Mee Hoon Goreng VS Mee Hoon Sup PKP

11:07 PG

Petang kelmarin ada 3 bungkus mee hoon di atas meja bersama timun, bawang besar, kicap dan cili padi. Dalam hati berkata, nampaknya hari-hari kena masak mee hoon, dan sarapan mee hoon. Pagi tadi, awal-awal lagi Encik Suami sudah keluar ke tempat kerja. Tinggallah kami berdua dengan Firdaus di rumah.

Ambil sebungkus mee hoon dan rendam. Sementara menunggu mee hoon lembut, sempat terfikir untuk goreng mee hoon dan buat sedikit mee hoon sup. Jadi, keluarkanlah bebola ayam  dan kobis Cina untuk dijadikan aksesori mee hoon sup.


Mee Hoon Goreng & Mee Hoon Sup


Sediakan juga kicap lada sebagai penambah rasa. 
Oleh kerana ada tiga orang dalam rumah, jadi goreng 3 biji telur mata.


Mee Hoon Sup itu senang sangat Amie buat. Jerang air dan masukkan bebola ayam. Amie hanya tumbuk sedikit lada putih, halia dan bawang putih dan masukkan sekali. Bahan tambahan lain, Amie masukkan hirisan kobis Cina. Kemudian Amie ambil sedikit mee hoon yang sudah direndam (sebab dan goreng), dan masukkan dalam periuk. Perasakan dengan garam / perasa pilihan. Padamkan api dapur. Mee Hoon Sup Bebola Ayam dah siap!

Kalau ada bawang goreng, bolehlah taburkan di atasnya ketika menghidang. Amie hanya ada hirisan daun sup dan daun bawang sahaja. Mee Hoon Sup Bebola Ayam bertambah lazat apabila ditambah dengan kicap lada!

15 comments

  1. cili kicap tu mmg penambah selera sungguh hehee

    BalasPadam
  2. sy plak dh kehabisan stok meehoon dh.. weekend ni kena tambah stok lah nmpknya kak

    BalasPadam
  3. Dua-dua sedap.. kena pulak dengan cili kicap. Perghhh terangkat dibuatnya

    BalasPadam
  4. Meehoon gorwng sambal kicap memang mantop..
    Telur ceploknya cantik banget....

    BalasPadam
  5. wah peberet ni meehoon. Kobis cina tu kobis apa ya bukan kobis biasa ka

    BalasPadam
  6. Sedap..lama x buat bihun sup tu..nanti nak buat laa

    BalasPadam
  7. Mata terpandang pada telur goreng. Cantik digoreng.
    Ringkas cara masakan bihun.

    BalasPadam
  8. Telur kuning cair tuuu menggoda sungguh! Hehehe

    BalasPadam
  9. Cantik kejadian telur goreng akak tu

    BalasPadam
  10. Dua dua yummy! Yang penting, cili kicap kena ada :)

    BalasPadam
  11. sedapnya. ada bihun grg dan supp. msti daus happy bleh mkn 2-2

    BalasPadam
  12. Menu simple tp sedappp. Kalau harraz dh besar boleh masak mcm2

    BalasPadam
  13. Banyak beli meehoon tu tandanya kena selalu masak meehoon lah pasni. senang cara kak amie masak meehoon sup tu. Meehoon goreng tu sedap tambah ada cili pulak tu. Lagilah sedap makan ada rasa extra sedap :)

    BalasPadam
  14. sedapnyaa
    makan dgn keropok keping lg sedap kan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe