Sayur Losun Tumis dengan Ikan Masin
10:44 PG
Assalamualaikum.
Moga sihat walafiat di samping keluarga tersayang, dan mudah-mudahan segala urusan pada hari ini sentiasa dipermudahkan olehnya. Diam tak diam, kita sudah menghampiri minggu terakhir Ramadan. In shaa Allah akan bertemu di penghujungnya kelak.
Di kesempatan nan keemasan ini, Amie kongsikan resepi Sayur Losun Tumis dengan Ikan Masin. Sebelum ini Amie pernah beberapa kali kongsikan resepinya, antaranya seperti di sini : SAYUR LOSUN. Sayur losun ini terkenal dalam kalangan masarakat Kadazan - Dusun.
Encik Suami tersilap beli sayur. Katanya dia beli sayur kucai. Bolehlah masak dengan kuey teow. Setelah Amie belek-belek, ternyata ia bukan sayur kucai tetapi sayur losun!
Barangkali Encik Suami terkeliru dengan bentuk bawang pada sayur tersebut. Maklumlah antara kucai dengan losun memang ada persamaan tetapi tetap berbeza. Bawang kucai memiliki aroma yang kuat, tetap tidak pada losun. dedaun kucai lebih lembut tetapi dedaun losun agak kasar. Apa pun kedua-duanya memang boleh dimasak sebagai sayuran.
Sayur losun setelah dibersihkan, dan dibuang akarnya. Sedia untuk di potong agar menjadi lebih pendek. Kali ini Amie tumis sayur losun dengan ikan masin putih.
Ini sekeping isi ikan masin putih yang akan Amie campurkan dalam sayur losun.
Terlebih dahulu, ikan masin hendaklah direndam lebih kurang 15 minit untuik mengurangkan rasa masinnya yang kuat. Kemudian bolehlah potong ikut suka.
Kebetulannya, di antara beberapa kuntum bunga kantan pemberian Cikgu Jusnawati, ada dua kuntum yang mula kembang. Amie pun kopek, dan keluarkan isinya.
Ini isi bunga kantan yang sudah kembang. Oleh kerana agak banyak, Amie hanya gunakan separuh sahaja untuk masakan ini.
Amie juga gunakan separuh sahaja sayur losun.
Sayur losun, bunga kantan dan ikan masin sudah sedia untuk dimasak. Biasanya lada / cili putih digunakan sebagai perencah, tetapi Amie tidak mempunyai cili putih, jadi Amie gunakan cili padi sahaja.
Semua bahan sudah ada, jadi mari kita masak.
Bahan-bahan:
10 batang sayur losun - buang akar - potong sepanjang 2-3 cm
1 kuntum bunga kantan yang sudah kembang - leraikan dari kelopak
1 keping isi ikan masin - rendam 15 minit - bilas - toskan - potong ikut saiz yang dikehendaki
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan
Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
12 biji cili padi
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga terbit bau.
2. Kemudian masukkan ikan masin. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
3. Setelah ikan masin masak, masukkan sayur losun dan bunga kantan.
4. Gaul beberapa kali sehingga layu, dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
Bubuh garam sedikit sahaja kerana sayur sudah sedia masin dengan ikan masin!
Berbuka puasa dengan nasi berlaukkan Sayur Losun Tumis dengan Ikan Masin memang menyelerakan!
3 comments
ooooo kt sana di panggil losun ya, dana suka sayur nih... kt semenanjung di panggil lokio...
BalasPadamSedap gila sayur ni nyum2
BalasPadamHahaha..owhh kt smnanjung pggl lokio erk...ptt ar tiap kli beli slh...ingtkn sma ngn kucai...tumis kucai ase phit ar plk
BalasPadam