Sotong Masak Sos Lada Hitam

12:24 PTG

Jumpa lagi.
Dah masak tengahari?
Dah makan tengahari?
Amie belum masak lagi sebab masih banyak lebihan Nasi Goreng Daging Rusa yang Amie goreng pagi tadi. Kebetulan pula Encik Suami hanya akan pulang dari tempat kerja di sebelah petang, jadi tengahari ini goyang kaki saja dulu...hiks!
Mari kita layan resepi Sotong Masak Sos Lada Hitam yang masih termasuk dalam senarai menunggu untuk dipaparkan.  Biasanya kalau masak sotong, Amie gunakan sotong torak tetapi untuk resepi kali ini Amie gunakan sotong katak. Lama sungguh tak makan sotong katak! Sewaktu kecil dahulu, kalau Bonda bersihkan sotong katak kami suka kumpulkan tulang sotong tersebut untuk dijadikan alat bantu membuat kira-kira. Kadang-kadang kami gunakan biji getah. Bagi rakan yang ada-ada sedikit, mereka ada guli sebagai bahan kira. Zaman kami bersekolah rendah dahulu mata pelajaran Matematik disebut Kira-Kira atau Ilmu Hisab. 

Arwah MIL suka masak sotong katak tanpa memutuskan bahagian kepala dan ekor. Sampai ke hari ini Amie masih belum mahir membersihkan sotong kata cara demikian. Hahaaaa..... cabut sahajalah kepala sotong! MIL biasanya akan masak sotong katak menggunakan lada putih dan asam jawa. Tapi Amie masak gunakan sos lada hitam pulak....ahaks!
Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram sotong katak - buang mata, mulut, dakwat dan tulang belakang - cuci bersih - toskan
7 biji kacang buncis - hiris serong
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1 sudu kecil pati asam jawa
4 sudu besar minyak

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak, dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
2. Besarkan api dapur dan masukkan sotong katak, sos lada hitam dan pati asam jawa.
3. Gaul rata dan biarkan masak seketika,  kemudian masukkan kacang buncis.
4. Taburkan Maggi Cukup Rasa, kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.


Sebenarnya....
Amie ratah-ratah sahaja Sotong Masak Sos Lada Hitam ini.
Sedap weh!!!!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe