Jeruk Timun

1:04 PTG

Jumpa lagi.
Moga sihat sejahtera dan gembira di samping keluarga tersayang.
Assalamualaikum.
Terima kasih kerana masih sudi bertandang ke dapar maya ini. Terima kasih buat follower baru, dan terima kasih daun keladi buat semua followers yang setia bersama sejak dahulu kalan...hiks!

Hari ini Amie ingin kongsikan resepi paling mudah untuk menghasilkan jeruk timun. Jeruk timun ini menjadi kegemaran Encik Suami sejak zaman bujang lagi. Selepas kahwin, bila teringin rajin pula dia buat sendiri. Macam sedap jew dia makan! Krup karap kruuupp kraaap tak kita pagi ataupun petang! Selagi belum habis jeruk timun, selagi itulah asyik makan!
Pagi tadi kami ke pasar sayur dan pasar ikan. Walaupu  keluar awal pagi, lebih kurang pkul 6 tetapi nak cari tempat letak kereta punyalah seksa! Terpaksa parking jauh di tepi laut, dan berjalan kaki menuju ke pasar. Elok jugalah dapat berjalan kaki pepagi, dapatlah buat senaman ringan, dan bakar kalori.
Lama tak nampak timun kampung di pasar!
Tanpa banyak fikir Encik Suami terus beli. Dalam hati Amie, tentu dia nak buat jeruk timun! Tak apalah, sampai rumah nanti Amie buatkan. Selepas hantar Amie balik rumah dengan sayur dan ikan, Encik Suami keluar untuk meneruskan kerjanya. 

Kita cuci bersih timun dan toskan seketika. Kemudian potong sedikit bahagian tangkai dan ekornya. Timun potong 2. Setiap potongan pula dibelah 4. Setiap belahan tadi dipotong lagi antara 4-5 potongan tetapi jangan sampai putus.

Susun timun dalam sebuah bekas. Taburkan 1 sudu kecil garam dan 3 sudu besar gula. Tuangkan 3 sudu besar cuka.  Jika suka perahkan jus limau kasturi. Ini akan menambah aroma wangi jeruk timun. Jika suka pedas, masukkan cili padi yang dibelah tapi tak putus.

Tutup rapat bekas berisi jeruk timun dan biarkan lebih kurang semalaman sehingga keluar air dan rasanya menjadi sebati. Boleh simpan dalam peti sejuk. Bagaimanapun biasanya belum sampai 1 jam Amie buat jeruk timun, Enck Suami sudah mula makan! Tak sabar nak makan sebenarnya tu! Untuk kali ini, sudah tentulah Encik Suami akan menikmatinya di sebelah malam selepas pulang solat tarawih. 

Setelah 45 minit, beginilah hasil jeruk timun!

3 comments

  1. sedap nie, teringat pula zamn sekolah selalu beli, siap minta orang tu bagi air/kuah banyak2.

    BalasPadam
  2. Sesuai sangat utk berdiet ni Amie..tq for the recipe ya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe