Kapurung

9:48 PTG

Petang tadi Encik Suami bawa pulang seperiuk kapurung. Katanya ada kawan sekerjanya bagi. Entah berapa kali janji dengan anak buah di kampung untuk belajar buat kapurung tapi tak juga kesampaian. Kapurung ini sejenis makanan tradidional masyarakat Bugis. Sesiapa yang pernah makan ambuyat, kapurung bukanlah sesuatu yang asing.

Kapurung


Kuih sawallah.


Ini pula kuih sawallah. Biras Amie kirim dari kampung, hasil air tangannya. Sawallah ialah sejenis kuih tradisional masyarakat Bugis juga.


Kek Tapak Kuda


Firdaus asyik sebut nutella! Amie risau budak kecil itu suka sangat makan nutella. Kalau ada nutella, tak sampai satu hari habis dimakan begitu saja. Manis sayang oiii! Jadi Amie belikan kek  tapak kuda. Balik rumah terus potong. Inti coklat nutella nampak cair pula. Yang penting ada rasa nutella. Amie makan berdua dengan Firdaus. Akhirnya habislah kek tapak kuda tak tinggal baki!


Dua tiga hari ini rajin sungguh Encik Suami bawa pulang buah kelapa muda. Memang puas hatilah sebab air kelapa rasa manis walaupun bukan buah kelapa pandan. Isinya pun masih lembut. Perahkan sedikit jus lemon.... alangkah nyamannya air kelapa lalu tekak!

Selamat malam semua.
In shaa Allah esok kita jumpa lagi.
Mimpi yang indah-indah.
Assalamualaikum.


18 comments

  1. tak pernah dengar nama makanan tu...sedap ke

    BalasPadam
  2. Kapurung dan sawallah tu macam tak pernah jumpa lagi

    BalasPadam
  3. Pernah tengok documentary pasal makanan ni kat Papua..tapi nampak menyelerakan .Saya suka mencuba makanan selagi halal.Meriahnya dunia masakan & makanan ..Sebab tu tak boleh nak kuwus..hihihi

    BalasPadam
  4. Macam-macam makan yang namanya pelik dan tidak pernah saya lihat.. untung ada rakan blogger sebegini, sedikit sebanyak dapat juga saya tahu

    BalasPadam
  5. Kek tapak kuda ni pun tengah trending sekarang

    BalasPadam
  6. Kapurung..sawalah..begitu banyak makanan yg terdapat dlm sesuatu kaum kt negara kita ni ya Amie

    BalasPadam
  7. nampak sedap sawalah kuih tradisi bugis tu

    BalasPadam
  8. Pertama kali dengar kapurung tu padahal di Johor ni ramai juga orang bugis, mungkin cuma terkenal di kalangan orang bugis dari Sabah

    BalasPadam
  9. SA memang hari- hari kalu boleh nak minum air kelapa muda..sedap..badan rasa panas dalam..asyik haus je...macam menaik la Kapurung tu Kak Amie..

    BalasPadam
  10. Pernah juga rasa ambuyat. Macam manalah rasa kapurung itu ya.

    BalasPadam
  11. Ini yang seronok bertamu di rumah Kak Amir ni. Macam-macam hidangan unik yang saya dapat tahu.

    BalasPadam
  12. First time kapurung dan sawallah! Sawallah tu rasa apa kak amie?

    BalasPadam
  13. first time dengan nama makanan-makanan ni..

    BalasPadam
  14. Kek tapak kuda saja yang pernah dengar, lagi dua tu tak pernah. Thanks sharing

    BalasPadam
  15. tak pernah dgr pun masakan ni.. first time...

    BalasPadam
  16. Kapurung masih asing bagi saya sebab ambuyat pun tak pernah makan lagi. Yaa, nutella manis. budak budak suka makan memang cepat habis sekali hadap. sawallah pertama kali dengar tu. Rezeki dapat air kelapa. Tak pernah lagi perah lemon dalam air kelapa. Nanti boleh cuba.

    BalasPadam
  17. ana nk cari kuih sawallah tu lat sini... nk rs jg

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe