Jom Sarapan Cucur Ikan Bilis Berjagung

9:11 PG

Selamat pagi rakan-rakan pengunjung yang disayangi. Dah sarapan ke belum. Kalau belum marilah sama-sama temankan kita sarapan di dapur. Kita sarapan jemput-jemput ikan bilis atau dengan kata lain disebut cucur. Dulu, kini dan selamanya.... inilah cucur evergreen, hasil air tangan turun-temurun dan tak pernah jemu untuk dinikmati. Cuma kadang-kadang ditokok-tambah, ikut citarasa dan selera masing-masing, tapi bahan asasnya tetap sama. Mesti ada tepung, air, garam dan bubuhlah apa saja bahan tambahan seperti udang kering atau udang basah atau juga ikan bilis dan bahan-bahan lain sebagai pelengkap! Bukan saja enak dinikmati semasa zaman kanak-kanak dulu, tapi anak-anak pun tak mahu lepas peluang kalau Amie buat cucur.... berebut nak habiskan!

Amie sediakan Cucur Ikan Bilis Berjagung untuk sarapan anak-anak. Bila musim cuti sekolah begini, memanglah tak ada tempat lain Fuad & Fairuz akan ulang-alik selain dapur. Bangun tidur saja, terus jenguk kita di dapur. Nak tahu apa kita sedang buat atau sedang masak. Termasuklah bujang kenit Firdaus tu.... he he heee. Kalau Firdaus dah jenguk dapur, memang Amie letak senduk sudip, tutup api dapur. Nak layan budak kecil tu dulu.

Anak-anak suka kalau makan cucur yang berjagung. Jadi, awal pagi lagi Amie dah adun tepung, siap goreng dan hidang atas meja. Jom kita tengok resepi cucur kesukaan anak-anak di rumah kami.

Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 tin jagung - toskan airnya
1/2 cawan hirisan daun kucai
1 1/2 cawan air
1 sudu teh baking powder
1 sudu makan serbuk pati ayam
minyak

Bahan tumbuk kasar:
3/4 cawan ikan bilis
1 labu bawang besar - cincang kasar

Cara:
1. Dalam sebuah mangkuk besar, campurkan tepung gandum, bahan tumbuk, jagung, daun kucai, baking poeder, serbuk pati ayam dan air.
2.  Adun sebati.
3. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng tenggelam.
4. Sendukkan adunan menggunakan sudu kecil, atau gunakan tangan dan goreng hingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan.
6. Sedia dinikmati bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja.
Selamat bersarapan!


2 comments

  1. Salam Amie,
    Bila cuti sekolah terpaksalah emak bersilat lama sikit di dapur. Sarapan simple tapi tetap menyelerakan.

    BalasPadam
  2. sedapnya
    sekali pandang mcam masalodeh warna dan tekstruknyamcuma masalodeh lagi leper kan..
    thanks akak berkongsi , ;)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe