Tips Mudah Ayam Masak Kicap Jawa Style

8:49 PTG

Assalamualaikum.
Semoga semuanya sihat dan berbahagia di samping keluarga tercinta.
Alhamdulillah, di samping kita menunaikan ibadat puasa, marilah kita sama-sama berusaha memperbaiki diri sebagaimana benarnya yang dikatakan bahawa puasa mampu mendidik kita untuk sentiasa menuturkan perkataan yang baik. Perkataan yang baik dikira sebagai satu doa. Elakkan diri dari menyakiti hati sesama jiran tetangga dan rakan taulan.Maksud hadis Rasulullah yang berkaitan dengan kenyataan di atas ialah:
"Sesungguhnya seseorang yang berbicara dengan kalimat yang mendatangkan keredhaan Allah dan dia tidak mengira kalimatnya itu mampu mencapai apa yang aku capai, maka Allah akan menetapkan untuknya keredhaan hingga kelak datang hari kiamat. (Riwayat Imam Malik).
Dengan ini, semoga amalan baik kita di bulan puasa akan dapat diteruskan selagi hayat dikandung badan.

Hari ini Encik Suami minta Amie masakkan untuknya Ayam Masak Kicap. Amie teringat, sewaktu MIL dan FIL masih ada, memang selalu makan Ayam Masak Kicap, masakan mengikut gaya mereka dengan tambahan bahan iaitu kentang dan suhun. Apabila Amie cerita dengan Bonda tentang masakan mereka, Bonda kata memang begitulah orang kampung kami masak kicap ayam, tapi itu cara dahulu. Ada suhun di dalamnya. Sekarang sudah sangat jarang ditemui suhun di dalam masakan tersebut. Jadi, kali ini Amie tambahkan suhun di dalam masakan ini. Cara masakannya sama seperti yang kami dan orang kampung selalu masak. Maklumlah, Ayam Masak Kicap ini memang sangat terkenal dalam kalangan kami kerana ia merupakan salah satu masakan untuk dijadikan lauk nasi ambeng, dan juga untuk majlis kenduri-kendara serta hari raya.
Mungkin ada sedikit beza dengan cara masak kicap ayam yang lain. Kalau ikut cara orang kampung kami, ayam dan kentang hendaklah digoreng terlebih dahulu sehingga masak. Masakan ini biasanya tidak begitu berkuah dan tidak dibubuh dengan sebarang sos seperi sos tiram atau sos cili, melainkan kicap sahaja..... itu pun sejenis sos juga ye. Amie gunakan kicap lemak manis Habhals (Cap Kicap Udang), jadi rasanya sudah cukup sempurna, ditambah pula ayam yang digoreng sudah diperap dengan sedikit garam.
Mari kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 kg daging ayam - potong menjadi 10 bahagian - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit - ketepikan
4 biji kentang - kupas kulit dan potong wedges
1 cawan suhun yang sudah direndam hingga lembut
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 biji cili merah - hiris kasar
1 biji cili hijau - hiris kasar
5 sudu besar kicap lemak manis - Amie gunakan Kicap Cap Kipas Udang
1 sudu besar lada putih - tumbuk (gunakan lada hitam pun boleh)
rempah 4 sekawan - 3 cm kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga dan 3 kuntum bunga cengkih
1 cawan air
garam / gula / perasa pilihan - jika perlu

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 cm halia

Cara:
1. Goreng daging ayam yang diperap sehingga masak. Toskan.
2. Goreng kentang sehingga masak - kuning keemasan. Toskan.
3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas goreng ayam dan kentang tadi di dalam kuali.
4. Tumis bahan tumbuk / kisar hingga wangi dan kemudian masukkan rempah 4 sekawan.
5. Masukkan ayam goreng  dan gaul rata. Tuangkan kicap, lada putih/ hitam serta air dan biarkan kuahnya mendidih dan kemudian masukkan suhun. Gaul rata.
6. Untuk menyempurnakan rasa, tambah dengan garam  / gula / perasa pilihan - jika perlu.
7. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, cili merah dan cili hijau. Gaul rata beberapa kali dan padamkan api dapur.

Inilah rupa Ayam Masak Kicap Jawa Style yang terkenal di kampung kami. Dahulu, sebelum adanya bekalan elektrik makanan tidak boleh disimpan agak lama. Sudah tentulah akan basi. Kalau sekarang, boleh simpan dalam peti sejuk. Jadi, itulah rasionalnya masakan kicap ini kurang berkuah, semua digoreng terlebih dahulu agar tahan lama sedikit. Kebetulannya pula, dalam hidangan nasi ambeng, kebanyakan lauk-pauknya memang kering-kering belaka seperti serunding, sambal goreng Jawa, dan juga mee goreng atau mee hoon goreng.
Begitulah adanya.

Tukang buat air (Fairuz) nampaknya sudah sediakan lebih awal jus mangga udang. Satu jug jus mangga (lebih kepad puri sebenarnya), dengan warnanya yang kuning pekat asli mangga sedia untuk dinikmati.

Encik Suami tetap setia membawa pulang sejenis dua kuih!
Pulang dari solat tarawih, biasanya Encik Suami akan buka tudung saji di dapur. Jadi, tidaklah hampa kalau masih terdapat kuih-muih yang belum sempat dijamah sewaktu berbuka puasa.

Jumpa lagi!

3 comments

  1. Air mangga sedap Di tambah sebiji dua air perahan limau nipis.
    Letak air Batu hancur hancur Banyak Banyak... Selalu buatvsecerek besar bawa gi surau utk minum Lepas terawih ..

    Kadang kadang campur macam macamjenis mangga masak. Mangga apple apngga malgua. Manggasiam mangga Kling janji masak.. blend letak gula sikit. Limau nipis dua tiga biji.. sedap ..

    BalasPadam
  2. terima kasih kongsi resepi ayam kicap ni kak:) Ayam kicap ni memang feveret anak dan family saya.Nampak sedap bila ada kentang dalam menu tu..:)

    BalasPadam
  3. G,
    betul tu, boleh dipelbagaikan cara penyediaannya.

    Cik Matahariku,
    masakan orang kampung kami.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe