Sayur Losun Tumis dengan Ikan Masin

10:44 PG

Assalamualaikum.
Moga sihat walafiat di samping keluarga tersayang, dan mudah-mudahan segala urusan pada hari ini sentiasa dipermudahkan olehnya. Diam tak diam, kita sudah menghampiri minggu terakhir Ramadan. In shaa Allah akan bertemu di penghujungnya kelak.

Di kesempatan nan keemasan ini, Amie kongsikan resepi Sayur Losun Tumis dengan Ikan Masin. Sebelum ini Amie pernah beberapa kali kongsikan resepinya, antaranya seperti di sini : SAYUR LOSUN. Sayur losun ini terkenal dalam kalangan masarakat Kadazan - Dusun.

Encik Suami tersilap beli sayur. Katanya dia beli sayur kucai. Bolehlah masak dengan kuey teow. Setelah Amie belek-belek, ternyata ia bukan sayur kucai tetapi sayur losun!

Barangkali Encik Suami terkeliru dengan bentuk bawang pada sayur tersebut. Maklumlah antara kucai dengan losun memang ada persamaan tetapi tetap berbeza. Bawang kucai memiliki aroma yang kuat, tetap tidak pada losun. dedaun kucai lebih lembut tetapi dedaun losun agak kasar. Apa pun kedua-duanya memang boleh dimasak sebagai sayuran.

Sayur losun setelah dibersihkan, dan dibuang akarnya. Sedia untuk di potong agar menjadi lebih pendek. Kali ini Amie tumis sayur losun dengan ikan masin putih.

 Ini sekeping isi ikan masin putih yang akan Amie campurkan dalam sayur losun.

Terlebih dahulu, ikan masin hendaklah direndam lebih kurang 15 minit untuik mengurangkan rasa masinnya yang kuat. Kemudian bolehlah potong ikut suka.

Kebetulannya, di antara beberapa kuntum bunga kantan pemberian Cikgu Jusnawati, ada dua kuntum yang mula kembang. Amie pun kopek, dan keluarkan isinya.

Ini isi bunga kantan yang sudah kembang. Oleh kerana agak banyak, Amie hanya gunakan separuh sahaja untuk masakan ini.

 Amie juga gunakan separuh sahaja sayur losun.

Sayur losun, bunga kantan dan ikan masin sudah sedia untuk dimasak. Biasanya lada  / cili putih digunakan sebagai perencah, tetapi Amie tidak mempunyai cili putih, jadi Amie gunakan cili padi sahaja.

 Semua bahan sudah ada, jadi mari kita masak. 

Bahan-bahan:
10 batang sayur losun - buang akar - potong sepanjang 2-3 cm 
1 kuntum bunga kantan yang sudah kembang - leraikan dari kelopak
1 keping isi ikan masin - rendam 15 minit - bilas - toskan - potong ikut saiz yang dikehendaki
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
12 biji cili padi

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
2. Kemudian masukkan ikan masin. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
3. Setelah ikan masin masak, masukkan sayur losun dan bunga kantan.
4. Gaul beberapa kali sehingga layu, dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
Bubuh garam sedikit sahaja kerana sayur sudah sedia masin dengan ikan masin!

Berbuka puasa dengan nasi berlaukkan Sayur Losun Tumis dengan Ikan Masin memang menyelerakan!

3 comments

  1. ooooo kt sana di panggil losun ya, dana suka sayur nih... kt semenanjung di panggil lokio...

    BalasPadam
  2. Hahaha..owhh kt smnanjung pggl lokio erk...ptt ar tiap kli beli slh...ingtkn sma ngn kucai...tumis kucai ase phit ar plk

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe