Lucu banget.... Puding Telur Ceplok @ Puding Telur Mata Kerbau

5:43 PTG

Walaupun setiap hari asyik bersilat dengan periuk belanga di dapur, sesekali nak juga ketawa gelak-gelak untuk hiburkan hati. Justeru itu..... tak sabar-sabarlah ni kononnya nak cuba buat Puding Telur Ceplok  @ Puding Telur Mata Kerbau dan lagilah tak sabar nak tengok hasilnya! Ini gara-gara ternampak Puding Telur Mata Kerbau di dapur LINA : TERATAK MUTIARA KASIH. Katanya Lina, puding ni asalnya dari tanah seberang, gunakan jelly berperisa oren dengan nama Puding Mata Sapi. Amie pun tanya Encik Google tentang asal muasal Puding Telur Mata Kerbau @ Sapi ini. Rupanya puding ini diilhamkan oleh IBU RETNO SATIYANING dari DAPURNYA NAFAREL. Ibu Retro gunakan santan dengan labu kuning. Tapi aku memandai gunakan lobak merah... dah itu aje yang ada, nak buat cemana.... kira kreatif & inovatif jugaklah kan.

Inilah hasilnya Puding Telur Ceplok dari dapur Amie. Amie buat telur mata satu, mata dua dan mata tiga. Ha ha hahaha.... tak dapat dibayangkan betapa anak-anak dan Encik Suami pun akan ikut ketawa melihat betapa comel dan lucunya Puding Mata Ceplok ini. Oh yaaaa! Ceplok dalam bahasa Jawa membawa maksud 'telur yang dipecahkan' he he hehe... itu pun kalau tak silaplah.... bukan isinya yang dipecahkan, tapi kulit telur tu 'diceplok' pada sesuatu yang keras bertujuan untuk memecahkan kulitnya.

Bila Amie bandingkan hasilnya ternyata bentuknya memang sama, dan sekali pandang tentu anda akan tertipu. Tapi bila diamat-amati kok warnanya oren amat! Padahal warna asli kuning telur seperti di bawah ini ya.... Tak apalah, puding yang kuhasilkan ini merupakan 'telur' yang baru... biasanya kuning telur yang baru warnanya pekat sedikit berbanding warna kuning telur yang agak lama. Ayat nak bela dirilah ni... kalau tak tahu cakaplah tak tahu kaannn.... atau sebenarnya kelam kabut nak buat sampai dah tak pedulik hasil warnanya. Tak apa, ini untuk suka-suka aje.... kan awal tadi dah kata, saja nak ketawa berdekah-dekah sorang-sorang kat dapur!

 Ni warna telur asal yang baru diceplok.

 Ni yang sudah digoreng.

Wokeeeeyyy... kita terus kepada resepinya. Untuk menyediakan kuning telur, gunakan saja acuan kuih lompang seperti di atas tu.

Bahan A:
1/2 paket agar-agar serbuk
200 gram lobak merah - rebus hingga masak, toskan air dan kisar halus (Bu Retno gunakan labu manis)
300 ml air - Amie gunakan air (Bu Retno gunakan santan, kalau Amie gunakan santan tentulah warna kuning telur tu tak begitu oren kan)
50 gram gula pasir
1/4 sdt garam
1 sudu makan pekatan oren Sunquick - Amie tambah sendiri
Bahan B:
500 ml santan 
125 gram gula pasir
1 lembar daun pandan
1/2 paket agar-agar serbuk
1 sudu teh serbuk jelly 
1/4 sudu teh garam

Cara:
1. Campurkan semua Bahan A kecuali lobak merah kisar. Masak hingga mendidih dan kemudian tambahkan lobak merah. Tapis.
2. Tuang ke dalam acuan kuih lompang dan biarkan sejuk.
3. Campurkan semua Bahan B dan masak hingga mendidih. Ketepikan.
4.Keluarkan puding dari acuan lompang dan letakkan secara terbalik di dalam bekas yang sesuai . Kemudian tuangkan adunan dari Bahan B. Sejukkan.
5. Setelah sejuk, hidangkan tanpa mengeluarkannya dari bekas yang digunakan.
 
Okeylah kaaannn... .

Tak tahulah apa reaksi anak-anak nanti... semuanya belum sampai rumah. Tapi Amie dah letak puding ni bawah tudung saji hihihii...

Cubalah... seronok tengok hasilnya... memang menghiburkan hati!
Terima kasih Bu Retno....

13 comments

  1. waduh2 cantik bangetttt ciplok pun cilok ke apa2 pun mesti sedap ni Mie, tingin nak rasa lah

    BalasPadam
  2. Assalam amie, memang lucu tgk puding ni, hari tu masa lina buat dia wasap bg tgk, semua teka telur mata kerbau hehehhe. Bila nak rajin buat ni

    BalasPadam
  3. Kak amie..ni telur Omega 3 ni sbb tu kaler oren hihii..
    Cantik menawan tu

    BalasPadam
  4. Assalam amie betul laa amie sebijik cam telur original..salah pandang cam telur ayam kampung.Telur ayam kampung kuningnyer mmg kaler lebihkurang camtu..hehe teruja pulak saya...

    BalasPadam
  5. pada mulanya saya ingat ia telur yang betul,cantik sungguh.

    BalasPadam
  6. Menarik puding ini, begitu kreatif..

    BalasPadam
  7. Assalam..ingatkan telur yg betul2..hjehehe

    kalau kaler oren cenggini, biasanya telur masin kak..hehehehe

    tp mmg nampak menyelerakan..hehehe

    BalasPadam
  8. Kak Noor,
    ha hahahha... rasa macam puding le Kak Noor weii.. tak dok rasa telur pun :)

    Rosa,
    Waalaikumussalam.... tak cukup senyum, ketawa sorang2 kat dapur Rosa ha hahaha...

    Lina,
    yaaa... yaa baru teringat dulu pernah beli telur omega 3, memang warna kuningnya tu pekat betuiii.

    BalasPadam
  9. Umie Jazz,
    Waalaikumusssalam... telur ayam kampung pulak ye... he hehhe dah lama sangat tak ceplok telur ayam kampung, lupa lak warnanya, tq Umie.

    Aeinio,
    tq...tq...

    Suzana,
    he hehehe... tu la .. mula2 tengok pun saya sangka telur betul, tu yang teruja nak buat tu Suzana.

    BalasPadam
  10. Zanita,
    seronok dapat mencuba benda-benda kreatif ni... syukur ada yang sudi kongsi idea & resepi

    Juls,
    Waalaikumussalam, ooo telur masin pulak ya... ya yaaa, ada kuning telur masin warna gini, ada yang warna pucat kuning je kaa... tq for sharing.

    BalasPadam
  11. salam kak amie.. comeynya ..dah buat april fool ni .. haaa kan terkena

    BalasPadam
  12. salam kak amie.. comeynya ..dah buat april fool ni .. haaa kan terkena

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe