Sayur Losun

11:04 PTG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Nampaknya tuan dapur dah mula jadi biskut chipsmore. Kejap ada, kejap taka ada!
Nak buat macamana.... tuntutan kerja di luar daerah membuatkan setiap entri tersekat-sekat untuk diterbitkan.
Oleh kerana, esok akan tutup dapur, jadi malam ini Amie kongsikan masakan ringkas kegemaran Encik Suami iaitu Sayur Losun (Bawang Losun). Walaupun Encik Suami bukan keturunan Kadazan-Dusun, tapi nampaknya minatnya terhadap sayur losun ini mengalahkan rakan Kadazan-Dusun kami...hiks!

Masakan tradisional masyarakat Kadazan-Dusun ini lebih kepada maksud 'sayur campur' disebabkan terdapat beberapa bahan di dalam olahannya. Losun pula ialah sejenis bawang atau tomboutung. Pada mulanya Amie sangka ia pokok kucai, tetapi bila Amie masak tidak pula ada rasa atau bau kucai yang biasa kita olah itu!

Biasanya sayur losun ini djual bercampur dengan bunga kantan dan cili putih.
Sewaktu jalan-jalan ke Kota Kinabalu minggu lepas, Encik Suami sempat memborong sayur-sayuran, katanya untuk dibahagi-bahagikan kepada rakan-rakannya. Dan tidak ketinggalan, dibelinya juga sayur losun kegemarannya.

Gambar atas : Sayur losun di dalam bekas plastik, sudah dicampur dengan bunga kantan dan cili putih. Harga yang ditawarkan : Beli 3 bungkus apa sahaja jenis sayuran, bayar dengan harga RM10.00.

Oleh kerana kami suka makan cili putih, jadi kami pun beli dalam paket lain untuk ditambahkan nanti dalam masakan sayur losun.

 Inilah rupa bunga kantan dan losun yang sudah dipisahkan.

 Biasanya sayur losun dimasak bersama ikan masin atau ikan bilis. 
Amie gunakan ikan bilis.

 Inilah sayur losun yang sudah dibersihkan. Nampak macam kucai bukan?

Kombinasi warna hijau dan warna bunga kantan sudah tentu akan mewujudkan warna masakan yang menarik!

Dulu, Amie tak tahu nak buat apa kalau ada bunga kantan yang sudah kembang! Sekarang Amie sudah tahu banyak kegunaannya, selain dijadikan sayur boleh pula dibuat serunding!

 Cili putih ini Amie biarkan saja begitu tanpa dihiris. Sedap makan bulat-bulat begitu.

Ikan bilis pula  menjadi penyedap rasa Sayur Losun!
Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 bungkus sayur losun + bunga kantan - cuci bersih - potong sayur losun sepanjang 3 cm
20 biji cili putih
1/2 cawan ikan bilis - bersihkan dan bilas
3 ulas bawang putih - hiris
3 biji bawang merah - hiris
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah serta ikan bilis hingga terbit aroma.
2. Masukkan cili putih dan biarkan masak hingga layu.
3. Masukkan sayur losun bersama bunga kantan.
4. Kacau sekali dua dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan. Kacau sekali lagi.
5. Padamkan api dapur.

Tak perlu masak lama sebab bawang losun cepat lembut.

9 comments

  1. losun tu lokio ke,kat sesetengah tempat dipanggil lokio kan

    BalasPadam
  2. ooooh kt sana di panggil losun ya... klu kt semenanjung kami panggil lokio...
    mmg sedap syrnya ranggup2 gitu...
    kt sini kami selalu msk tumis kering ngn tempe... mmg sedap lah

    BalasPadam
  3. kalau saya dulu kami panggil daun bawang ja..buat ulam sedap..skg dok johor..org johor suka goreng

    BalasPadam
  4. oh namanya losun ya... aruah mak saya suka masak daun tu campur dengan udang, tahu, lada merah, bubuh santan pekat sikit buat kuah. Anak-anaknya yang belasah lebih-lebih pulak. hehehehe

    BalasPadam
  5. oh sudah mula macam cips more ya...hahaha ada juga geng saya rupanya.Saya tidak pernah lai makan sayur losun tu kak,walaupun selalu nampak,kadang tempat kenduri pun ada nampak orang hidang tapi tak tercapai.

    BalasPadam
  6. Kamsiah,
    tak pasti pula saya heheee.

    Norhidana,
    ye, memang boleh campur2 dengan bahan lain.

    Nora,
    ooo daun bawang ye.

    BalasPadam
  7. Notie,
    boleh dipelbagaikan bahan campuran, memang sedap.

    Rahel,
    alahai....sesekali memang kena jadi biskut huhuhuuu.

    BalasPadam
  8. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe