Pecak Ikan Pari
8:05 PTGSalah satu air tangan Bonda yang tak mampu ditandingi kelazatannya sudah tentu Pecak Ikan Pari. Teringat zaman kanak-kanak dahulu, sewaktu pulang dari sekolah Bonda sudah siap-siap letak dalam gerobok bahagian masing-masing untuk makan tengahari. Kalau tak silap ada 3 tingkat dalam gerobok, tak termasuk bahagian atas. Tingkat pertama sudah tersedia sepinggan nasi dan lauk-pauk untuk Ayahanda. Ayahanda biasanya lewat sampai ke rumah kerana menguruskan getah keping. Biasanya pukul 2 petang barulah Ayahanda pulang.
Tingkat kedua pula, Bonda susun nasi dan lauk untuk anak-anak. Ada yang bersekolah menengah dan ada yang bersekolah rendah. Waktu pulang pun berbeza-beza. Kalau Bonda masak Pecak Ikan Pari, Bonda akan bahagi-bahagikan sama rata dalam mangkuk. Di atas mangkuk itu nanti Bonda akan letakkan pinggan berisi nasi. Sesiapa yang pulang dari sekolah akan terus buka gerobok dan ambil bahagian masing-masing.
Bonda akan masukkan sekali terung pipit atau kacang panjang ke dalam Pecak Ikan Pari.
Sungguh enak sekali makan nasi dengan Pecak Ikan Pari!
Habis kuah kami bubuh dalam pinggan nasi.
Hidangan Pecak Ikan Pari merupakan hidangan istimewa dalam keluarga kami mahu pun jiran tetangga dan orang kampung kami. Malah sewaktu kenduri-kendara pun memang dihidangkan masakan pecak sama ada menggunakan ikan panggang atau pun ayam panggang, malah boleh juga gunakan terung atau jantung pisang. Ikan pula tidak terhad kepada ikan pari. Terpulanglah ikut kemampuan untuk gunakan ikan jenis apa yang dirasakan sesuai. Tak tahulah sekarang. Masihkah lagi orang kampungku masak pecak?
Bahan yang Bonda biasa gunakan untuk menghasilkan kuah pecak ialah isi kencur, cili padi kampung warna hijau, bawang merah dan bawang putih bakar, asam jawa atau jus limau kasturi serta santan kelapa segar yang diperah menggunakan air masak suam. Jika suka boleh tambahkan belacan tapi Bonda tidak masukkan sebab Ayahanda tidak makan belacan.
Hari ini hidangan makan tengahari membawa ke malam kami, nasi putih berlauk:
- Pecak Ikan Pari
- Singgang Kepah
- Tongkeng Ayam Panggang
- Ulam-ulaman kacang botor, petai, timun dan daun salad
- Sambal belacan
Pecak Ikan Pari |
Nasi putih, tongkeng ayam panggang, singgang kepah, pecak ikan pari, ulam-ulaman & sambal belacan. |
Tongkeng Ayam Panggang. |
Singgang Kepah |
Ulam-ulaman kacang botor, daun salad, petai & timun. |
Sambal belacan. |
Ikan pari panggang |
Jom kita tengok resipi Pari Ikan Pecak. Mula-mula kena panggang ikan pari terlebih dahulu. Setelah cuci bersih ikan pari (harap dapat ikan pari yang lembut dan tidak berbau). Lumur ikan pari dengan sedikit garam dan kemudian panggang hingga masak. Kalau Bonda panggang ikan pari hasilnya memang cantik sebab Bonda gunakan bara api. Amie panggang dalam kuali ajaib, lapik daun pisang. Bonda panggang tanpa oleskan minyak. Jadi Amie pun ikut sajalah cara Bonda.
Kelapa parut. |
Untuk menghasilkan kuah pecak yang enak, gunakan santan kelapa segar yang pekat. Tambahkan air suam untuk memerah atau mengisar kelapa parut.
Kencur dan cili padi kampung. |
Bahan wajib ada sudah tentulah isi kencur dan juga cili padi. Bonda gunakan cili padi kampung warna hijau, Amie pun ikut sajalah. Daun kencur itu Amie tambahkan 3 helai sewaktu mengisar cili padi, isi kencur dan bawang.
Limau kasturi |
Selain garam / gula / perasa pilihan untuk menghasilkan kuah pecak, jangan lupa perahkan jus limau kasturi atau jus limau nipis. Kalau tidak ada jus limau, boleh gunakan asam jawa.
Kuah Pecak Ikan Pari. |
Inilah hasilnya, kuah pecak yang sudah siap untuk dituangkan ke atas ikan pari bakar.
Ikan pari panggang. |
Ikan pari bakar hendaklah dicarik-carik menjadi cebisan kecil. Tidaklah terlalu kecil sampai hancur. Lebih kurangnya seperti gambar di bawah ini. Kemudian tuangkan kuah. Bolehlah dihidangkan bersama nasi dan ulam-ulaman.
Ikan pari panggang yang sudah dicarik. |
- 500 gram ikan pari segar - bersihkan - toskan - lumurkan sedikit garam - panggang hingga masak kedua-dua belah
- 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
- garam / gula / perasa pilihan
- 2 cawan santan dari sebiji kelapa - perah menggunakan air masak suam
Bahan tumbuk / kisar:
- 40 tangkai cili padi hijau
- 3 ulas bawang putih - bakar
- 5 biji bawang merah - bakar
- 5 ketul isi kencur
- 1/2 sudu kecil belacan bakar - pilihan
Cara:
- Dalam sebuah bekas, tuangkan santan, masukkan bahan tumbuk / kisar dan tambahkan perasa sperti garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
- Perahkan jus limau kasturi dan kacau sebati.
- Carik-carik ikan pari bakar. Letakkan dalam mangkuk.
- Tuangkan kuah santan ke atas ikan pari.
- Sedia untuk dinikmati.
Pecak Ikan Pari |
48 comments
nampak sedap kak pecak ikan pari tu... sesekali teringin nak makan makanan yg rare macam ni. tp kat sini mmg susah la nak jumpe
BalasPadamMasakan ini terkenal dalam masyarakat Jawa. Anak-anak Jawa sekarang tak tahulah pandai makan ke tidak, maklumlah banyak pilihan makanan lain terutamanya yang dari barat.
Padamade gak kawan jawa, tapi tak pernah pulak merasa makanan ni kat rumah diaorg, kat umah family diaorg pon. rare sangat makanan ni
Padammemang nampak sedap2 semuanya.
BalasPadamTongkeng ayam tu kalau wak sekali hadap aje sorang
Peminta tongkeng ayam ye Wak.
PadamTypo# Peminat
PadamSetiap hari mesti ada menu yang unik-unik
BalasPadamTerima kasih. Menu biasa-biasa sahaja sebenarnya. Cuma saya lebih suka tampilkan yang tradisional. Itulah uniknya kot hihihiii.
PadamBertambah pengetahuan baru tentang pecak.
BalasPadamAlhamdulillah. Tambah info.
PadamLebih kurang macam lawar terung la kak amie...cumanya kami x guna kencur..cuma santan, belacan, cili padi, bawang merah dan asam limau..nak cuba la buat macam yang kak amie nyer version ni...nampak sedap ikan pari tu ha
BalasPadamBetul tu SA.
PadamYang membezakannya dengan masakan Jawa ialah kencur. Kencur memang antara bahan perlu ada dalam masakan Jawa.
Wah...mau meleleh liur kepedasan tepi tingkap nih..
BalasPadamIdentiti masakan Jawa memang banyak yang pedas-pedas ye Kang Latep.
PadamSaya tak pernah makan Pecak seumur hidup, thanks share ilmu baru. Saya masak ikan pari kalau ada Mak saya je, sebab takut tak pandai nanti berbau.
BalasPadamIkan pari ini kalau dari pasar sudah ada bau, masuk periuk pun tetap bawa baunya. Kena pilih yang tak berbau dari pasar lagi. Memang ada ikan pari yang jenis berbau dan ada yang tidak.
PadamAllah kak amie..sedap cenongeng ayam tu..
BalasPadamLama tersimpan cenongeng tu dalam freezer, itulah kakak panggang.
PadamPecak ikan. Satu resepi baru bagi saya , Amie :)
BalasPadamResipi lama, tapi baru jumpa ye Shima.
PadamNostalgia sungguh letak lauk dalam gerobok tu. Seorang ibu dah siap siap berbahagi untuk anak anak makan. Pertama kali dengan masakan pecak. Bahan bahan tak banyak dan mudah penyediaan dia. Raja tongkeng ayam mesti berbulu je tengok. Hihi
BalasPadamItulah kenangan manis yang tak mungkin berulang kembali.
PadamHahahaa... raja tongkeng ayam kalau nak makan kena cari tongkeng di Johor.
Betul. Rindu moment bukak gerobok cari makanan apa yang mak masak.
PadamRaja tongkeng masih dengan tongkengnya ye.
Sedapnya lauk pauk.. Tongkeng buat bakar bermadu pun sedap.
BalasPadamBubuh madu memang sedap, manisnya lain macam.
PadamApa pun yg Amie hidangkan pasti menarik selera..nnt boleh cuba pecak ikan pari ni pulak..nampak begitu menyelerakan
BalasPadamTerima kasih. Silakan cuba. Bahannya pun mudah didapati. Cuma kena panggang ikan dululah.
PadamNampak sedap sangat, kak! Ini dimakan/diratah begitu sahaja pun mesti sedap.
BalasPadamPecak ni ingatkan saya pada resepi terung bersantan yang ibu saudara saya suka buat. Terung akan dibakar jadi ada rasa smoky sebelum diperasakan dengan asaman dan dicurah santan. Tetapi, saya tak pasti pula pakai kencur atau tidak.
Ya, memang sama bahan yang digunakan. Cuma kencur itu memang salah satu bahan yang biasa digunakan dalam masakan Jawa.
PadamOh,terlambat saya...adakah masih ada pecak pari?
BalasPadamSukanya lauk macam ni..
Adakah pecak dengan pecel tu sama cikgu?
Saya pernah makan pecel Jawa ikan & ayam ..memang enek banget.Kasi 3 jempol👍👍👍
Zaman saya kanak-kanak dulu, orang kampung kami panggil masakan ini sebagai pecak. Kalau pecel itu merujuk kepada pecal, sayur-sayuran dan kuah kacang tanah tu. Apabila saya keluar dari bawah tempurung, perkataan pecak sudah dikenali dengan nama pecel! Ada pecel leleh dan sebagainya. Begitulah ceritanya.
PadamDunia masakan memang unik, tanpa sempadan. Menarik untuk dikaji kan Mama Cella.
istimewa masakan pecak ikan pari
BalasPadamTerima kasih Kak PI.
PadamJadi, santan tu tak dimasak? Saya baru tahu lauk pecak ni.
BalasPadamTongkeng tu, bahaya dimakan selalu. Kolesterol level boleh naik.. huhu..
Orang kampung kami memang biasa buat tanpa dimasak tetapi perah dengan air masak. Masakan ini banyak versi, ada yang masak santan supaya tahan lama. Tapi kami sudah terbiasa santan tak dimasak. Ya, tongkeng penuh lemak.
Padamtak pernah lagi makan kak..tapi tengok tu sedap!kalau nak buat takot rasanya tak sama sebab tak pernah makan..heheh tapi bole la cuba
BalasPadamTak pe. Try and error dik.
PadamIbu kita selalu jugak masakkan lauk ni, tapi sampai sekarang kita tak tahu nama lauk ni ialah Pecak Ikan Pari. Tapi memang sampai menjilat pinggan la masa budak2 dulu, hihi
BalasPadamMasakan ibu tiada tandingannya. Akan teringat sepanjang masa.
PadamNampakk sedapppp semuanyaaa, nak nak singgang kepah! Masuk blog kak amie boleh dapat tahu macam macam jenis masakan, dapat new knowledge sungguh.
BalasPadamTerima kasih Atiqah. Orang kata dunia masakan ini tiada sempadan. Semakin kita gali, rupanya semakin banyak yang kita tak tahu.
Padamaduh sedapnya kak... bagi dana apa masakan dengan biji kencur mesti sedap, aroma dia tu aduhhhhh...
BalasPadammak cerita dulu-dulu biasa masak macamni ikannya dibakar dan kuahnya dibuat asing pekat-pekat, tapi mak tak pernah buat lak bila kami dah besar, sebab mak kata kami semua sejenis suka makan berkuah, kalau nak makan gaya gini mana cukup heheheh
Nostalgia sungguh makan begini dengan family kan Dana. Kalau mak yang buat, memang kami makan tak tinggal setiri kuah hahahaha sampai menjilat jari!
Padambahan lain ada, kak. kencur tu takde.
BalasPadamtanpanya, ok tak rasa pecak ni kak?
teringin nak rasa la. tak pernah rasa.
nanti nak try buat. mcm sedap tu.
ada plak sambal belacan. tongkeng panggang.
hu hu hu hu bertambah nasi gamaknya ni.
menariknya menu nie kak amie.. Daun kencur tu je tak ada.. Yang lain-lain tu senang nak dapat.. Jadi menarik pula ikan pari tu bil buat macam nie..
BalasPadamOO namanya pecak ya tak tahu pun. Masakan ni memang kegemaran kami apa lagi kalau dapat anak ikan pari atau ikan tuka....lagi sedap di bakor...huhuhu kadang dengan terong bakar...pergh cili api lebih sikit memang makan menambah-nambah le. Lagi satu kalau ada jantung pisang di rebus dan letak kuahnya atasnya. Amboiiiiii kecur teringat-ingat je.
BalasPadamikan pari favourite syu. tp first time dgr menu pecak ikan pari.
BalasPadamSedapppp nampak lauk tu. Baru makan asam pedas ikan pari. Memang sedap
BalasPadam