Mudahnya Membuat Sambal Belacan Siam yang Sedap!

8:54 PG

Jom buat Sambal Belacan Siam.
Sambal ini tak berapa pedas, cukup rasa dan pastinya membangkitkan selera. Masalahnya, bila rasa sedap, selalulah nak kena buat sebab permintaan melampau dalam rumah.... ahaks!

resepi sambal belacan siam
Tak ada bahan dari Siam pun masih boleh buat. Gunakan belacan tempatan dan gua kabung tempatan. Tak ada gula kabung boleh gunakan gula melaka. Kalau nak pedas tambahkan cili padi, tapi setakat yang kami makan di negara gajah putih, sambal belacan mereka tidaklah begitu pedas. Rasanya pun sedang-sedang saja, cukup rasa orang kata tapi cukup menyelerakan!

resepi belacan sambal siam

Bahan-bahan:
11 biji cili padi
1 biji cili hijau - potong 3
1 biji cili merah - potong 3
5 biji bawang merah - kupas kulit
1 biji tomato - kupas kulit - cincang
2 sudu besar gula Siam / gula kabung
2 sudu besar belacan Siam
5 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Tumbuk cili padi hingga hancur, diikuti dengan cili merah dan cili hijau.
2. Kemudian masukkan bawang merah dan tumbuk satu-persatu hingga lumat. 
3. Seterusnya masukkan belacan dan gula kabung. Tumbuk lagi hingga sebati dengan bahan lain.
4. Masukkan tomato dan tumbuk perlahan-lahan hingga hancur.
5. Akhir sekali tuangkan jus limau kasturi, garam / perasa pilihan.
6. Gaul rata dan hidangkan.

resepi sambal belacan siam
 Sambal Belacan Siam dah siap!
Kalau tak mahu tumbuk dalam lesung, bolehlah kisar.
Sambal Belacan Siam yang Amie buat ini cukup untuk bekalan dua kali makan bagi keluarga kecil seperti kami.

resepi sambal belacan siam
 Makanlah dengan nasi putih, ikan goreng, telur dadar dan ulam-ulaman.

4 comments

  1. Aduhai kak mesti sedap tu kak, mau makan boleh bertambah

    BalasPadam
  2. sambal belacan sedapnya tu..lawan pulak dengan ulam petai..memang ngam!

    BalasPadam
  3. Dana,
    memang sedap... tu pasal selalu kena buat.

    Cik Matahariku,
    betul tu, hidangan kampung.

    BalasPadam
  4. Okey SA nak cuba..nampak senang....hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe