Ikan Nyok-Nyok Masak Sambal Cocos
4:17 PTG
Nampaknya Amie terpaksa ringkas-ringkaskan entri... memang dah tak boleh nak berlama-lama di depan Mr Lappy. Nak jalan-jalan ke dapur kawan-kawan pun asyik tertangguh-tangguh. In shaa Allah ada kesempatan Amie akan jenguk juga. Bukan apa.... akhir-akhir ini astik sibuk memanjang! Tak dapatlah nak cerita satu persatu kesibukan itu di sini.... nanti tertunda lagi resepi-resepi yang banyak berderet dalam folder!
Resepi : Ikan Nyok-Nyok Masak Sambal Cocos
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 ekor ikan nyok-nyok seberat 1kg - bersihkan dan potong menjadi 5 keping - lumur dengan sedikit garam dan goreng separuh masak - angkat dan ketepikan
1 sudu pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air ( atau 1-2 keping asam gelugur)
1/2 cawan perahan jus limau nipis
300ml santan cair
200ml santan pekat
garam / perasa pilihan
minyak
Bahan kisar:
20 biji cili kering
1 genggam ketumbar biji
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bancuhan air asam jawa atau asam keping / gelugur.
3. Tambahkan santan cair dan biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan dan biarkan sebentar.
5. Masukkan santan pekat, garam / perasa pilihan.
6. Biarkan kuah mendidih seketika, dan kemudian tuangkan jus limau nipis.
7. Gaul perlahan, dan padamkan api dapur.
7 comments
sedap tu kak..
BalasPadamterliur tengok..
sedapnyeee....
BalasPadamsenang plk tengok resepi k.amie ni...
assalamualaikum... hmmm kira besar sangat ikan nyok nyok ni kan.. kalau mil nani suka buat kari nyok nyok.. jarang jumpa nyok nyok kat area puchong ni.. patin banyak lah.. lombong mari.. hihihi... sedap gak buat masak ni ye..
BalasPadamSedapnya....Mmng menggoda btul....
BalasPadamSalam K.Amie. Belum pernah lagi cuba masak style cocos ni. Nampak bahan2nya pasti sedap kan. Simpan dulu resepi ni...nanti boleh try.
BalasPadamAmie..ummi singgah makan tengahari..sedap!!!
BalasPadamAssalamualaikum...k.Amie aduh terus jadi lapar
BalasPadam