Nasi Goreng Daging Rusa

9:52 PG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen.
Agak lama juga tidak kongsi menu sarapan pagi. 
Alhamdulillah, pagi ini sempat sediakan Nasi Goreng Daging Rusa untuk alas perut seisi keluarga. Biasanya Amie akan gunakan lobak merah, jagung tin dan hirisan kacang panjang sebagai bahan peneman dalam nasi goreng. Kali ini Amie masih gunakan juga lobak merah segar, tetapi tidak gunakan jagung tin sebaliknya Amie gunakan setongkol jagung segar. Kacang panjang adalah sayur pilihan istimewa kalau Amie masak nasi goreng, sebab akan timbul aroma yang segar dan enak ketika kacang panjang digaul bersama bahan lain dalam kuali. Sayangnya, tiada simpanan kacang panjang pula, dan yang ada hanya kacang buncis sahaja. Jadi, untuk pelbagaikan warna nasi goreng, Amie gunakan kacang buncis sahaja. Amie tambahkan sedikit belacan untuk timbulkan aroma, dan ketika menumis bahan kisar sebagai perencah memang terbersin sekali....hihihiiii! Hebat betul penangan belacan di pagi hari!
Mari kita lihat resepi Nasi Goreng Daging Rusa di bawah ini.

Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
1 cawan hirisan daging rusa
1 cawan hirisan dadu lobak merah
1 cawan jagung manis segar
1 cawan hirisan kacang buncis
1 labu bawang besar - cincang
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 sudu kecil belacan

 Daging rusa.

 Kacang buncis.

 Lobak merah.

 Jagung manis dan di bawah ini bahan kisar.

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar menggunakan api sederhana panas sehingga pecah minyak.
2. Besarkan api dapur, dan masukkan daging rusa, lobak merah serta jagung manis. Kacau dan kemudian biarkan sehingga daging rusa masak.
3. Masukkan nasi putih bersama kacang buncis. Gaul sebati.
4. Taburkan garam / perasa pilihan dan kemudian kacau beberapa kali.
5. Padamkan api dapur.

Jemput sarapan pagi dengan Nasi Goreng Daging Rusa.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe