik
BalasPadamSeronoknya masak-masak macam tu ramai-ramai...saya suka bab rewang masak masak ni....seronok smbil tangan bergerakl sambil mulut berkicau. lepas tu kalau ada cerita lucu gelak ramai-ramai...seronok sangat
BalasPadamSeronoknya masak ramai-ramai macam tu. Benda susah pun jadi senang
BalasPadamSedap sanggar pappek ni. Pernah cuba buat tapi lenyekkan dulu baru campur dalam tepung dan goreng. Kena ada tools dia baru mudah nak penyekkan. Kalau guna pisang terlebih masak lagilah renyah nak membuatnya. Pisang nipah memang sedap buat goreng atau pappek ni. Rezeki dapat pemberian orang. Boleh diolah macam macam :)
BalasPadamSedap pisang ni..belajar makan dengan kawan kawan bugis di Sabah..rindunya dgn Sabah
BalasPadam