Ikan Cencaru Panggang Sumbat Kelapa

9:47 PTG

Sebagai penghargaan kepada Encik Suami yang bersusah payah cari kelapa di kampung dan mesin kelapa 4 biji, tengahari tadi Amie panggang ikan cencaru sumbat kelapa. Sudah tumbuk cili merah, bawang putih dan bawang merah dan kelapa, terlupa pula nak masukkan hirisan serai. Tak masukkan pun tak jadi masalah, tapi sebab sudah dihiris jadi gaul sajalah dengan semua bahan yang lain. Oleh kerana serai dihiris halus dan ayu-ayu, apabila dimakan tidaklah terasa kasar tetapi sedaplah pula mengunyahnya!

Ikan Cencari Panggang Sumbat Kelapa.

Hidangan Makan Tengahari : Ikan Cencaru Panggang Sumbat Kelapa, Tongkeng Ayam Goreng Tepung Bestari & Pucuk Paku Tumis Belacan dengan Udang.


Tongkeng Ayam Goreng Salut Tepung Bestari.


Pucuk Paku Tumis Belacan dengan Udang.

Apabila ditumis, pucuk paku jadi kecut dan tinggal seco'et. Jadi Amie tambahkan air untuk dijadikan kuah. Firdaus suka mencari kuah sewaktu makan nasi. 


Bahan-bahan untuk Ikan Cencaru Panggang Sumbat Kelapa:
  • 1 ekor ikan cencaru saiz sederhana besar - belah bahagian belakang - bersihkan
  • 1 cawan kelapa parut
  • 1 biji cili merah - buang biji
  • 3 biji cili padi 
  • 1 helai daun kunyit muda - hiris halus
  • 1 batang serai - ambil isinya yang putih - hiris halus
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 sudu kecil belacan
  • 1/2 sudu kecil pati asam jawa
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara:
  1. Tumbuk cili merah, serai, belacan, bawang putih dan bawang merah hingga lumat.
  2. Masukkan kelapa parut, serbuk kunyit, asam jawa, garam / gula / perasa pilihan dalam lesung dan tumbuk lagi tetapi jangan sampai kelapa parut hancur.
  3. Seterusnya masukkan hirisan daun kunyit dan gaul sebati.
  4. Masukkan bahan tadi ke dalam  belakang ikan cencaru.
  5. Lumur sedikit garam pada ikan cencaru.
  6. Boleh panggang atau goreng. Amie suka panggang.

15 comments

  1. Sedapnya ikan cencaru panggang sumbat kelapa. Lama gak tak makan pucuk paku. Susah betul nak jumpa pucuk paku. Mesti Fuad tergoda tengok tongkeng ayam tu. Favourite dia kan.

    BalasPadam
  2. Dah lama tak buat ikan caru sumbat kelapa.. malas nak membuatnya hehehe... sedapnya tongkeng grg ranggup tu

    BalasPadam
  3. Ikan cencaru asal antara ikan kegemaran saya. Buat sumbat kelapa, bertambah sedap.

    BalasPadam
  4. Biasa dok buat cencaru sumbat cili ja...rajin betul Amie

    BalasPadam
  5. Tongkeng ayam tu sukanya saya ...
    Dapat meratah berminyak-minyak mulut..lemak...sedapnya

    BalasPadam
  6. SEDAPNYA MASAKAN MRSA HIDANGAN DLM NYIRU LAGI KLASIK TU

    BalasPadam
  7. Saya kalau dapat ikan ni memang kena tambah nasi..sedap ni kak amie..tp ank sy tak reti makan tu kdg malas nk buat.

    BalasPadam
  8. Menariknya tengok seni fotografi ni... bertambah terliur tengok makanan ni semua.. As singgah sini dan follow. Jemput follow blog As ya...

    BalasPadam
  9. Wahhh.. memang sy berangan-angan nak masak ikan caru ni, Kak Amie

    BalasPadam
  10. Dulu kat asrama femes ikan jaket sebab tak buang kulit dia. Tapi kalau goreng garing2 apa lagi di buat cencaru sumbat kelapa perghhhh menambah2 ni layan dengan sambal belacan.

    BalasPadam
  11. Sedapnya! Suka ikan cencaru sumbat. :)

    BalasPadam
  12. Sedappnya tongkeng ayam tuuuu, memang favorite!

    BalasPadam
  13. SA suka jugak bakar dan goreng ikan cencaru..biasa buat goreng kunyit hidup ngan bawang putih kalau belah belakang suka sambal merah tu...kelapapun suka gak tapi x pandai buat...hahaha

    BalasPadam
  14. Kalau rumah saya ikan cemcaru sumbat sambal.
    Sedap hidangan Puan Amie.

    BalasPadam
  15. Woww. Sedap. Boleh try resepi 😁

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe