Easy Tiramisu Cake II

9:32 PG

Jom jamu mata dengan Easy Tiramisu Cake II hasil air tangan Amie entah sudah berapa hari lepas! Untuk kek tiramisu kali ke 2 ini Amie pakaikan dia dengan fresh cream pulak.


Sebelum ini Amie biarkan saja Easy Tiramisu Cake seperti di bawah ini tanpa baju....



Nak cuba buat? Boleh semak resepinya di bawah nanti atau boleh juga klik DI SINI.

Bahan-bahan:
Biskut  / Savoiardi Lady Fingers secukupnya

A: Filling
500 gram cream cheese
500 gram whipping cream
1 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanilla
Putar cream cheese hingga licin, diikuti dengan gula kastor, whipping cream dan esen vanilla hingga sebati.

B :  Coffee Liqueur Syrup
1 1/2 tsp nescafe
30 gram castor sugar
120 gram hot water
1 tsp Mocha Compound

Method:
1. Mix coffe syrup and let cool.
2. Add coffe liqueur if desired.

1. Mula-mula sediakan  loyang (Amie gunakan bottom loose).
2. Celup sebatang lady finger ke dalam coffee lequeur syrup dan susun di atas loyang. 
3. Lakukan langkah 2 sehingga penuh dasar loyang. 
4. Ambil filling dan tuangkan di atas susunan lady fingers tadi hingga menutupi keseluruhan permukaannya. 
5. Taburkan anti moist cocoa powder / serbuk koko di atasnya - Amie campur kedua-dua serbuk.
6. Ulangi langkah 2, 3, 4 dan 5 sehinggalah ke lapisan ketiga (untuk lapisan ketiga, setelah dituang filling, tutup loyang dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman).
7. Keluarkan dari peti sejuk dan taburkan anti moist cocoa powder di atasnya.
8. Hiasan - Amie salut dengan fresh cream, yang lain ikut suka hati masing-masing weh... he he eheh!


Selamat mencuba!


8 comments

  1. Wow! tak pernah buat tiramisu... nk mencuba laaa....

    BalasPadam
  2. Amie..ummi baru je buat tiramisu minggu lepas, tapi sah2lah yang tak berbaju tu, hehe..tak pandai menghias ummi ni.

    BalasPadam
  3. pegi kedai bakeri ternampak gak biskut tu... tp tak sambar lagi sebab dok fikir tak tau bila nak guna. kek bercheese ni en. somi kurang gemar.. kena tunggu si kakak blik baru boleh wat kek berasaskan cheese.. kalau idak nnt sendiri yg tambah lemak.. hehe..

    BalasPadam
  4. baru je belajar buat kek tiramisu...mmg sdp..teruja tgk kak amie buat...

    BalasPadam
  5. Wah kak amie..meh kasi sepotong teruja tgk ..nk buat malas ne kak..he hee

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe