Syurga Beli Oleh-Oleh Makanan Tradisional di Ayer Hitam

11:59 PG

Lama dah Amie berangan-angan kalau berkesempatan sampai ke Ayer Hitam sekali lagi, Amie ingin borong baulu gulung banyak-banyak. Alhamdulillah, rezeki berpihak pada Amie di awal September ini. Itu pun Amie tidaklah mengharapkan sangat, sebab yang paling penting sampai tujuan pendaftaran Fuad. Cadangan Kak Aton untuk mencari gerai jualan segala macam makanan tradisional di Ayer Hitam pada sebelah malam, kami sambut dengan baik. Katanya, kalau esok tak sempat datang sini, sekurang-kurangnya sebelah malam ini kita boleh beli sikit-sikit.
Hampir pukul 10 malam, kami tiba di sini.

Syukur Alhamdulillah.
Baulu gulung jem nanas yang dicari akhirnya dapat ditemui, walaupun tuan kedai terpaksa mencari di kedai-kedai jiran yang lain untuk kumpulkan 100 gulung baulu! Minta maaf dik, sebab asyik buatkan kamu terpinga-pinga mendengar jumlah yang dimaksudkan, dan sekali lagi dia terpaksa mengambil masa mengira harganya. Katanya, tidak pernah pelanggan membeli dalam jumlah yang begini banyak!
Di dalam kepala ini, sudah mencongak-congak membahagi baulu gulung untuk keluarga dan jiran tetangga sebelah Bonda di kampung, dan keluarga sebelah Encik Suami di LD, termasuk rakan-rakan sekerja, dan juga pekerja-pekerja di bawah seliaan Encik Suami dan jiran kami.
Apa istimewanya baulu gulung ini?
Bagi Amie memang ia sangat istimewa kerana diperbuat secara tradisional. Baulu ini mempunyai rasa manis sederhana dengan teksturnya yang agak keras sedikit. Itulah yang Amie rasa sedap!

Sedikit demi sedikit baulu gulung dikumpul, akhirnya berjumlah 99 batang! Minta cukupkan menjadi 100 batang. Harga baulu gulung ini ialah RM10.00 untuk 3 batang. Kami singgah di gerai No 15 seperti di bawah ini. Hanya gerai ini sahaja katanya yang dibuka 24 jam!

Sayangnya, pada penghujung tahun ini katanya gerai di sini akan dipindahkan ke Kluang pula! Dan ruangan gerai jauh lebih kecil dari yang sedia ada di sini.

Sesungguhnya tak dapatlah Amie nyatakan secara terperinci segala macam jenis keropok, kerepek dan sebagainya yang ada di sini. Hanya gambar sahajalah sebagai pengganti bicara.

Sementara tuan kedai ke sana ke mari mencari jumlah baulu gulung yang Amie kehendaki, sempatlah tangkap gambar di dalam kedainya.


 Selain dodol di atas, di sini juga Amie beli wajik sirat, tapi tak ambil gambar.









Telur pindang!
Pertama kali Amie terpandang, Amie nak beli.
Leka dengan baulu gulung dan yang lain-lain, terlupa pulak dengan telur pindang!




 Ciku pun besar-besar saiznya.






 Tak sempat nak meneroka gerai lain di sekitar. 





Farid dan Fuad memilih makanan kegemaran masing-masing.

 Kak Aton dengan dodolnya!



Bagi penduduk sekitar dan yang sudah biasa berulang-alik ke Johor memang ia perkara biasa, tetapi bagi yang berminat untuk singgah buat pertama kalinya di sini, eloklah datang untuk menjamu mata dan juga menjamu selera dengan pelbagai makanan ringan dan kuih-muih tradisional di sini. Banyak gerai yang sama berderetan di situ. Cuma, kami hanya berkesempatan berurusan dengan gerai ini.

Terima kasih layanan baik dari peniaga gerai No 15 dan terima kasih juga menunjukkan arah restoran untuk kami makan malam, walaupun sudah agak lewat.

Selesai membeli-belah di gerai Ayer Hitam, kami singgah makan malam di Restoran Family Tip Top.

4 comments

  1. Banyaknya akak beli bahulu gulung...
    kongsi rezeki yek, dalam masa yang sama boleh kenalkan kepada mereka yang belum pernah jumpa.

    BalasPadam
  2. Nanti kalau ada rezeki sy kirimkan bahulu gulung ke sana ya, Kak Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, bestnya! Bahulu gulung sana memang sedap sungguh!

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe