Jalan-Jalan Cari Ikan di Semporna

9:33 PTG

Selepas sarapan pagi, kami jalan-jalan ke tepi laut tempat kapal merapat menurunkan hasil tangkapan.

Para nelayan berurusniaga dengan peraih di kawasan berhampiran jeti.


 Hasil tangkapan dari laut kelihatan segar-segar belaka!

 Kalau kita nak beli sekilo dua di sini pun boleh. 


 Firdaus ini asyik merengek nak masuk air laut!

Jom jalan ke tempat lain, ke pasar ikan ke.
Opppss!
Pasar ikan sedang dibaikpulih.
Jadi tempat peniaga menjual ikan di bahagian luar, sederet dengan peniaga sayur-sayuran dan buah-buahan.

Nampaknya tempat jualan ikan sementara kurang tersusun dan kurang terjaga. Harap pasar ikan yang sedang dibaikpulih akan siap dalam jangka masa terdekat.

Banyaknya keluarga belais!
Nampak baru dan segar!
Teringat tahun-tahun awal kedatangan Amie ke Sabah, bermalam di Pulau Bum Bum, dan pagi-pagi lagi sudah terhidu masakan ikan belais yang sungguh menggoda! Masakan yang sangat ringkas, sekadar rebus ikan belais dengan serai, sudah cukup membangkitkan selera! Waktu itu baru belajar makan putu dengan ikan belais rebus!

Ini pun keluarga belais juga, tetapi warnanya agak berbeza dengan ikan di atas.

Di hujung barisan gerai ikan terdapat jualan hasil laut seperti rumpai laut termasuk lato' dan juga kima serta pelbagai jenis siput. Isi siput dijual di dalam botol.


 Ini isi kima, sejenis kerang besar.

 Amie tak berapa tahu nama siput di sini kecuali kahanga...hiks!

Hasil laut ini memang terkenal sebagai makanan tradisi masyarakat Bajau. Selain lato', kahanga, kima, di hujung sana ada ikan pari yang mereka biasa sebut sebagai kiampau. Biasanya mereka akan mengolah ikan pari @ kiampau ini menjadi sejenis masakan yang disebut sebgai sagol pari @ kiampau dan dimakan bersama putu dan juga tompek.

Selain sagol kiampau, ikan buntak juga dijadikan sebagai sagol buntal yang tidak kurang enaknya! Setakat ini Amie memang pernah makan ikan buntal, tetapi tak pernah mengolahnya kerana tidak pandai membuang racun yang terdapat pada bahagian ikan tersebut.




 Sotong pun kelihatan masih baru!



Ini mungkin sotong gergasi!


 Pelbagai jenis ikan dijual di sini.





 Kadang-kadang sukar membezakan mana satu ikan kayu @ tongkol atau ikan tuna!


 Ikan tamban pun menarik mata!

Kata peniaga di situ, ini ikan basung besar. Ikan basung lebih dikenali dengan nama ikan selayang dalam kalangan kita. Memang besar pun saiznya, 3 ekor sudah mencecah 1 kilogram.


Boleh tak bezakan ikan kayu @ tongkol dengan ikan tuna? Yang bersuun dibawah itu ikan kayu, yang diatasnya pula ikan tuna dengan ditandai dengan siripnya yang berwarna kuning.

 Ha... inilah ikan tuna yang selalu Amie olah menjadi sambal untuk lauk nasi kuning!

Ikan tuna di sini kebanyakan saiznya agak kecil. Seekor dalam anggaran 1 kilogram. Biasanya kalau beli di Pasar Ikan Tawau, Amie akan memilih bahagian bawah perut ikan tuna saiz besar sebab ia berlemak dan memang sangat sedap dibuat sambal....he he heee!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe