Sup Tulang Tumis Darat & Tulang Masak Lemak Cili Padi
10:07 PTGTerjumpa sebungkus tulang di dalam freezer, terismpan di situ sebelum hari raya. Ketika sedang merendamnya, mata terpandang daun kesum di bawah pokok limau purut. Wah! Sedap ni tulang masak asam pedas bubuh daun kesum. Apabila terpandang daun limau purut, berbisik lagi dalam hati, tak gunakan daun kseum masak asam pedam bubuh daun limau purut dan serai pun sedap juga!
Tulang pun direbus gunakan dapur gas. Entah bila nak merebus tulang gunakan periuk NOXXA yang (kalau boleh disebut berkulat memang dah lama tumbuh cendawan!) jadi barang perhiasan saja, omel Encik Suami.
Amie rebus tulang gunakan api perlahan saja. Suka sangat hidu aromanya yang lembut merayap ke rongga hidung! Kemudian Amie pun ajak dan ajar Firdaus mengaji sebentar. Sementara menunggu daging pada tulang jadi empuk, Amie pun teruskan bacaan travelog Backpack INDIA - Punjab ke Kashmir.
Apabila buka penutup periuk, tiba-tiba hilang pula hasrat untuk masak asam pedas! Rasa tak sabar pula nak hirup kuah sup tulang. Bolehlah buat Sup Tulang Tumis Darat. Sayangnya tak cukup bahan seperti daun bawang dan daun sup.
Tak apalah. Teruskan saja misi masak sup tulang. Teringat kata-kata Bonda, kalau masak sup dah bubuh serai tak perlulah masukkan daun sup. Wokey! Ada banyak serai di luar.
Melihat tulang yang agak banyak, Amie pun keluarkan separuh. Bukannya banyak orang pun yang nak makan di rumah ini. Untuk Firdaus Amie sudah gorengkan ayam. Jadi Sup Tulang Tumis Darat boleh dijadikan lauk makan tengahari, dan tulang selebihnya boleh dijadikan masak lemak cili padi untuk lauk makan malam pula.
Sewaktu tumisan rempah dituang ke dalam periuk sup tulang, aromanya.... ya ampun! Encik Suami yang hendak keluar rumah patah balik ke dapur!
Masak apa tu?
Sedapnya.
Nak makan dululah baru keluar.
Haaaa... itulah penangan Sup Tulang Tumis Darat yang tak cukup bahan! Tak ada kentang. Tak ada lobak merah. Tak ada daun sup. Tak ada daun bawang. Rempah sup ada, tapi Amie tak nak bubuh.
Sup Tulang Tumis Darat |
Tulang yang berbaki Amie olah menjadi Tulang Masak Lemak Cili Padi ikut gaya Suria Amanda. Senang sangatlah kerjanya. Tak perlu kupas bawang putih bawang merah! Rasanya pun cukup mengasyikkan. Ini satu lagi penangan kalau ke rumah Suria Amanda asyik dihidangkan dengan aneka masakan lemak cili api! Manalah tak terliur.... ahaks!
Tulang Masak Lemak Cili Padi |
Sup Tulang Tumis Darat |
- 1 kg tulang lembu
- 1/2 labu bawang besar - mayang kasar
- 2 cm halia - hiris
- 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
- garam / perasa pilihan
- 3 sudu besar minyak
- 3 liter air
Bahan rempah tumis:
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 batang serai - ketuk
Bahan hiris:
- 1/2 labu bawang besar - mayang kasar
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 5 biji bawang merah - hiris
- 2 cm halia - hiris
- Rebus tulang dengan menggunakan air paras tulang sahaja sehingga mendidih dan biarkan lagi selama 5 minit. Buang air rebusan. Gantikan dengan air baru sebanyak 3 liter dan kemudian masukkan hirisan bawang besar, hirisan halia dan rempah sup. Rebus lagi hingga mendidih, dan seterusnya perlahankan api.
- Apabila daging pada tulang empuk, keluarkan separuh tulang bersama air rebusannya (untuk masak lemak cili padi). Kemudian masukkan garam / perasa pilihan dan lada putih. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.
- Panaskan kuali, panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga layu kekuningan, dan kemudian masukkan pula bahan rempah tumis.
- Kemudian pindahkan bahan tumisan ke dalam periuk berisi rebusan tulang tadi. Tutup periuk.
- Biarkan beberapa minit, dan kemudian buka tudung periuk....huurrmmmmm! Semerbaknya aroma Sup Tulang Tumis Darat!
- 1/2 kg tulang yang sudah empuk direbus bersama kuah / air rebusan tulang
- 200 ml santan pekat
- 2 helai daun kunyit - siat-siat
- 3 batang serai - ketuk
- 1 keping asam gelugor
- garam /gula / perasa pilihan
- 25 tangkai cili padi
- 3 cm kunyit hidup
- 1 cm halia
- Tuangan bahan kisar ke dalam periuk berisi tulang dan kuah / air rebusan tulang.
- Masukkan serai, daun kunyit dan asam gelugor.
- Biarkan bahan masakan mendidih seketika.
- Kemudian tuangkan santan pekat.
- Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
- Apabila kuah mulam mendidih, taburkan garam / gula / perasa pilihan.
- Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur serta keluarkan asam gelugur.
22 comments
Oh.. kalau buat sup cara mcm tu namanya tumis darat ye kak? Hehehe.. sup ayam pun kekadang sy buat cmtu jugak
BalasPadamSebenarnya banyak juga makanan yang ada di dunia Melayu ni saya tak makan, antaranya sup tulang..
BalasPadamSedap
BalasPadamOrang kreatif..1 rebusan tulang ,siap 2 menu.Sedapsedap belaka pulak tu..Berpeluh dapat hirup sup tulang tu..
BalasPadamUih sedapnya kak... yelah kalau rebus daging tu aroma dia memang sedap... dana kalau tulang memang suka bt sup darat, kat kampung mak memang akan msk sup darat, kalau sup biasa abah kata kurang kick
BalasPadamWah, tak pernah terfikir nak jadikan tulang sebagai masakan lemak cili padi, tentu sedap rasanya seperti daging salai masak cili padi. Tergelak kita bila bapak Firdaus tak jadi keluar gara2 terhidu bau sup tulang kak Amie tersayang, hihi
BalasPadamYa Allah gigihnya Puan Amie masak di dapur gas. Berapa lamalah kena masak. Sekali-sekala kena guna periuk Noxxa macam kata suami nanti tumbuh cendawan.
BalasPadamair tangan amie msk simple pun sedap sgt
BalasPadamAkak suka sgt sup tulang tp tu la..en suami membebel ja kalau diminta beli tulang ..katanya tak baik utk org jantung tersumbat mcm saya
BalasPadamRasa nak pindah jadi jiran amie lah boleh le hari-hari mesyuarat tingkap dapur ngendeng masakan amie...hehehehe
BalasPadamPatut la tersedak..rupanya ada orang sebut...betul kak amie..memang sedap tulang rusuk especially masak lemak cili api..SA selalu buat...fav abah SA jugak ni
BalasPadamsalam cg amie...tumpang tny...mcmn nok beli buku travelog mcm yg cg amie baca tu...
BalasPadamkak wangi pun suka baca buku ....
Wangi boleh cari di Shopee.com.my atau ke FB Normi Nas untuk lebih lanjut. Memang nest baca, tak rugi beli.
PadamSedapppp sup tulang
BalasPadamLuas pengaruh Sura Amanda ni.... hehe
BalasPadamkt umh ni husband suka masak sup tulang..nk plak guna noxxa lg mudah ...tk pernh mkn tulang masak lemak
BalasPadamSup tulang sedapppp tapi tak reti nak makan sebab macam tak ada isi hehehe
BalasPadamsuka hirup sup mkn panas2 sedapppnya
BalasPadamRajinnya si Amie ni siap buat 2 jenis lauk, kalau saya buat satu jenis ja. Makan lah hingga ke malam.
BalasPadamRumah saya pun ada Noxxa tapi lama tak guna. Tak confident la. Nak jugak guna cara kebiasaan
BalasPadamwah boleh buat menu 2 in 1. Style tumis darat ni jarang orang buat tapi untuk masakan sup dan berkuah memang sedap. Siapa je yang tergoda dengan bau tumisan. Makan sup panas panas terus tak jadi lauk asam pedas :)
BalasPadamSedapnya masak lemak tu. Tak nampak lain dah..
BalasPadam