Pulut Kukus & The Gang : Serawa Kuini, Kelapa Parut, Ikan Masin & Kopi Cap Lampu

9:47 PG

Lepas solat Subuh terus masuk dapur. Encik Suami tegur : Awal bangun pagi ini? Iyolah. Kita nak berBDR pukul 7 pagi nanti. Kali ini perlu lebih masa sedikit untuk sediakan sarapan pagi. Di luar hujan masih renyai-renyai. Sejuk!

Sudah siap sediakan sarapan, minta Firdaus panggil Encik Suami ke dapur.

Bau apa ni? Macam bau durianlah, kata Encik Suami.

Durian apanya? Bau serawa kuini tu!

Pagi-pagi lagi kami bertiga duduk bersarapan di meja, mengadap pulut kukus & the gang:

  • Pulut Kukus
  • Serawa Kuini
  • Ikan Masin Goreng
  • Kelapa Parut
  • Kopi Cap Lampu


Kopi Cap Lampu itu baki pembahagian bakul makanan sewaktu PKPD bulam Mei lepas.

Serawa Kuini

Pulut Kukus

Jom jamah pulut kukus cecah serawa kuini. Bismillah.

Ikan basung (selayang) masin dan ikan (?)

Selain serawa kuini, Amie goreng ikan masin. Dua hari lepas masuk pasar ikan masin. Beli ikan masin dan udang kering. Peniaga ikan masin masukkan 5 ekor ikan masin tambahan. Amie tanya ikan apa tu? Ikan masin basung (selayang). Sedap ni. Kamu goreng lepas tu perahkan limau, makan dengan nasi, kata peniaga ikan masin. 
Terima kasih banyak!
Pagi ini Amie goreng dan makan dengan pulut kukus.
Ya ampunuuunn!
Very very sodap!

Kelapa parut & secubit garam.

Sudah ada serawa kuini dan ikan masin goreng, kelapa parut dilupa jangan!


Sementara menunggu pulut kukus masak, mari kita buat serawa kuini. Amie gunakan dua biji kuini, dan dua sudu besar gula pasir. Santannya pula, kisar 1/2 biji kelapa parut dengan 400 ml air.Bubuh secubit garam untuk rasa lebih lemak-lemak manis.

Bahan-bahan:
  • 2 biji kuini - kupas kulit - cincang /potong ikut suka
  • 400 ml santan dari 1/2 biji kelapa parut
  • 2 sudu besar gula pasir - boleh tambah / kurang
  • secubit garam
Cara memasak:
  1. Masukkan santan, gula pasir dan kuini ke dalam periuk.
  2. Jerang di atas api perlahan hingga mendidih dan gula larut. Kacau selalu.
  3. Tambahkan garam.
  4. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.


18 comments

  1. Wahhh.. kita tak pernah masak Serawa Kuini tu.. mesti lebih sedap makan pulut serawa kuini jika dibanding Pulut Mangga, kan.

    Tapi, kalau diberi pilih, sy pilih makan pulut dengan kelapa, hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sementara menunggu musim durian di Borneo (penghujung muasim durian di Malaya nanti), berserawa dengan kuinilah dulu hihihiiii.

      Padam
  2. sedap tu pulut kukus ngan serawa durian

    BalasPadam
  3. Sedapnya Kak Amie buat serawa kuini tu.. Susah nak jumpa Kuini kat sini.. hehehe..
    Sha tak pernah makan serawa tu dengan pulut.. Selalu makan serawa je.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap Sha. Kalau tak ada pulut saya makan serawa dengan lempeng heheheee.

      Padam
    2. dengan lempeng pun boleh ye Kak Amie.. Menarik..

      Padam
  4. Kreatif Puan Amie buat serawa pula buah kuini. Pertama kali tahu boleh buat serawa. Selamat menunggu buah durian pula ya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mudah-mudahan tiba jua musim durian di Borneo.

      Padam
  5. Terliur saya, Amie. Sedapnya, pulut! :D

    BalasPadam
  6. Wah,memang macam serawa durian la....belum pwrnah try ni..

    Ikan masin basung tu selalu nampak dalam group open order barangan dari Indonesia.Tapi tak pernah pula cuba order.Boleh try la pasni..hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Laku keras serawa kuini tu. Kita nak ulang makan pun tak dapat! Ada orang habiskan dulu.
      Tak tahulah sama atau tidak ikan basung tu dengan yang Indonesia punya. Rasa ikan yang saya makan ni ada asam-asam sikit, sedap.

      Padam
  7. kuini pon bole buat serawa ye, selama ni asik makan serawa durian jer. semalam ada rezeki saya makan pulut dengan serawa durian..

    BalasPadam
  8. Waahh Serawa kuinin. Pertama kali tengok. Menarik jugak dibuat serawa ye makan dengan pulut. Ada ikan masin ada kelapa parut bergaram, berselera betul peminat pulut kalau makan.

    BalasPadam
  9. First time tengok serawa kuini, biasa dengar serawa durian ajeeee. Sedapppnyaa pulut makan dengan kelapa pastu ikannnnnn.

    BalasPadam
  10. Wah sedapnyaaa kak.. tetiba rindu nak makan serawa durian pulak 😆

    BalasPadam
  11. Pulut makan dgn durian memang best tp kena pantang pulut hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe