Daging Rusa Masak Asam Pedas dengan Umbut Kelapa... panjangnya nama resepiku!

10:01 PTG

Entri sebelum beradu....

Kalau nak tahu orang di daerah kami panggil rusa tu payau... payau!
Ini kira bekalan daging rusa terakhir yang boleh Amie kongsikan resepinya. Tak tahu bila lagi nak dapat daging rusa. Kali ini Amie masak asam pedas, dan kebetulan kakak ipar bagi umbut kelapa. Apalagi... gatai tangan ni nak masak daging payau dengan umbut kelapa! Mulanya nak masak kari, tapi dah buat kari daging rusa dua minggu lepas (malas nak kongsi paparan sebab gambar tak jelas). 
Daging rusa yang Amie olah ini lembut, dan masih manis. Tu pasal tak mahu simpan lama-lama nanti lain rasanya. Bila masak dengan umbut terasalah lagi keenakannya, keluar lagi manisnya... hilang rasa masam asam gelugur! Disebabkan daging rusa yang lembut dan cepat masak, Amie potong dadu, tak potong nipis macam selalu. Umbut kelapa pula, Amie potong besar-besar sikit! Sewaktu memasaknya, tak sabar nak tahu rasanya.... Bila Amie cicipi kuahnya sedikit.... ah! Rasa manis daging rusa dan manis umbut kelapa menjadi mesra! Pantas Amie keluarkan semula asam keping yang pada citarasa Amie cukuplah rasa masam-masam sedikit! Eloknya bubuh 1 keping saja asam gelugur tu, dan bukannya 2 keping seperti yang Amie buat.

Bahan-bahan:
500 gram daging rusa - potong ikut citarasa
500 gram umbut kelapa - potong ikut citarasa
3 tangkai daun kesum 
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
3 cawan air
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
2 cm kunyit
2 cm belacan
1 sudu teh lada putih

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai hingga terbit minyak.
2. Masukkan daun kesum,  daging rusa dan gaul mesra dengan bahan tumisan sehingga daging berubah warna.
3. Tambahkan air dan asam gelugur. Biarkan mendidih.
4.  Masukkan umbut kelapa dan masak lagi sehingga daging rusa dan umbut kelapa menjadi lembut.
5. Setelah kuah agak pekat, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Padamkan api dapur.

4 comments

  1. Assalamualaikum Amie.
    K.Sham pernah jugak mkn daging rusa tp buat rendang.
    Masak asam pedas.. belum pulak pernah rasa lagi.

    BalasPadam
  2. tk pernah makan lah Mie, sedapp nya dimananak cari disini Mie

    BalasPadam
  3. tk pernah makan lah Mie, sedapp nya dimananak cari disini Mie

    BalasPadam
  4. tak pernah makan daging rusa ni
    alahai, kat mana nak cari ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe