Udang Goreng Butter Cereal Seasoning Powder

9:29 PTG

Hari ini Amie masak udang, gunakan resepi yang sangat mudah! Walaupun cara penyediaannya sangat ringkas namun keenakannya tidak dapat dinafikan! Resepinya.... ikut saja arahan yang tertulis di belakang bungkusan Butter Cereal Seasoning Powder. Kalau ada majlis makan-makan di rumah, Amie suka selitkan menu ini sebagai salah satu hidangan di antara lauk-pauk lain. Biasanya habis licin bersih!


Udang Goreng Butter Cereal Seasoning Powder ini sungguh harum dengan aroma daun kari dan jika anda sukakan rasanya yang pedas bolehlah bubuh lebih cili padi.



Resepi : Udang Goreng Butter Cereal Seasoning Powder
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram udang - bersihkan, belah belakang dan gaul dengan sedikit garam / tak bubuh pun tak apa
2 sudu besar mentega
3 pelepah daun kari - lurutkan daunnya
10 biji cili padi - hiris
50 gram butter cereal seasoning powder (Serbuk Perencah Bijirin Mentega)
minyak


Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Dalam kuali lain, panaskan mentega dengan api perlahan.
3. Masukkan daun kari dan hirisan cili padi. Tumis hingga harum.
4. Masukkan udang dan gaul sebati dengan bahan tumis.
5. Padamkan api.
6. Masukkan Serbuk Perencah Bijiran Mentega dan gaul rata.
7. Sedia untuk dihidangkan.



Sudah semestinya enak & lazat!


5 comments

  1. Oh, memang guna banyak daun kari ya Amie..baru menyengat baunya kan..

    BalasPadam
  2. kalau masak mcm ni,saya suka meratahnya mcm tu ja..

    BalasPadam
  3. sama mcm kamsiah..saya pun suke ratah gitu je udang gini. wahh sedapnya

    BalasPadam
  4. Salam K.Amie...mengiurkan betul udang ni. T/kasih sudi berkongsi resepi. Masuk dalam list dulu..heee..hee.

    BalasPadam
  5. Amie..boleh bayangkan harum dan sedapnya udang goreng butter ni, ummi nak ratah je Amie.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe