Sambal Hati
3:18 PTG
Jom kita kenal-kenal dengan resepi dari negara jiran, terutamanya hidangan untuk sajian hari raya, tidak kiralah samada Hari Raya Puasa atau Hari Raya Aidil Adha.
Salah satu hidangan istimewa di negara jiran kita ialah Sambal Hati. Hati yang dimaksudkan ialah hati lembu, atau jika tidak mahu gunakan hati lembu, boleh gunakan hati ayam dan juga mempedal ayam. Sudah tentunya hidangan ini mempunyai keistimewaan dan keunikannya yang tersendiri sehingga dijadikan sebagai salah satu menu di hari raya.
Alhamdulillah, hasilnya tidak mengecewakan. Sesuai dijamah dengan nasi himpit, ketupat ataupun nasi biasa.
Berdasarkan beberapa resepi yang Amie perolehi, di sini Amie ketengahkan dengan penggunaan bahan yang Amie rasa sesuai dengan selera kita. Barangkali ada sedikit kesukaran untuk mendapatkan daun salam, jadi rasanya boleh abaikan sahaja. Bagi sesiapa yang belum pernah melihat daun salam, ada gambarnya di bawah ini.
Wokeh... Amie terus kepada resepi Sambal Hati seperti di bawah ini:
Bahan-bahan:
400 gram hati lembu - potong dadu
400 gram kentang - kupas kulit dan potong dadu
4 papan petai - belah 2
300 ml santan pekat
1 batang serai - dititik
3 cm lengkuas - diketuk
1 sudu kecil pati asam jawa
2 biji cili merah - buang biji dan hiris nipis
4 sudu besar minyak
garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
7 biji cili merah
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
Cara:
1. Rebus hati hingga masak.Toskan airnya dan ketepikan.
2. Goreng kentang setengah masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan daun salam, lengkuas, serai dan pati asam jawa. Gaul sebati.
5. Kemudian masukkan hati lembu serta kentang goreng.
6. Tuangkan santan dan biarkan mendidih sehingga kentang empuk.
7. Akhir sekali masukkan petai dan hirisan cili merah.
8. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.
9. Hidangkan bersama ketupat atau nasi himpit.
Selamat mencuba!
0 comments