Buras : Jom Masak / Rebus Buras - Bahagian 2

11:00 PG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang disayangi. Pagi ini ada kesempatan untuk sambung entri malam tadi, tentang masakan tradisi masyarakat Bugis... tak lain tak bukan sudah tentunya buras! Kalau semalam kita tutorial masak beras, bungkus dan ikat buras, DI SINI kali ini kita nak masak buras pulak.

 Ini dia buras yang sudah siap diikat.
Sudah siap ikat, kawan-kawan pun balik dulu ke rumah masing-masing. Sebelah malamnya pula, setelah menyelesaikan tugas dan tanggungjawab sediakan makan minum keluarga, mereka pun datang semula. 

Sebelum pulang, kami rebus dulu buras tadi. Mula-mula letakkan beberapa helai daun pisang di dasar periuk. Agaknya, supaya buras yang direbus tak mudah hangus kot kalau leka tak tengok airnya!

 Lepas tu susunlah buras-buras yang dah diikat kemas tu.


 Masukkan air atas paras buras.

Sian ko Kam.... penat bungkus buras, makan dulu sanggar pappek di dapur ye. Ha... selepas itu lenganglah dapur sebab semua balik. Amie kena jaga api dapur. Buras kena rebus selama 4 jam. Tak lama kemudian, sebelah malamnya,  belum pun buras masak, sampailah kawan-kawan kembali ke dapur. Mmmm... wangi tau bau buras yang sedang direbus! Wangi bau daun pisang dan wangi bau berasnya juga.

Haaa.... kata Waritie: Siapa punya ikatan buras ni? Nda kuat.... terlepas, berhambur isinya keluar. Hi hihiiii.... kan dah kata dalam entri lepas, banyak tangan baru yang belajar bungkus, dan ikat buras. Oh! Begitu rupanya.... kena tengok dalam periuk mana tahu kalau-kalau ada bungkusan buras yang terbuka. Boleh keluarkan dan ikat semula. Tak apakan, kita belajar dari kesilapan. Sementara Waritie membetulkan beberapa ikatan buras yang terlerai, kawan-kawan yang lain teruskan tugas mereka di bawah ini....

Ini persediaan untuk esok. Lauk-pauk untuk dimakan bersama buras. Sudah tentulah salah satu lauknya yang terkenal itu.... nasu likku' atau ayam masak lengkuas. Gigihnya kawan-kawanku rewang mengupas halia, lengkuas, bawang, memotong daging ayam dan sebagainya. Pada masa yang sama Waritie memasak buras sekali lagi. Kali ini Waritie gunakan beras pulut pula. Beras pulut hitam campur beras pulut putih.

Ada dua jenis buras, satu daripadanya diperbuat daripada beras biasa atau beras wangi (pilihan), dan satu lagi gunakan beras pulut. Beras pulut pula boleh hanya warna putih sahaja, atau kalau suka boleh campur beras pulut putih dan beras pulut hitam. Cara masakannya sama sahaja, tambahkan santan dan sedikit garam.

Cuma kena pastikan bahagian bawah tidak melekat, dan hangus. Jadi, kenalah dikacau supaya kembang elok.

Haaa... dah hampir kering! Beras pulut pun dah kembang dek santan. Bolehlah angkat dan bawa keluar.

Gotong-royong membungkus pun bermula sekali lagi... kalau sebelah petangnya bungkus beras, kali ini bungkus beras pulut pula.

Kali ini bentuk buras agak kecil dan panjang sikit berbanding bungkusan buras petang tadi yang berukuran empat segi sama
.
Masih gunakan daun pisang yang sama. Daun muda di bahagian dalam, dan daun pisang matang di bahagian luar untuk bungkus keseluruhannya.

 Memang kena teliti sewaktu bungkus buras ni.

 Nampak tak cara membungkus buras di atas tu? Dan juga di bawah ini.

 Dan seterusnya cara melipat hujungnya seperti di atas dan di bawah ini.

Tengok sajalah apa gambar tu 'kata'... he he hee sebab kita pun dah hilang kata-kata. Dengan kata lain kurang istilah untuk menerangkannya ...ahaks!

Kemudian buras tadi pun disusun dua dan kemudian diikat kemas. Buras petang tadi disusun bertindih tiga, tapi yang ini disusun secara berdakap.

Cuba lihat cara ikatannya tu.... ada teknik tertentu yang digunakan. Ikat sekali secara memusing, dan kali kedua secara berselang.

 Dah siap satu ikatan!

Malam itu, Fauzan tak mahu ketinggalan. Selesai solat Isya' di masjid, terus munculkan dirinya di depan pagar...

Kali ini Fauzan bantu sediakan bahan untuk lauk-pauk yang akan dimasak esok paginya. Punyalah bersemangat dia memotong lengkuas... ha... kan dah bagi tahu tadi kami nak masak nasu likku' atau ayam masak lengkuas! Jadi memang kena sedia lengkuas banyak-banyak!

Pada masa yang sama, yang mana pakar membungkus buras meneruskan kerjanya, sementara yang lain potong-potong, kupas bawang dan sebagainya. Ketika itu, buras yang direbus sudah boleh dikeluarkan dari periuk dan lihatlah hasilnya di bawah ini....

 Ini dia sebakul buras yang diperbuat daripada beras wangi!
Manakala buras yang diperbuat daripada beras pulut belum lagi direbus.

Sebenarnya buras ini akan direbus bersama dengan tumbu. Apa itu tumbu? Kami sedang menunggu kedatangan Cikgu James, untuk belajar daripadanya cara-cara membuat tumbu. Wokeeeyyy...

Sambung entri akan datang.....

Klik di bawah ini untuk lebih lanjut:

BURAS ; JOM BELAJAR BIKIN BURAS
BURAS ; JOM MASAK / REBUS BURAS
BURAS : BURAS DAN TUMBU
BURAS : LAUK PAUK






3 comments

  1. selalu kalau nak raya, saya dan mak yang siapkan buras nasi dan tumbu pada siangnya....kerja merebus pada waktu malam serah pada bapak...memang dia jaga baik punya api dan air sampailah ke pagi.

    BalasPadam
  2. Seronoknya bergotong royong menyediakn buras...atie mmg xpernah nampak la Amie..mkn?apatah lg...tp mmg nampak sedap tuh!

    BalasPadam
  3. Wahhhhh,segak2nya ubi kayu tu.Pisang pun gantengnya..Kalau dapat kat saya ni,habis dikerjakan ni..hihihi

    Seronoknya masak buras tu ramai-ramai.Macam nak masuk sekali dalam cerita tu...!
    Tengok cara,saya rasa macam saya boleh buat tu buras tu.Yang buras pulut tu cara masak tu hampir sama dengan ketupat pulut la.Ish,nak kena cari daun pisang ni lepas ni.TQ cikgu banyak berkongsi idea & ilmu...Semoga jadi amal jariyyah

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe