Ikan Bilis Segar Goreng Tepung

by - 9:18 PTG

Petang tadi sempat menyelinap ke dapur untuk masak nasi. Nak goreng ikan bilis salut tepung tapi tepung Bestari habis. Lupa pula pesan dengan Encik Suami untuk beli. Kalau ada tepung Bestari memang senang sangatlah nak goreng ikan , udang, sotong atau ayam salut. Tak payah cari bahan lain untuk tambah rasa.
Jadi, kenalah guna alternatif lain untuk salut ikan bilis. Nanti Amie kongsikan resipinya di bawah. Selain ikan bilis goreng, Amie masak singgang ikan tongkol dengan nanas. Ada budu dan tempoyak serta ulam kacang panjang dan kacang bendi. Cukuplah hidangan ringkas kami tapi sudah lengkap dengan keperluan tubuh badan seperti karbohidrat, protein dan fiber.

Ikan Bilis Segar Goreng Tepung


Hidangan nasi berlauk Ikan Bilis Segar Goreng Tepung, singgang ikan tongkol dengan nanas, ulam kacang panjang & kacang bendi serta budu & tempoyak.

Singgang Ikan Tongkol dengan Nanas.

Kacang bendi & kacang panjang celur.

Budu & Tempoyak

Ikan Bilis Segar.

Inilah rupa ikan bilis segar yang Amie goreng salut tepung. Amie bersihkan ikan ini dengan tangan saja. Cabut kepalanya, gunakan ibu jari untuk belah perut ikan dan buang isi perutnya. Seterusnya tarik tulang ikan bilis tadi dan tinggalkan ekornya. Nak buang ekor pun boleh. Amie tinggalkan ekor sebab senang nak pegang sewaktu celup ikan dalam adunan.


Ikan Bilis Segar Goreng Tepung

Sebagai pengganti tepung Bestari, Amie gunakan campuran tepung jagung dengan tepung beras. Tambahkan garam / perasa pilihan, serbuk lada sulah dan air. Untuk rasa yang lebih enak, masukkan 1 sudu kecil halia kisar dan 3 ulas bawang putih kisar.

Bahan-bahan:

  • 600 gram ikan bilis segar - buang kepala - lurut perut hingga ke ekor dan buang isi perut serta tulang - cuci bersih - toskan
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 /2 cawan tepung jagung
  • 3/4 cawan air atau secukupnya
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • 1 sudu kecil halia kisar
  • 3ulas bawang putih kisar / tumbuk
  • garam / perasa pilihan secukupnya
  • minyak untuk menggoreng
Cara:
  1. Dalam sebuah bekas, masukkan tepung beras, tepung jagung, lada sulah, halia, bawang putih, garam / perasa pilihan dan air secukupnya. Adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
  2. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali untuk menggoreng tenggelam.
  3. Celupkan seekor ikan bilis ke dalam adunan dan masukkan ke dalam kuali.
  4. Untuk mendapatkan hasil gorengan yang cantik dan ikan boleh 'bernafas' dalam minyak, jangan susun rapat-rapat ikan di dalam kuali. Amie hanya masukkan 5 ekor sahaja untuk sekali gorengan.
  5. Setelah ikan kelihatan kuning keemasan, bolehlah angkat dan toskan.

You May Also Like

22 ulasan

  1. Mula-mula saya bayangkan ikan bilis yang kecil-kecil rupanya ikan bilisnya besar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ikan bilis saiz besar. Kalau saiz kecil tak sanggup saya nak bersihkan.

      Padam
    2. Samalah kak NA, saya pun terbayangkan ikan bilis yang kecik tuu, rupanya besar jugakkk ikan bilisnya. Jenuhlah nak siap kalau bersihkan ikan bilis yang kecik tu kannn kak amie hahaha

      Padam
  2. Lama tak jumpa ikan bilis segar ni.
    Ulam kacang rebus cicah budu dgn kuah singgang lagi, adoi sedapnya :)

    BalasPadam
  3. Sedap2 nampaknya
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  4. Tempat saya panggil bilis tembaga ni....

    BalasPadam
  5. Ooo guna bilis besar yg fresh ya..krup krup krup krap..budu tu membuka selera

    BalasPadam
  6. Mula-mula tu terfikir juga ikan bilis apa, bila baca sampai bawah.. "Oooo ikan tu..." hehehehe...
    Nanti kena pi cari la, goreng garing2 pun sedap kan...

    BalasPadam
  7. sedapnya ikan bilis goreng celup tepung

    BalasPadam
  8. ada nampak ari tu..ikan bilis basah...teringin nak beli tapi tak tau nak masak apa

    BalasPadam
  9. Kalau besar masih panggil bilis lagi ke? Hihi.. gemuk2 eh ikan bilisnya, ingatkan kalau dah nama bilis, mesti halus jer tubuhnya

    BalasPadam
  10. tengok tajuk wah ikan bilis goreng tepung. lepas tu baru perasan bilis segar. ingat nak kecik2 tu. hehe. sedapnya...

    BalasPadam
  11. Pernah nampak kat pasar besar ikan bilis besar2 ni..tak pernah beli...

    BalasPadam
  12. Menarik betul ni macam udang salut tepung dah nampaknya. Tak pernah makan ikan bilis fresh lagi. Mesti sedap masak salut tepung ni.

    BalasPadam
  13. mama sy kalau jumpa ikan tu dia dadarkan dgn telur...😊

    BalasPadam
  14. Saya pernah tengok orang jerukkan ikan bilis besar begini, kak. Tapi saya tak pernah rasa lagi.

    BalasPadam
  15. bilis segar ni x pernah aida nampak. best nya.
    goreng tepung. krup krap krup krap :)

    BalasPadam
  16. Masa baca tajuk, jenuh bayangkan macam mana agaknya rupa ikan bilis goreng tepung.. Bila tengok gambar pertama terus Sha macam ... Eh.. kenapa ikan bilis kak amie tak macam ikan bilis.. hehehe..
    Rupanya ikan bilis yang besar2 tu ye.. Susah nak jumpa ikan bilis besar nie di sini..

    BalasPadam
  17. xpernah nmpk ikan bilis besar. tp msti sedap bila goreng tepung mcm tu

    BalasPadam
  18. Lama tak makan ikan bilis goreng tepung. Tak ada org jual dan susah nk dpt lps pkp mula ni

    BalasPadam